0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí sójový jogurt

Jak připravit domácí sójový jogurt
sdílet:

Hledali jsme odpověď na otázku, zda se v domácím jogurtovači dá udělat sójový jogurt vhodný při alergii na kravskou bílkovinu.

 

S postupem přípravy domácího sójového jogurtu nám pomohla Irena Horáková z firmy Sojenka (www.sojenka.cz, bohužel před nedávnem ukončila výrobu).

Jak na to

Kulturu k zakysání sójového mléka získáte nejsnadněji tak, že zakoupíte živý sójový jogurt. Do sójového mléka zchlazeného na přibližně 40–38 °C (viz Chytré triky) přidejte 2 lžíce jogurtu a případně sušené sójové či jiné mléko (záleží, jak hustý chcete mít jogurt). Dobře rozmíchejte a nechte stát při cca 37 °C přes noc (nejlépe v jogurtovači anebo aspoň na topení). Pokud budete přidávat sušené mléko, podívejte se, aby v něm nebyla taková aditiva, která by mohla vám či jogurtovým kulturám vadit. Ráno byste měli mít hotový jogurt.

Chytré triky

  • Před zakysáním musí být každé mléko zahřáto na vysokou teplotu – aspoň na chvíli nejméně na 90 °C – a pak zchlazeno, třeba za míchání v nádobě se studenou vodou, na teplotu zaočkování jogurtem, tj. cca 38 °C.
  • Z povedeného domácího sójového jogurtu si trochu nechte na další zakysání, a tím si postupně vypěstujete vlastní jogurtovou kulturu.
  • Do mléka určeného pro zakysání lze přidat trochu sirupu na zaokrouhlení chuti.

Související články

Je váš jogurt opravdu zdravý?
  • ARCHIV / nepridavat nove

Je váš jogurt opravdu zdravý?

SUROVINY Hledejte výrobky s co nejmenším počtem přísad. Nejzdravější je bílý jogurt, který obsahuje jen jogurtovou kulturu a mléko. Cokoli navíc znamená jen méně zdraví a více kalorií. Pokud vám chybí nějaká příchuť, přidejte ovoce...
Rostlinné jogurty jako chutná alternativa mléčných výrobků
  • Zajímavosti

Rostlinné jogurty jako chutná alternativa mléčných výrobků

S intolerancí mléčného cukru (laktózy) se nemusíte zříct všech jogurtů. Výrobci reagují pružně na potravinové alergie a nesnášenlivosti a přicházejí s celou řadou produktů. Máte-li vy či vaše děti problém s laktózou či mléčnou bílkovinou,...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit