Fondue s růžičkovou kapustou

Fondue s růžičkovou kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fondue s růžičkovou kapustou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2396 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 41 g
Tuky 151 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do rozpuštěného sýra nemusíte namáčet jen chleba. Růžičková kapusta je mnohem zdravější, v kombinaci se slaninou navíc dodá fondue další chuťový rozměr.

Suroviny

růžičková kapusta 500 g
slanina 100 g
plátková
olivový olej 0.5 PL
sýr ementál 220 g
nastrouhaný
sýr gruyère 220 g
nastrouhaný
škrob 1.5 ČL
víno bílé 240 ml
česnek 1 stroužek
prolisovaný
třešňovice 1 PL
lze vynechat
chleba
na kostky na namáčení

1Troubu rozehřejte na 200 °C. Ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě rychle povařte růžičkovou kapustu asi 2 minuty, slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Nechte dobře okapat. Plátky slaniny překrojte na menší kousky podle počtu kapustiček. Kapustičky zabalte do slaniny a zajistěte párátkem nebo špejlí, chcete-li pak pomocí špejle kapustičky rovnou namáčet ve fondue. Pokapejte je trochou olivového oleje a pečte v rozehřáté troubě 15–20 minut.

2 Mezitím nastrouhané sýry promíchejte se škrobem. V silnostěnném těžším hrnci smíchejte víno a prolisovaný česnek a přiveďte na pomalém plameni téměř k varu. Pak postupně vsypte za důkladného míchání emmentaler. Postupujte po dávkách, další sýr přidávejte, až když se předchozí dávka úplně rozpustí. Totéž zopakujte s gruyèrem. Na závěr vmíchejte pálenku.

3 Obsah hrnce přilijte do nádoby na fondue a umístěte nad zdroj tepla, bez něj fondue rychle tuhne. Kolem rozmístěte kostičky chleba a kapustičky obalené slaninou a podávejte. Každý stolovník si svůj kousek namočí v horkém sýru.

NĚCO NAVÍC

Fondue můžete připravit i ve vodní lázni, a zabránit tak riziku, že se sýry s vínem nespojí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/2

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit