0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jakou používáte sójovou omáčku? Znáte rozdíl?

AD
Sójová omáčka
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Způsob výroby sójové omáčky, stejně jako jiných surovin, má zásadní vliv na kvalitu konečného výrobku. Některé jsou přírodní, jiné zahrnují řadu chemických aditiv. Jak se liší přirozeně fermentovaná sójová omáčka od těch, jež žádnou fermentací neprochází?

Víte, že... ?  

Tam kde neprobíhá postupné kvašení tzn. přirozená fermentace, není sójová bílkovina štěpena mikroorganizmy, ale kyselinou chlorovodíkovou? Jedná se o složitý, a ne zrovna šetrný způsob zpracování této luštěniny. Barva, chuť i vůně se u nefermentovaných japonských sójových omáček vytváří přidáním tzv. "éček". Co do vlivu na naše zdraví, umíte si asi představit ten rozdíl kvality při dodržení přirozené a naopak průmyslově urychlené fermentace.

Cestou přirozené stravy

Přirozeně fermentovaná omáčka vyniká nad všemi ostatními právě bohatou vůní a umami. Umami je pátá chuť, často popisovaná jako „slaná“, která podporuje intenzitu chutí pokrmů a zvyšuje aktivitu chuťových pohárků. Naopak výsledkem krátkého fermentačního procesu je omáčka, která obsahuje méně umami a její chuť a vůně musí být podpořeny dalšími přísadami a konzervačními látkami. Při výběru doporučujeme vždy číst informace o složení.

Časem prověřený recept 

Při výběru sójové omáčky se vyplatí zaměřit se na certifikované produkty, které jsou známé svou kvalitou. Produkty, které jsou velmi tmavé a husté, bývají většinou sójové omáčky neprocházející fermentací. Naopak řidší červenohnědé velmi pravděpodobně procesem plynulého přírodního zkvašení prošly.  

Náš TIP: Japonský výrobce Kikkoman patří mezi ty značky, na které nedáme dopustit. Historie receptury sahá až do 17. století. Etablování společnosti na evropském trhu je spojeno s rokem 1979. Receptura Kikkoman sójové omáčky se skládá jen ze 4 ingrediencí - sójových bobů, pšenice, soli a vody. Díky dodržení procesu dlouhé přirozené fermentace je Kikkoman bez glutamátu, konzervantů a barviv. Nově je klasická řada s certifikací vegan, přítomnost tzv. "non-GMO" geneticky modifikovaných sójových bobů je samozřejmostí. 

Sójová omáčka místo soli 

V asijských kulturách se právě kvalitní sójové omáčky používají pro snížení celkové spotřeby soli. Tento praktický trend se už dostal i k nám. U většiny jídel, která se nám přes den dostanou na stůl, je obsah soli relativně vysoký a tělo tak dostává pořádně zabrat. Odbourávání soli ho totiž stojí velké množství energie. Kvalitní sójové omáčky jsou bohaté na umami, které je typické svou slanou chutí. Právě proto jsou skvělou alternativou soli. Používáním kvalitní sójové omáčky tak můžete snížit obsah soli v jídle až o 30 % a její používání se doporučuje nejen v asijské kuchyni

Související články

Jak vybírat sójovou omáčku
  • Tipy a triky

Jak vybírat sójovou omáčku

Sójová omáčka kdysi nahrazovala vzácnou sůl. Díky obsahu přírodního glutamanu jídlu dodává výraznější chuť a neobejdete se bez ní při podávání suši....
Studené omáčky k burgeru
  • Tipy a triky

Studené omáčky k burgeru

Díky své výrazné chuti tyhle omáčky udělají z každého burgeru specialitu. Zamilujete si je tak, že je pak budete připravovat při každé příležitosti, protože žádný host jim nedokáže odolat....
Autor: Komerční sdělení

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit