Čekankové puky i hlávky jsou chutnou a zdravou alternativou k hlávkovému salátu, který bývá touhle dobou bez barvy a chuti.
JAK NA NI
Při nákupu se dívejte po svěžích a křehkých svrchních lístcích. Je-li spodek puku zvadlý či zabarvený, odřízněte ho, odstraňte zvadlé listy. Pak postupujte podle receptu: puky i hlávky můžete nechat v celku, rozkrájet na půlky či čtvrtky i rozdělit na lístky. Řezy potírejte citronovou šťávou, aby nehnědly.
RADICCHIO
Italská odrůda čekanky, která tvoří pěkné hlávky vizuálně podobné zelí. Zasyrova je poměrně hořká, ale hořkost ztrácí při vaření. Podobně jako červené zelí obsahuje antokyany.
ČEKANKA
Když kupujete bílé puky, dávejte si pozor na zelené konce lístků – takové bývají velice hořké. Čím světlejší bílá čekanka je, tím lépe.
ČERVENÁ ČEKANKA
Stejně jako radicchio obsahuje zdraví prospěšné antokyany.