Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

5 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1722 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 58 g
Tuky 103 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dva druhy hořčice dodávají krémové omáčce šmrnc. Jídlo podávejte s rýží nebo s bramborovou kaší.

Suroviny

čekanka 3 ks
olivový olej 1 PL
víno bílé 3 PL
možno nahradit kuřecím vývarem
kuřecí prsa 4 ks
bez kosti a kúže
máslo 20 g
cibule 1 ks
malá, nasekaná nadrobno
sýr ementál 50 g
strouhaný
sůl
pepř
Na omáčku
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 300 ml
zakysaná smetana 150 ml
šalvěj 5 lístků
hořčice dijonská 2 PL
hořčice kremžská 2 PL
sůl
pepř

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

2

Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny.

3

Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.

4

Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout.

5

Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.

6

Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.

7

Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.

Komentáře

Anonym

Recept je jednoduchý i pro začínající kuchaře, jako jsem já.Vypustila sem čekanku, ale i tak to bylo skvělé.

Anonym

Tohle skvělé jídlo vařím podle Apetitu už déle než 2 roky. S bramborovou kaší a bílým vínem tvoří naprosto bezchybnou, neotřelou chuťovou kombinaci!!!

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit