Další z typicky zimních druhů zeleniny získá fantastický odpich díky gremolatě, směsi citronové kůry s česnekem a petrželkou.
Suroviny
čekanka
6
ks
olivový olej
2
PL
máslo
25
g
prosciutto
6
plátků
vývar kuřecí
200
ml
nebo zeleninový vývar
petrželka
1
PL
nasekaná
česnek
1
stroužek
rozdrcený
citron
1
ks
nastrouhaná kůra
Postup
1
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Spodní část čekankových puků seřízněte a odstraňte případné poškozené či zahnědlé listy. Puky podélně rozpulte.
2
Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte na středním plameni část oleje s máslem; postupně v něm opečte ze všech stran čekankové puky. Olej a máslo podle potřeby doplňujte.
3
Okolo každého puku oviňte půlku plátku pršutu. Pak jednotlivé čekanky urovnejte hezky vedle sebe do zapékací formy. Přelijte vývarem, pevně překryjte alobalem a formu vložte na nejvyšší drážku do trouby. Duste tři čtvrtě hodiny, pak alobal sejměte a čekanku nechte ještě patnáct minut v troubě; puky díky tomu dokonale zvláční a pršut se vypeče dokřupava.
4
Z citronové kůry, petrželky a česneku smíchejte gremolatu - jídlu dodá svěžest a vůní. Těsně před podáváním ji nasypte na čekanku
Komentáře