Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce
Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1726 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 59 g
Tuky 103 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dva druhy hořčice dodávají krémové omáčce šmrnc. Jídlo podávejte s rýží nebo s bramborovou kaší.

Související recepty

Suroviny

čekanka 3 ks
olivový olej 1 PL
možno nahradit kuřecím vývarem
bez kosti a kúže
malá, nasekaná nadrobno
strouhaný
česnek 1 stroužek
sůl
pepř
Na omáčku
mléko 300 ml
šalvěj 5 lístků
hořčice dijonská 2 PL
hořčice kremžská 2 PL
sůl
pepř

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny.

3

Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.

4

Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout.

5

Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.

6

Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.

7

Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

12.04.2008 10:44
Tohle skvělé jídlo vařím podle Apetitu už déle než 2 roky. S bramborovou kaší a bílým vínem tvoří naprosto bezchybnou, neotřelou chuťovou kombinaci!!!
13.12.2007 17:19
Recept je jednoduchý i pro začínající kuchaře, jako jsem já.Vypustila sem čekanku, ale i tak to bylo skvělé.
31.08.2007 09:18
Recept se nachází v č.1/05, str.32

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...