Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Domácí preclíky z kynutého těsta a pivní fondue

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro cca 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4830 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 419 g
Tuky 241 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fondue z ochuceného piva má mírně nahořklou chuť, která si hned našla v redakci při focení své obdivovatele. A když jsme přidali k namáčení domácí kynuté preclíky, zájem se ještě zvýšil. Z těsta ovšem nemusíte motat preclíky, to už je přece jenom trochu vyšší dívčí – stejnou službu vám udělají i méně složité uzlíky nebo jen tyčinky, které sice nevypadají tak efektně, ale při tvarování se nebudete tolik trápit.

Suroviny

NA PRECLÍKY
droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ na vál
mléko 250 ml
vlažné mléko
máslo 50 g
lze nahradit domácím sádlem voňavým
vejce 1 ks
velké, + 2 žloutky
sůl 1 ČL
NA PIVNÍ FONDUE
česnek 3 stroužky
1 rozpůlený, 2 jemně nasekané
pivo světlé 250 ml
třešňové pivo ochucené
sýr 300 g
tučný sýr např. gruyère nebo comté, na kostičky
sýr ementál 400 g
na kostičky
škrob 1 ČL
(maizeny)
třešňovice 4 cl
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaného
pepř bílý

DOMÁCÍ PRECLÍKY

PŘÍPRAVA 30 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 20 MINUT ■ NA 6–10 PRECLÍKŮ (PODLE VELIKOSTI) ■ SNADNÉ

1 Na kvásek smíchejte rozdrobené droždí, 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a 150 ml vlažného mléka, nechte cca 10 minut stát, až začne nabývat a na povrchu se začnou tvořit bublinky. Zbývající mouku dejte do mísy, přilijte vzešlý kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidávejte postupně podle potřeby), změklé máslo či sádlo, vejce, 1 žloutek a sůl a vypracujte lehké vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte asi 1–1,5 hodiny v teple kynout, až zdvojnásobí objem.

2 Troubu zahřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Vykynuté těsto zpracujte a na pomoučněném válu z něj vyválejte co nejtenčí hádky a z nich vytvarujte preclíky, potřete je zbylým prošlehaným žloutkem. Pečte asi 20 minut dozlatova.

PIVNÍ FONDUE

PŘÍPRAVA 20 MINUT + ROZLEŽENÍ ■ VAŘENÍ 3 HODINY ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Dno a stěny nádoby na fondue vytřete rozpůleným stroužkem česneku, zbytek česneku vhoďte do nádoby a přilijte pivo. Zahřejte na sporáku těsně pod bod varu a postupně vmíchávejte dřevěnou vařečkou kostičky sýra, dokud se sýr úplně neroztaví.

2 Škrob rozmíchejte v třešňovici a přilijte k roztavenému sýru. Míchejte do zhoustnutí a dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a bílým pepřem a přesuňte na fondue vařič.

3 Udržujte teplé na mírném plameni. Na vidličky na fondue napichujte kousky preclíků (viz recept výše) a nabírejte jimi roztavený sýr, občas hmotu odškrábněte ode dna, aby se krém stále promíchával a nepřipaloval.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit