Dva druhy hořčice dodávají krémové omáčce šmrnc. Jídlo podávejte s rýží nebo s bramborovou kaší.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny.
Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.
Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout.
Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.
Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.
Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- V hlavní roli kuře: 30 rychlých letních receptů(30 receptů )
Komentáře