Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fermentace často dodává jídlu až odpuzující zápach. Změny, které bakterie v potravinách způsobují, ovšem našemu tělu prospívají

Fermentované potraviny
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Kouzlu fermentovaných potravin propadly již před sty let národy celého světa – u nás nakládáme okurky, v Německu zelí, v Koreji kimchi a v Japonsku milují miso pastu, sójovou omáčku a saké. Není divu, když jsou fermentované potraviny tak dobré, univerzálně použitelné a zdraví prospěšné!

Japonci jsou si toho vědomi a fermentované potraviny jedí dennodenně. Podle odborníků jsou i proto jedním z nejzdravějších národů světa. Důkazem jsou třeba obyvatelé ostrova Okinawa, kde žije nejvíc stoletých lidí na obyvatele.

Tajemství jejich dlouhověkosti spočívá mimo jiné v konzumaci fermentovaných v podobě miso pasty, sójové omáčky, rýžového vína nebo třeba shiokoji. Dobrá zpráva je, že můžeme přirozeně zařadit i do naší kuchyně.

  • Fermentované potraviny představují přirozený zdroj probiotik, které ocení hlavně vaše zažívání a trávení.
  • Procesem zrání či kvašení získávají fermentované potraviny víc prospěšných látek než čerstvé potraviny a vařit s nimi je jednodušší, než se může zdát.
  • Fermentované potraviny mají široké využití v teplé i studené kuchyni, od dresinku, přes polévky až po pečené maso a v lednici vydrží měsíce až roky po otevření. Můžete je použít jednoduše vždy, kdy na ně máte chuť.

Na co je dobrá pasta miso?

Miso je fermentovaná pasta z obilovin (rýže, ječmen), luštěnin (sója, cizrna, hrách, fazole) a soli. Existuje mnoho jejích obměn, které se liší v použitých surovinách a intenzitě chuti. Její podstata však tkví v její jednoduchosti: nepatří do ní nic než právě obilí, luštěniny, sůl a práce mikrobů. Miso pasta totiž může fermentovat od několika týdnů až po několik let.

  • Z misa můžete dělat zálivky do salátu, přimíchat jej do vývaru a připravit z ní polévku miso, dochutit jí zeleninová jídla i masa.  Sladké světlé varianty se hodí i do dezertů – zmrzlin, palačinek nebo cukrářských výrobků.

Polévka s miso pastou

Ve 250 ml vývaru krátce povařte sezónní zeleninu, aby lehce změkla, ale byla stále křupavá. Pro vydatnější verzi přidejte houby, tofu nebo třeba kousky lososa. Odstavte z ohně a vmíchejte lžíci miso pasty. Miso nevařte, ztratilo by své cenné živiny.

Jaká sójová omáčka je nejlepší?

Ve složení kvalitní sójové omáčky hledejte jen sójové boby, sůl, vodu a pšenici – jen tyto suroviny obsahuje opravdová shoyu. Pokud hledáte bezlepkovou variantu, vyzkoušejte tamari, která je v podstatě vedlejším a velmi ceněným produktem při výrobě miso pasty.

Shiokoji

Pokud rádi vaříte maso a ryby, shiokoji udělá zázraky. Jde o marinádu z fermentované (plísní koji nasladované) rýže, soli a vody, která jídlu dodá sladko-slaný a lahodný umami nádech a změkčí jej, ať už budete marinovat pár hodin nebo celou noc.

  • Celý svět, včetně samotného Japonska, nyní objevuje toto jednoduché ochucovadlo a jeho neuvěřitelně širokou paletu použití.

Mirin

Sladké rýžové víno, které se na rozdíl od saké používá zásadně jen jako součást jídla. Používá se tam, kde je třeba nahradit sójovou omáčku a cukr, třeba do omáček, pod maso nebo k rybám, kdy chcete zjemnit typické rybí aroma.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín