Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fermentace často dodává jídlu až odpuzující zápach. Změny, které bakterie v potravinách způsobují, ovšem našemu tělu prospívají

Fermentované potraviny
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Kouzlu fermentovaných potravin propadly již před sty let národy celého světa – u nás nakládáme okurky, v Německu zelí, v Koreji kimchi a v Japonsku milují miso pastu, sójovou omáčku a saké. Není divu, když jsou fermentované potraviny tak dobré, univerzálně použitelné a zdraví prospěšné!

Japonci jsou si toho vědomi a fermentované potraviny jedí dennodenně. Podle odborníků jsou i proto jedním z nejzdravějších národů světa. Důkazem jsou třeba obyvatelé ostrova Okinawa, kde žije nejvíc stoletých lidí na obyvatele.

Tajemství jejich dlouhověkosti spočívá mimo jiné v konzumaci fermentovaných v podobě miso pasty, sójové omáčky, rýžového vína nebo třeba shiokoji. Dobrá zpráva je, že můžeme přirozeně zařadit i do naší kuchyně.

  • Fermentované potraviny představují přirozený zdroj probiotik, které ocení hlavně vaše zažívání a trávení.
  • Procesem zrání či kvašení získávají fermentované potraviny víc prospěšných látek než čerstvé potraviny a vařit s nimi je jednodušší, než se může zdát.
  • Fermentované potraviny mají široké využití v teplé i studené kuchyni, od dresinku, přes polévky až po pečené maso a v lednici vydrží měsíce až roky po otevření. Můžete je použít jednoduše vždy, kdy na ně máte chuť.

Na co je dobrá pasta miso?

Miso je fermentovaná pasta z obilovin (rýže, ječmen), luštěnin (sója, cizrna, hrách, fazole) a soli. Existuje mnoho jejích obměn, které se liší v použitých surovinách a intenzitě chuti. Její podstata však tkví v její jednoduchosti: nepatří do ní nic než právě obilí, luštěniny, sůl a práce mikrobů. Miso pasta totiž může fermentovat od několika týdnů až po několik let.

  • Z misa můžete dělat zálivky do salátu, přimíchat jej do vývaru a připravit z ní polévku miso, dochutit jí zeleninová jídla i masa.  Sladké světlé varianty se hodí i do dezertů – zmrzlin, palačinek nebo cukrářských výrobků.

Polévka s miso pastou

Ve 250 ml vývaru krátce povařte sezónní zeleninu, aby lehce změkla, ale byla stále křupavá. Pro vydatnější verzi přidejte houby, tofu nebo třeba kousky lososa. Odstavte z ohně a vmíchejte lžíci miso pasty. Miso nevařte, ztratilo by své cenné živiny.

Jaká sójová omáčka je nejlepší?

Ve složení kvalitní sójové omáčky hledejte jen sójové boby, sůl, vodu a pšenici – jen tyto suroviny obsahuje opravdová shoyu. Pokud hledáte bezlepkovou variantu, vyzkoušejte tamari, která je v podstatě vedlejším a velmi ceněným produktem při výrobě miso pasty.

Shiokoji

Pokud rádi vaříte maso a ryby, shiokoji udělá zázraky. Jde o marinádu z fermentované (plísní koji nasladované) rýže, soli a vody, která jídlu dodá sladko-slaný a lahodný umami nádech a změkčí jej, ať už budete marinovat pár hodin nebo celou noc.

  • Celý svět, včetně samotného Japonska, nyní objevuje toto jednoduché ochucovadlo a jeho neuvěřitelně širokou paletu použití.

Mirin

Sladké rýžové víno, které se na rozdíl od saké používá zásadně jen jako součást jídla. Používá se tam, kde je třeba nahradit sójovou omáčku a cukr, třeba do omáček, pod maso nebo k rybám, kdy chcete zjemnit typické rybí aroma.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč