0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fondue s růžičkovou kapustou

Fondue s růžičkovou kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fondue s růžičkovou kapustou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2396 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 41 g
Tuky 151 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc dodá fondue další chuťový rozměr.

Suroviny

růžičková kapusta 500 g
slanina 100 g
plátková, lze vynechat
olivový olej 0.5 PL
sýr ementál 220 g
nastrouhaný
sýr gruyère 220 g
nastrouhaný
škrob 1.5 ČL
víno bílé 240 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
třešňovice 1 PL
lze vynechat
chleba
na kostky na namáčení

Postup

1

Troubu rozehřejte na 200 °C. 

2

Ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě rychle povařte růžičkovou kapustu asi 2 minuty, slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. 

3

Nechte dobře okapat. 

4

Plátky slaniny překrojte na menší kousky podle počtu kapustiček. 

5

Kapustičky zabalte do slaniny a zajistěte párátkem nebo špejlí, chcete-li pak pomocí špejle kapustičky rovnou namáčet ve fondue. 

6

Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě 15–20 minut.

7

Mezitím nastrouhané sýry promíchejte se škrobem. 

8

V silnostěnném těžším hrnci smíchejte víno a prolisovaný česnek a přiveďte na pomalém plameni téměř k varu.

9

Pak postupně vsypte za důkladného míchání emmentaler. Postupujte po dávkách, další sýr přidávejte, až když se předchozí dávka úplně rozpustí. Totéž zopakujte s gruyèrem. Na závěr vmíchejte pálenku.

10

Obsah hrnce přilijte do nádoby na fondue a umístěte nad zdroj tepla, bez něj fondue rychle tuhne. 

11

Kolem rozmístěte kostičky chleba a kapustičky obalené slaninou a podávejte. Každý stolovník si svůj kousek namočí v horkém sýru.

NĚCO NAVÍC
Fondue můžete připravit i ve vodní lázni, a zabránit tak riziku, že se sýry s vínem nespojí.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit