Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc dodá fondue další chuťový rozměr.
Suroviny
1Troubu rozehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě rychle povařte růžičkovou kapustu asi 2 minuty, slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Nechte dobře okapat. Plátky slaniny překrojte na menší kousky podle počtu kapustiček. Kapustičky zabalte do slaniny a zajistěte párátkem nebo špejlí, chcete-li pak pomocí špejle kapustičky rovnou namáčet ve fondue. Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě 15–20 minut.
2 Mezitím nastrouhané sýry promíchejte se škrobem. V silnostěnném těžším hrnci smíchejte víno a prolisovaný česnek a přiveďte na pomalém plameni téměř k varu. Pak postupně vsypte za důkladného míchání emmentaler. Postupujte po dávkách, další sýr přidávejte, až když se předchozí dávka úplně rozpustí. Totéž zopakujte s gruyèrem. Na závěr vmíchejte pálenku.
3 Obsah hrnce přilijte do nádoby na fondue a umístěte nad zdroj tepla, bez něj fondue rychle tuhne. Kolem rozmístěte kostičky chleba a kapustičky obalené slaninou a podávejte. Každý stolovník si svůj kousek namočí v horkém sýru.
NĚCO NAVÍC
Fondue můžete připravit i ve vodní lázni, a zabránit tak riziku, že se sýry s vínem nespojí.