0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství japonské dlouhověkosti? Objevte sílu fermentovaných potravin

AD
Fermentované potraviny
ZDROJ: Kikkoman
sdílet:

Kouzlu fermentovaných potravin propadly již před sty let národy celého světa - u nás nakládáme okurky, v Německu zelí, v Koreji kimchi a v Japonsku milují miso pastu, sójovou omáčku a saké. Není divu, když jsou fermentované potraviny tak dobré, univerzálně použitelné a zdraví prospěšné!

Japonci jsou si toho vědomi a fermentované potraviny jedí dennodenně. Podle odborníků jsou i proto jedním z nejzdravějších národů světa. Důkazem jsou třeba obyvatelé ostrova Okinawa, kde žije nejvíc stoletých lidí na obyvatele. Tajemství jejich dlouhověkosti v podobě miso pasty, sójové omáčky, rýžového vína nebo třeba shiokoji můžeme přirozeně zařadit i do naší kuchyně.

Představují přirozený zdroj probiotik, které ocení hlavně vaše zažívání a trávení. Díky fermentaci obsahují větší množství vitamínů než čerstvé potraviny a vařit s nimi je jednodušší, než se může zdát. Mají široké využití v teplé i studené kuchyni, od dresinku, přes polévky až po pečené maso. Navíc vám v lednici vydrží měsíce až roky po otevření a použijete je jednoduše tehdy, kdy na ně máte chuť.

Které potraviny se vyplatí zařadit do jídelníčku

Miso pasta

  • Miso je fermentovaná pasta z obilovin (rýže, ječmen), luštěnin (sója, cizrna, hrách, fazole) a soli.
  • Existuje mnoho obměn, které se liší v použitých surovinách a intenzitě chuti, avšak její podstata tkví v její jednoduchosti - nepatří do ní nic než právě obilí, luštěniny, sůl a práce mikrobů. Miso pasta totiž může fermentovat od několika týdnů až po několik let.
  • Z misa můžete dělat zálivky do salátu, přimíchat jej do vývaru, dochutit s ním zeleninová jídla i masa.  Sladké světlé varianty se hodí i do dezertů - zmrzlin, palačinek nebo cukrářských výrobků.

Sójová omáčka

Ve složení kvalitní sójové omáčky hledejte jen sójové boby, sůl, vodu a pšenici - jen tyto suroviny obsahuje opravdová shoyu. Pokud hledáte bezlepkovou variantu, vyzkoušejte tamari, která je v podstatě vedlejším a velmi ceněným produktem při výrobě miso pasty.

Shiokoji

  • Pokud rádi vaříte maso a ryby, shiokoji udělá zázraky. Jde o marinádu z fermentované (plísní koji nasladované) rýže, soli a vody, která jídlu dodá sladko-slaný a lahodný umami nádech a změkčí jej, ať už budete marinovat pár hodin nebo celou noc.
  • Celý svět, včetně samotného Japonska, nyní objevuje toto jednoduché ochucovadlo a jeho neuvěřitelně širokou paletu použití.

Mirin

Sladké rýžové víno, které se na rozdíl od saké používá zásadně jen jako součást jídla. Používá se tam, kde je třeba nahradit sójovou omáčku a cukr, třeba do omáček, pod maso nebo k rybám, kdy chcete zjemnit typické rybí aroma.

Zkuste třeba čtvrthodinovou polévku s miso pastou

Ve 250 ml vývaru krátce povařte sezónní zeleninu, aby lehce změkla, ale byla stále křupavá. Pro vydatnější verzi přidejte houby, tofu nebo třeba kousky lososa. Odstavte z ohně a vmíchejte lžíci miso pasty. Miso nevařte, ztratilo by své cenné živiny.

Japonské fermentované potraviny zakoupíte ve specializovaných obchodech nebo online na Takofoods.cz a CountryLife.cz.

Související články

Autor: Komerční prezentace

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...