Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

Zapečená čekanka s kuřetem v hořčičné omáčce

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1722 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 58 g
Tuky 103 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dva druhy hořčice dodávají krémové omáčce šmrnc. Jídlo podávejte s rýží nebo s bramborovou kaší.

Suroviny

čekanka 3 ks
olivový olej 1 PL
víno bílé 3 PL
možno nahradit kuřecím vývarem
kuřecí prsa 4 ks
bez kosti a kúže
máslo 20 g
cibule 1 ks
malá, nasekaná nadrobno
ementál 50 g
strouhaný
sůl
pepř
Na omáčku
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 300 ml
zakysaná smetana 150 ml
šalvěj 5 lístků
hořčice dijonská 2 PL
hořčice kremžská 2 PL
sůl
pepř
1. Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Odřízněte konce košťálů čekankových puků a odstraňte případné zažloutlé, poškozené nebo zavadlé listy. Pak puky nakrájejte podélně na čtvrtiny. Na dno zapékací mísy nebo pekáče nalijte olej a vkládejte v jedné vrstvě čekanku, rozkrojenou stranou navrch. Přelijte vínem, vývarem nebo vodou a překryjte alobalem. Deset minut zapékejte a pak vyjměte z trouby.

2. Mezitím nakrájejte maso na zhruba centimetrové proužky, osolte a opepřete. Ve velké silnostěnné pánvi rozpusťte máslo a proužky kuřete na něm ze všech stran pečte, až začnou zlátnout. Přisypte cibuli a česnek a opékejte ještě minutu. Směs pak přidejte k zapečené čekance (pánev nemyjte, ještě ji budete potřebovat). Zapékací nádobu překryjte znovu alobalem a dejte stranou, než si připravíte omáčku.

3. Na omáčku rozehřejte máslo v pánvi, v níž jste opékali kuře. Zaprašte je moukou, promíchejte, zalijte studeným mlékem a za stálého míchání povařte tak, aby vznikla hladká omáčka (bešamel). Odstavte ji z ohně a přimíchejte do ní zakysanou smetanu, šalvěj a oba druhy hořčice. Podle chuti případně osolte a opepřete.

4. Omáčkou přelijte kuře a čekanku v zapékací nádobě a všechno posypte sýrem. Zapékejte v troubě odkryté asi 25–30 minut, až omáčka začne bublat, sýr se roztaví a zezlátne.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit