0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Pivní fondue
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro cca 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4830 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 419 g
Tuky 241 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fondue z ochuceného piva má mírně nahořklou chuť, která si hned našla v redakci při focení své obdivovatele. A když jsme přidali k namáčení domácí kynuté preclíky, zájem se ještě zvýšil. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, to už je přece jenom trochu vyšší dívčí – stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo jen tyčinky, které sice nevypadají tak efektně, ale při tvarování se nebudete tolik trápit.

Suroviny

NA PRECLÍKY
droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ na vál
mléko 250 ml
vlažné mléko
máslo 50 g
lze nahradit domácím sádlem voňavým
vejce 1 ks
velké, + 2 žloutky
sůl 1 ČL
NA PIVNÍ FONDUE
česnek 3 stroužky
1 rozpůlený, 2 jemně nasekané
třešňové pivo ochucené
sýr 300 g
tučný sýr např. gruyère nebo comté, na kostičky
na kostičky
škrob 1 ČL
(maizeny)
třešňovice 4 cl
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaného
pepř bílý

DOMÁCÍ PRECLÍKY

PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 20 MINUT ■ NA 6–10 PRECLÍKŮ (PODLE VELIKOSTI) ■ SNADNÉ

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, 1 žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vyválejte co nejtenčí hádky a z nich vytvarujte preclíky, potřete je zbylým prošlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

PIVNÍ FONDUE

PŘÍPRAVA 20 MINUT + ROZLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 3 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek česneku vhoďte do nádoby a přilijte pivo. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchávejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2 Škrob rozmíchejte v třešňovici a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

3 Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napichujte kousky preclíků (viz recept výše) a nabírejte jimi roztavený sýr, občas hmotu odškrábněte ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč