Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzlo domácího chleba a housek: Jak upéct vlastní křupavé pečivo z kvásku, aby bylo nadýchané

Domácí chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jak péct jen se špetkou droždí a co dělat, aby byla kůrka pokaždé křupavá? Pojďme se podívat, jak se peče z kvásku. Jak ho založit, uchovávat i krmit. Přidáme i recepty na chleba a slané i sladké kváskové pečivo.

​Domácí pečení je v posledních letech na vzestupu. Vznikají facebookové skupiny, kde si členové předávají rady, chlubí se vypečenými bochníky a vyměňují si pekařský kvásek.

  • Velkou popularitu získalo domácí pečivo během období covidu, kdy v obchodech lidé vykoupili mouku i čerstvé droždí. Do pečení se tehdy pustili i ti, kteří se vyšším kuchyňským cílům dosud vyhýbali. A náhle zjistili, že domácí pečení je zábava a že už nechtějí přestat.

Co to je kvásek a kde ho dostanu?

Žitný, ale i pšeničný kvásek je zfermentovaná směs mouky a vody. Kvašení způsobují kvasinky a bakterie, které se vyskytují ve vzduchu i na povrchu obilných zrnek. Díky fermentaci je pečivo z kvásku stravitelnější. 

Způsoby, jak získat kvásek jsou v zásadě tři.

  1. Zdánlivě nejjednodušší je si ho zakoupit – žitný kvásek nabízejí některé některé pekárny a balený se dá občas koupit i ve farmářské prodejně, na trhu nebo přes internet. Některé obchodní řetězce jej prodávají mražený. 
  2. Další možností je zapojit se do některé pekařské skupiny na sociálních sítích. Součástí webové stránky komunity domácího pečení PečemPecen je i kvásková mapa, kde si vyhledáte nejbližšího domácího pekaře a domluvíte se s ním na předání kvásku. Někdo vám část svého kvásku daruje, jiný ho s vámi vymění za drobný dárek.
  3. Kvásek si můžete sami vypěstovat podle našeho receptu. Dozvíte se v něm, ak kvásek krmit, kde ho uchovávat i to, jak poznat, jestli se už nezačal kazit.

Co můžu upéct z kvásku

Kvásek už máte, poctivě ho krmíte a on utěšeně přibývá. Je čas začít péct. Vyzkoušejte špaldovo-žitný chléb, který jsme se naučili od lektora kurzů domácího pečení Honzy Šmikátora alias Pekařova chlebaře.

Nebo začněte s jednoduchým pšenično-žitným bochníkem, jehož chuť vám připomene klasickou šumavu. 

  • Kromě chleba ale můžete z kvásku upéct i další dobroty. Zaděláte s ním na dalamánky, rohlíky, žemle či křupavé houstičky – prakticky jakékoli slané pečivo.
  • Kváskové mohou být i koláče, vánočka nebo mazanec. O recept na kváskový mazanec se s námi podělila novinářka Juliana Fischerová neboli Maškrtnica

Kde získat pšeničný kvásek

Pečivo zadělané žitným kváskem bude vždy lehce nakyslé. Pokud toužíte po méně výrazné chuti, vyzkoušejte kvásek pšeničný. Kde ho seženete?

  • Jestli už si doma pěstujete žitný kvásek, je snadné ho takzvaně převychovat. Stačí, když ho začnete místo žitné krmit pšeničnou moukou.
  • Pšeničný kvásek je světlejší než žitný, jen lehce nakyslý a v pečivu není chuťově tolik znát. Hodí se tak k zadělávání jemnějšího bílého pečiva z pšeničné mouky.

Pokud pečete často (a nejen chleba), vyplatí se vám chovat kvásky oba. Kvůli pšeničnému se totiž žitného vzdát nemusíte.

Jak na domácí kvásek

Na založení nového kvásku ho stačí pouhá lžička. Tu promísíte s 250 g pšeničné hladké mouky a 150 ml vlažné vody, zakryjete utěrkou či potravinířskou fólií (tu je třeba na několika místech propíchnout, aby kvásek mohl dýchat) a máte hotovo.

Právě jste připravili základ na takzvaný rozkvas. Ten by měl vzniknout při pokojové teplotě za 12 – 16 hodin.

  • To, zda kvásek kypí životem, poznáte podle drobných bublinek, které se tvoří na povrchu, příjemně nakyslé vůně a minimálně dvojnásobnému objemu.

Nyní stačí odebrat lžičku, odložit ji na budoucí pečení, a ze zbylého rozkvasu připravit housky nebo koláče podle chuti.

Jak kvásek skladovat?

Jelikož jde o živý organismus, který stále roste, dopadli bychom jako maminka v pohádce Hrnečku vař – kvásku by pořád přibývalo. Takže v intervalech mezi pečením je dobré kvásek ‚uspat‘.

  • Při nižších teplotách se kvasinky a bakterie v kvásku nemnoží a vyčkávají na příhodné podmínky.
  • Lžíci kvásku odloženou při minulém pečení tak můžete uložit ve skleničce se šroubovacím víčkem do lednice, kde v klidu počká na probuzení vyšší teplotou (nad 20 °C) a přísun potravy v podobě nové mouky a vody.
  • V lednici kvásek vydrží bez nakrmení až 14 dní, ale doporučuje se péct v intervalu alespoň jednou týdně.
  • Kvásek, kterého byste si nevšímali příliš dlouho, nejprve v chladu více a více kysne, až nakonec zahyne. Nepodaří-li se vám ho po delším pobytu v lednici probudit, budete muset začít znovu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...