0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýrové fondue s nakládanými okurkami

sýrová omáčka na fondue
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Sýrové fondue s nakládanými okurkami

4.4 / 5. Počet hodnocení: 39
Do 30 minut Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4493 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 97 g
Tuky 312 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejznámější švýcarské jídlo, pyšnící se statusem národního pokrmu. Švýcarsko se skládá z kantonů – a jeho fondue z regionálně příslušných, vždy originálních sýrů.

Suroviny

sýr gruyère 500 g
pokrájený
sýr ementál 500 g
nastrouhaný
mouka pšeničná hladká 3 PL
muškátový oříšek 1 ČL
strouhaný
pepř bílý 0.5 ČL
mletý
víno bílé 300 ml
suché
česnek 3 stroužky
najemno
bageta 1 ks
nebo žitný chleba, na kousky
okurky nakládané
nebo zelenina k přikusování
víno bílé
k zapíjení

Postup

1

V míse promíchejte oba sýry, mouku a koření. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem.

2

Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno. Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé.

3

Nádobu s fondue postavte na stůl nad zapálený hořáček a nechte každého hosta, aby si napichoval na dlouhou vidličku kousky chleba a namáčel je v horkém fondue.

NĚCO NAVÍC: Kvalita sýra výrazně ovlivní to, jaký vztah si k fondue vytvoříte. Sáhněte proto po tom nejkvalitnějším sýru typu ementál anebo rovnou po originálu. V obchodě Cheesy, Letenské náměstí 6, Praha 7, najdete sýry špičkové kvality přímo ze Švýcarska, Holandska a Francie.

Související články

Na nákupu: sýry na raclette a fondue
  • Tipy a triky

Na nákupu: sýry na raclette a fondue

Sýry, které chcete rozpouštět, musejí mít dostatečný obsah tuku v sušině. A pokud budete kombinovat různé druhy, neměly by se chuťově přebíjet....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Komentáře

Andrea Turoková

recept sa nenachadza v cisle 03/2007 ale 03/2008

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit