Kuchyňský starter pack: Čím se vybavit pro začátek?

Žena v kuchyni s hrncem na hlavě
ZDROJ: Intricate Explorer/Unsplash
sdílet:

Chystáte se stěhovat nebo zařizovat novou domácnost? Pak by vás neměl minout náš článek, který přináší stručný přehled kuchyňské výbavy do začátku. Bez čeho se v kuchyni neobejdete a co si pořídit jako kuchyňský starter pack? 

Pánev  

Bez pánve bude vaše kuchyň jako tělo bez duše. Její výběr byste nepodceňujte. Důležité je znát typ varné desky, kterou budete využívat. Ne každá pánev se hodí na indukci. Pro jednu či dvě osoby vám do začátků postačí pánev o průměru 24 až 26 centimetrů. Pánev využijete ke smažení, vaření a dušení. Nízká pánev poslouží na přípravu snídaňových vajíček, opékání masa nebo restování zeleniny. Hluboká pánev pojme více surovin, a můžete v ní vařit, smažit či dusit směs masa i zeleniny, upotřebíte také pokličku.  

Typem hluboké pánve je wok, která slouží k prudkému opékání a ocení ji zejména milovníci asijské kuchyně. Připravíte v ní nudle se zeleninou i masem.  

Pánve se rozlišují také například podle povrchové úpravy (keramické, teflonové, nerezové), podle účelu, ke kterému jsou vyrobeny (grilovací, na lívance či palačinky, na soté) nebo podle velikosti či průměru dna. Speciální pánve si však můžete pořídit postupně, až zjistíte, zda byste je efektivně využili.   

Hrnec  

Výběr hrnce je o něco složitější. Předně je třeba si říct, co v něm budete nejčastěji vařit. Pokud to budou těstoviny, stačit vám bude středně velký nerezový hrnec s pokličkou. Patříte-li mezi milovníky polévek, sáhněte po širším nerezovém či měděném hrnci. Smaltovaný litinový hrnec využijí milovníci masa, skvěle se hodí na dušení, pečení i pomalé vaření. Materiál je odolný a vydrží i časté používání nebo pobyt v troubě. Smaltovaný povrch je podobně nepřilnavý jako teflon. Nezapomeňte, že na indukci je třeba speciálních hrnců.  

Běžná domácnost by tak pro první týdny vaření měla mít k dispozici alespoň jeden větší a jeden menší hrnec.  

Struhadlo  

Okurkový salát, sýr na těstoviny, jablka na štrúdl, vajíčka do pomazánky, kořenová zelenina do polévky, na tyto všechny pochoutky potřebujete pořádné struhadlo. Doporučujeme upřednostnit čtyřhranné struhadlo, které má vícero využití a dobře se drží.   

Prkénko  

Kuchyňské prkénko by nemělo chybět v žádné domácnosti. Krájení, porcování či čištění surovin je ideální provádět na podložce k tomu určené, nikoli na kuchyňské lince, která by se tím mohla poškodit. Při výběru prkénka se můžete rozhodovat mezi několika materiály, klasickými i roztodivnými tvary, ale také jejich samotnou funkčností.   

Dřevěné prkénko vyžijete i jako odkládací podložku pro horký hrnec, vál na těsto či jako servírovací prkénko na sýry a uzeniny pro návštěvu. Je však dbát na jeho údržbu. Příliš aromatické či barevné suroviny (česnek, červenou řepu, aj.) zpracovávejte raději na prkénku z jiného materiálu. Snazší je údržba plastových prkének, které můžete dávat do myčky. Na ty však neumístíte právě dovařenou omáčku, ani neudělají tolik parády při servírování.   

Dobré je tedy zakoupit jedno plastové menší prkénko a jedno dřevěné větší.   

Cedník  

Rychlá večeře v podobě těstovin a omáčky se může stát nelehkým úkolem, pokud vaší kuchyni chybí cedník. Špagety i menší těstoviny přes pokličku hrnce velice snadno unikají do dřezu. Pokud zvolíte nerezový cedník či síto, můžete jím navíc prosévat mouku, nechat v něm okapat omytou zeleninu či bylinky a využijete jej také při pasírování omáčky.   

Ostrý nůž  

Krájení tupým nožem je nebezpečnější než dobře naostřeným. K nerezovému noži si tedy pořiďte také brousek.  

Jinak je to s keramickými noži, které vyžadují speciální tvrdší brousek nicméně i tato čepel se dá znovu nabrousit. Domácnost vybavte alespoň třemi noži různých velikostí, menší na čištění zeleniny a masa, větší univerzální kuchyřský na krájení a pilku na pečivo.  

Otvírák na konzervy  

Ne každá konzerva má pomocné očko, kterým ji otevřete. A pokud vám očko zůstane v ruce ještě dříve, než se dostanete k obsahu konzervy, může se stát její otevření nadlidským výkonem. Otvírák na konzervy vám ukrátí nepříjemné a nebezpečné snahy dostat se k tuňákovi, hrášku či ovoci ve nálevu. Podle své zručnosti zvolte typ otvíráku, šikovnějším postačí klasický pákový otvírák podobný tomu, který najdeme na švýcarském noži. Jistotou je otvírák s otáčivým kolečkem, se kterým se dostanete do konzervy snadněji. Navíc mívá v přední části otvírák na lahvové pivo, jde tedy o užitečnou vychytávku každé domácnosti.   

Vývrtka  

Aby vaše kuchyně byla vybavena pro všechny základní potřeby, nesmí chybět ani vývrtka na víno. Můžete volit mezi jednoduchou vývrtkou, k jejíž obsluze je třeba více síly, anebo takovou, která k vytažení korku využívá páky.  

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit