0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí sójový jogurt

Jak připravit domácí sójový jogurt
sdílet:
Hledali jsme odpověď na otázku, zda se v domácím jogurtovači dá udělat sójový jogurt vhodný při alergii na kravskou bílkovinu.

S postupem přípravy domácího sójového jogurtu nám pomohla Irena Horáková z firmy Sojenka (www.sojenka.cz, bohužel před nedávnem ukončila výrobu).

Jak na to


Kulturu k zakysání sójového mléka získáte nejsnadněji tak, že zakoupíte živý sójový jogurt. Do sójového mléka zchlazeného na přibližně 40–38 °C (viz Chytré triky) přidejte 2 lžíce jogurtu a případně sušené sójové či jiné mléko (záleží, jak hustý chcete mít jogurt). Dobře rozmíchejte a nechte stát při cca 37 °C přes noc (nejlépe v jogurtovači anebo aspoň na topení). Pokud budete přidávat sušené mléko, podívejte se, aby v něm nebyla taková aditiva, která by mohla vám či jogurtovým kulturám vadit. Ráno byste měli mít hotový jogurt.

 

Chytré triky

 

 

  • Před zakysáním musí být každé mléko zahřáto na vysokou teplotu – aspoň na chvíli nejméně na 90 °C – a pak zchlazeno, třeba za míchání v nádobě se studenou vodou, na teplotu zaočkování jogurtem, tj. cca 38 °C.
  • Z povedeného domácího sójového jogurtu si trochu nechte na další zakysání, a tím si postupně vypěstujete vlastní jogurtovou kulturu.
  • Do mléka určeného pro zakysání lze přidat trochu sirupu na zaokrouhlení chuti.

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit