0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Žena v kuchyni s hrncem na hlavě
ZDROJ: Intricate Explorer/Unsplash
sdílet:

Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter pack? 

Pánev  

Bez pánve bude vaše kuchyň jako tělo bez duše. Její výběr byste nepodceňujte. Důležité je znát typ varné desky, kterou budete využívat. Ne každá pánev se hodí na indukci. Pro jednu či dvě osoby vám do začátků postačí pánev o průměru 24 až 26 centimetrů. Pánev využijete ke smažení, vaření a dušení. Nízká pánev poslouží na přípravu snídaňových vajíček, opékání masa nebo restování zeleniny. Hluboká pánev pojme více surovin, a můžete v ní vařit, smažit či dusit směs masa i zeleniny, upotřebíte také pokličku.  

Typem hluboké pánve je wok, která slouží k prudkému opékání a ocení ji zejména milovníci asijské kuchyně. Připravíte v ní nudle se zeleninou i masem.  

Pánve se rozlišují také například podle povrchové úpravy (keramické, teflonové, nerezové), podle účelu, ke kterému jsou vyrobeny (grilovací, na lívance či palačinky, na soté) nebo podle velikosti či průměru dna. Speciální pánve si však můžete pořídit postupně, až zjistíte, zda byste je efektivně využili.   

Hrnec  

Výběr hrnce je o něco složitější. Předně je třeba si říct, co v něm budete nejčastěji vařit. Pokud to budou těstoviny, stačit vám bude středně velký nerezový hrnec s pokličkou. Patříte-li mezi milovníky polévek, sáhněte po širším nerezovém či měděném hrnci. Smaltovaný litinový hrnec využijí milovníci masa, skvěle se hodí na dušení, pečení i pomalé vaření. Materiál je odolný a vydrží i časté používání nebo pobyt v troubě. Smaltovaný povrch je podobně nepřilnavý jako teflon. Nezapomeňte, že na indukci je třeba speciálních hrnců.  

Běžná domácnost by tak pro první týdny vaření měla mít k dispozici alespoň jeden větší a jeden menší hrnec.  

Struhadlo  

Okurkový salát, sýr na těstoviny, jablka na štrúdl, vajíčka do pomazánky, kořenová zelenina do polévky, na tyto všechny pochoutky potřebujete pořádné struhadlo. Doporučujeme upřednostnit čtyřhranné struhadlo, které má vícero využití a dobře se drží.   

Prkénko  

Kuchyňské prkénko by nemělo chybět v žádné domácnosti. Krájení, porcování či čištění surovin je ideální provádět na podložce k tomu určené, nikoli na kuchyňské lince, která by se tím mohla poškodit. Při výběru prkénka se můžete rozhodovat mezi několika materiály, klasickými i roztodivnými tvary, ale také jejich samotnou funkčností.   

Dřevěné prkénko vyžijete i jako odkládací podložku pro horký hrnec, vál na těsto či jako servírovací prkénko na sýry a uzeniny pro návštěvu. Je však dbát na jeho údržbu. Příliš aromatické či barevné suroviny (česnek, červenou řepu, aj.) zpracovávejte raději na prkénku z jiného materiálu. Snazší je údržba plastových prkének, které můžete dávat do myčky. Na ty však neumístíte právě dovařenou omáčku, ani neudělají tolik parády při servírování.   

Dobré je tedy zakoupit jedno plastové menší prkénko a jedno dřevěné větší.   

Cedník  

Rychlá večeře v podobě těstovin a omáčky se může stát nelehkým úkolem, pokud vaší kuchyni chybí cedník. Špagety i menší těstoviny přes pokličku hrnce velice snadno unikají do dřezu. Pokud zvolíte nerezový cedník či síto, můžete jím navíc prosévat mouku, nechat v něm okapat omytou zeleninu či bylinky a využijete jej také při pasírování omáčky.   

Ostrý nůž  

Krájení tupým nožem je nebezpečnější než dobře naostřeným. K nerezovému noži si tedy pořiďte také brousek.  

Jinak je to s keramickými noži, které vyžadují speciální tvrdší brousek nicméně i tato čepel se dá znovu nabrousit. Domácnost vybavte alespoň třemi noži různých velikostí, menší na čištění zeleniny a masa, větší univerzální kuchyřský na krájení a pilku na pečivo.  

Otvírák na konzervy  

Ne každá konzerva má pomocné očko, kterým ji otevřete. A pokud vám očko zůstane v ruce ještě dříve, než se dostanete k obsahu konzervy, může se stát její otevření nadlidským výkonem. Otvírák na konzervy vám ukrátí nepříjemné a nebezpečné snahy dostat se k tuňákovi, hrášku či ovoci ve nálevu. Podle své zručnosti zvolte typ otvíráku, šikovnějším postačí klasický pákový otvírák podobný tomu, který najdeme na švýcarském noži. Jistotou je otvírák s otáčivým kolečkem, se kterým se dostanete do konzervy snadněji. Navíc mívá v přední části otvírák na lahvové pivo, jde tedy o užitečnou vychytávku každé domácnosti.   

Vývrtka  

Aby vaše kuchyně byla vybavena pro všechny základní potřeby, nesmí chybět ani vývrtka na víno. Můžete volit mezi jednoduchou vývrtkou, k jejíž obsluze je třeba více síly, anebo takovou, která k vytažení korku využívá páky.  

Související články

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu
  • Tipy a triky

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu

Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak zminimalizovat odpad v kuchyni, přitom mít talíř plný skvělého jídla.  ...
Hovězí maso - jaké části na co použít?
  • Zajímavosti

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Hovězí maso je dalším oblíbeným druhem masa v české kuchyni. Věděli jste, že je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů? Neměli bychom ho v jídelníčku opomíjet. Přinášíme vám přehled nejoblíbenějších částí hovězího masa a jak je zpracovat v...
Jak pečovat o dřevěné prkénko
  • Tipy a triky

Jak pečovat o dřevěné prkénko

Skvělý nůž se neobejde bez kvalitního dřevěného prkénka, na kterém můžete krájet, řezat, sekat, porcovat, drtit a mělnit. Stačí 5 minut každý měsíc a váš dřevěný pomocník bude stále v kondici a přitom vypadat skvěle. Stejným způsobem můžete...
Jaké trendy budou v roce 2021 vládnout světu gastronomie?
  • Zajímavosti

Jaké trendy budou v roce 2021 vládnout světu gastronomie?

1 Naučíme se vařit ještě lépe a úsporněji Na první položku v našem seznamu opravdu nepotřebujeme dar jasnozřivosti ani věšteckou kouli. Loni se z nás všech zcela neplánovaně stali šéfkuchaři a pekaři na plný úvazek. Bez pomoci školních...
Jak na to: porcování kuřete
  • Tipy a triky

Jak na to: porcování kuřete

Kuchař, který umí zužitkovat všechno, si zaslouží úctu. Zrovna kuře se dá využít se vším všudy. Než začnete vařit, musíte ho však správně naporcovat. ...
Co se dá vařit v pomalém hrnci?
  • Zajímavosti

Co se dá vařit v pomalém hrnci?

Už jste o něm slyšeli? Pro některé je to hotový zázrak, pro jiné jen další přebytečný spotřebič. Na čem se však shodnou všichni: pomalý hrnec je skvělý pomocník. Na jakém principu se v něm vaří a k čemu vám bude užitečný jsme shrnuli v...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit