Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Čekanka s pršutem a gremolatou

Čekanka s pršutem a gremolatou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2815 kcal
Bílkoviny 272 g
Sacharidy 30 g
Tuky 193 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Další z typicky zimních druhů zeleniny získá fantastický odpich díky gremolatě, směsi citronové kůry s česnekem a petrželkou.

Suroviny

čekanka 6 ks
olivový olej 2 PL
máslo 25 g
prosciutto 6 plátků
vývar kuřecí 200 ml
nebo zeleninový vývar
petrželka 1 PL
nasekaná
česnek 1 stroužek
rozdrcený
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Spodní část čekankových puků seřízněte a odstraňte případné poškozené či zahnědlé listy. Puky podélně rozpulte.

2. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni část oleje s máslem; postupně v něm opečte ze všech stran čekankové puky. Olej a máslo podle potřeby doplňujte.

3. Okolo každého puku oviňte půlku plátku pršutu. Pak jednotlivé čekanky urovnejte hezky vedle sebe do zapékací formy. Přelijte vývarem, pevně překryjte alobalem a formu vložte na nejvyšší drážku do trouby. Duste tři čtvrtě hodiny, pak alobal sejměte a čekanku nechte ještě patnáct minut v troubě; puky díky tomu dokonale zvláční a pršut se vypeče dokřupava.

4. Z citronové kůry, petrželky a česneku smíchejte gremolatu – jídlu dodá svěžest a vůní. Těsně před podáváním ji nasyp­te na čekanku

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.28

Obchod Apetit