Fondue s růžičkovou kapustou

Fondue s růžičkovou kapustou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 733 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 41 g
Tuky 17 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc dodá fondue další chuťový rozměr.

Suroviny

růžičková kapusta 500 g
menší
slanina 100 g
plátková
olivový olej 0.5 PL
220 g
emmentaler nastrouhaný
220 g
sýr gruyère nastrouhaný
škrob 1.5 ČL
víno bílé 240 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
třešňovice 1 PL
(lze vynechat)
chleba
na kostky na namáčení

Troubu rozehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě rychle povařte růžičkovou kapustu asi 2 minuty, slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Nechte dobře okapat. Plátky slaniny překrojte na menší kousky podle počtu kapustiček. Kapustičky zabalte do slaniny a zajistěte párátkem nebo špejlí, chcete-li pak pomocí špejle kapustičky rovnou namáčet ve fondue. Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě 15–20 minut.

2 Mezitím nastrouhané sýry promíchejte se škrobem. V silnostěnném těžším hrnci smíchejte víno a prolisovaný česnek a přiveďte na pomalém plameni téměř k varu. Pak postupně vsypte za důkladného míchání emmentaler. Postupujte po dávkách, další sýr přidávejte, až když se předchozí dávka úplně rozpustí. Totéž zopakujte s gruyèrem. Na závěr vmíchejte pálenku.

3 Obsah hrnce přilijte do nádoby na fondue a umístěte nad zdroj tepla, bez něj fondue rychle tuhne. Kolem rozmístěte kostičky chleba a kapustičky obalené slaninou a podávejte. Každý stolovník si svůj kousek namočí v horkém sýru.

NĚCO NAVÍC

Fondue můžete připravit i ve vodní lázni, a zabránit tak riziku, že se sýry s vínem nespojí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit