Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak využít volný čas během lockdownu? Vařte online!

Kurz vaření online
ZDROJ: Klaus Nielsen/Pexels
sdílet:

Chcete si pořádně vyčistit hlavu? Zavřete se do kuchyně a zdolávejte výzvy! Ovládněte domácí listové těsto, naučte se poctivě tažený vývar, připravte autentické lasagne s boloňskou omáčkou a dokonale krémovým bešamelem nebo namíchejte ty nejoriginálnější koktejly. Na pomoc si můžete vzít ty nejpovolanější – šéfkuchaře, cukráře, blogery i barmany. Všichni totiž letos vaří online. A vy můžete být při tom. Některé lekce jsou zdarma, jiné za poplatek, všechny vás ovšem naučí něčemu novému. 

Díky moderním technologiím se můžete ocitnout takřka v jedné kuchyni třeba s michelinským šéfkuchařem. Přesně takhle redaktorka Apetitu Stáňa vařila „bok po boku“ s michelinských šéfkuchařem Peterem Brunelem. Stačil jeden odkaz a jeho kuchyně v restauraci Peter Brunel Ristorante Gourmet u jezera Garda se bleskově propojila s naší vlastní redakční kuchyní. S předstihem z italských Dolomit dorazily i vybrané suroviny, díky kterým byly výsledné penne all'arabiata ve stylu Trentina opravdu autentické.

Lehká nervozita před začátkem online přenosu byla patrná, ale jakmile se vaření rozjelo, byla učiněná radost oba při práci sledovat, Stáňa s Peterem hravě zvládala držet krok a brzy servírovala těstoviny s rajčatovou omáčkou, noky z olivové pasty, čerstvými žampiony a lehce marinovanou mrkví – recept pro vás připojíme na konec článku.

Trend online vaření je stále na vzestupu

O pandemii Covid-19 už bylo nejspíš řečeno vše. Jedno je jisté – naše životy obrátila vzhůru nohama. Pokud ovšem přinesla něco dobrého, pak jsou to právě nové možnosti, jak produktivně trávit čas, když musíme být zavřeni doma. Virtuální lekce vaření jsou jednou z nejpříjemnějších a nejpřínosnějších aktivit, kterým se můžete věnovat. Báječně si vyčistíte hlavu, nahlédnete pod ruce opravdovým mistrům, odkoukáte od nich jejich tajné triky a rozhodně se naučíte něco nového. A ručíme vám za to, že vaši blízcí vaše nově získané dovednosti rozhodně náležitě ocení.

Ať už se chcete naučit svíčkovou jako od maminky či exotické speciality asijské kuchyně, rozhodně dnes na síti najdete někoho, kdo vás jejich přípravou provede krásně a přehledně krok za krokem. Některé lekce jsou dostupné volně na Instagramu, jiné probíhají na Zoomu či podobných komunikačních platformách.

Vařit tak můžete například s vyhlášenými šéfkuchaři jako je Přemek Forejt či Martin Kortus, péct zase s populární cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou, do tajů asijské kuchyně vás pro změnu zasvětí oblíbená blogerka Jana Černá ze Zásadně zdravě a nejlepší koktejly pak umícháte s Jiřím Georgem Němcem. Tím ale výčet zdaleka nekončí! Mrkněte na sociální sítě svých oblíbených kuchařů a blogerů a třeba zjistíte, že můžete vařit i s nimi.

Některé hodiny vaření jsou dostupné zcela zdarma, za jiné zaplatíte, v tom případě ale většinou nemusíte řešit nákup – suroviny vám totiž dorazí domů v balíčku. 

Domluvte se třeba s přáteli a pusťte se do vaření společně. Uvidíte, že to bude pořádná zábava! Komu se asi podaří lepší jídlo?

Recept od michelinského šéfkuchaře Petera Brunela

Na závěř připojujeme slíbený recept.

Penne all’arrabbiata ve stylu Trentina 

Ingredience (na 1 porci):

  • 1 čerstvá mrkev
  • 300 ml perlivé vody
  • 3 g soli + navíc na posolení mrkve
  • olivový olej
  • 100 g nakládaných datlových rajčátek (Stáňa použila Val di Gresta – dá se nahradit celými loupanými rajčaty v konzervě)
  • 1 lžička Mostarda Bastarda (Stáňa použila Peperoncino Trentino – obsahuje 60 % chilli, třtinový cukr a hořčicový extrakt) nebo 1-2 plátky chilli papričky
  • 70 g špaldových těstovin penne (Stáňa použila Monograno Felicetti) 
  • 5 ml extra panenského olivového oleje (Stáňa použila Peter Brunel per Agraria) 
  • trentinská olivová pasta molche s příchutí grappy (obsahuje 80% drcených oliv, olivový olej, sůl a kapku grappy) 
  • 1 až 2 čerstvé žampiony, očištěné a nakrájené na tenké plátky
     

Příprava jídla:

1 Mrkev nejdříve očistěte a poté ji pomocí kráječe na zeleninu nebo jiného ostrého kráječe nakrájejte na velmi tenké plátky. Plátky mrkve vložte do nádoby s perlivou vodou a 1 g soli. Nechte marinovat v lednici nejméně dvě hodiny, aby se plátky mrkve zkroutily a byly křupavé. Před použitím pak plátky mrkve slijte, nechte je oschnout na suché utěrce a poté je osolte a pokapejte olejem. 

2 Na pánvi nebo v kastrolu ohřejte nakládaná rajčátka, přidejte trentinskou chilli specialitu Mostarda Bastarda nebo plátky chilli papričky a vařte přibližně 10 minut. Pomocí ponorného tyčového mixéru rozmixujte rajčátka tak, aby vznikla hladká omáčka.

3 500 ml vody uveďte do varu a přidejte 2 g soli. Těstoviny vsypte do vody a uvěřte na skus. Uvařené těstoviny slijte, přemístěte do kastrolu a přidejte trochu extra panenského olivového oleje. Přidejte rajčatovou omáčku a nechte chvíli dovařit společně s omáčkou. 

Těstoviny podávejte na hlubokém talíři. Ozdobte je nočky z olivové pasty o velikosti ořechu, které budete tvořit pomocí 2 lžiček, křupavými mrkvovými plátky a tenoučkými plátky čerstvých žampionů

Tip šéfkuchaře:
Těstoviny můžete dozdobit čerstvě nastrouhaným sýrem Trentingrana a čerstvými klíčky. Doporučuje se kombinovat toto jídlo se sektem Trentodoc.

Penne
ZDROJ: Apetit

Související články

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...