0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Pivní fondue
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro cca 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4830 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 419 g
Tuky 241 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fondue z ochuceného piva má mírně nahořklou chuť, která si hned našla v redakci při focení své obdivovatele. A když jsme přidali k namáčení domácí kynuté preclíky, zájem se ještě zvýšil. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, to už je přece jenom trochu vyšší dívčí – stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo jen tyčinky, které sice nevypadají tak efektně, ale při tvarování se nebudete tolik trápit.

Suroviny

NA PRECLÍKY
droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ na vál
mléko 250 ml
vlažné mléko
máslo 50 g
lze nahradit domácím sádlem voňavým
vejce 1 ks
velké, + 2 žloutky
sůl 1 ČL
NA PIVNÍ FONDUE
česnek 3 stroužky
1 rozpůlený, 2 jemně nasekané
pivo světlé 250 ml
třešňové pivo ochucené
sýr 300 g
tučný sýr např. gruyère nebo comté, na kostičky
sýr ementál 400 g
na kostičky
škrob 1 ČL
(maizeny)
třešňovice 4 cl
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaného
pepř bílý

DOMÁCÍ PRECLÍKY

PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 20 MINUT ■ NA 6–10 PRECLÍKŮ (PODLE VELIKOSTI) ■ SNADNÉ

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, 1 žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vyválejte co nejtenčí hádky a z nich vytvarujte preclíky, potřete je zbylým prošlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

PIVNÍ FONDUE

PŘÍPRAVA 20 MINUT + ROZLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 3 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek česneku vhoďte do nádoby a přilijte pivo. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchávejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2 Škrob rozmíchejte v třešňovici a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

3 Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napichujte kousky preclíků (viz recept výše) a nabírejte jimi roztavený sýr, občas hmotu odškrábněte ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit