Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Sabina Jarošová
23. 4. 2021
Hovězí maso
Kyle Mackie/Unsplash

Hovězí maso je dalším oblíbeným druhem masa v české kuchyni. Věděli jste, že je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů? Neměli bychom ho v jídelníčku opomíjet. Přinášíme vám přehled nejoblíbenějších částí hovězího masa a jak je zpracovat v kuchyni.

Hovězí svíčková

Začneme rovnou od toho nejlepšího. Kdo už někdy okusil pravou hovězí svíčkovou, ví, že lepší maso snad neexistuje.

  • Svíčková se řadí k zadnímu hovězímu, je umístěna pod nízkým roštěncem, má velmi jemná svalová vlákna a málo tuku. Proto je tak křehká a jemná.
  • Ze svíčkové můžete připravit ten nejlepší steak. Doporučujeme vyzkoušet také tzv. hovězí T-bone, což je steak uprostřed rozdělený kostí ve tvaru T. Na jedné straně kosti je svíčková, na druhé nízký roštěnec.

Klasický steak ze svíčkové

Klasický steak ze svíčkové

< 20 min
3.7(61x)
Přečíst recept

Hovězí plec

Hovězí plec je část masa nacházející se nad přední nohou pod vysokým roštěncem. Maso obsahuje málo tuku i vaziva.

  • Hovězí plec se dále dělí na tři části – plec kulatá (tzv. falešná svíčková), za ní se nachází vysoká plec a pod ní plec loupaná, ze které byla vyloupnuta lopatka. 
  • Části plece se hodí především na dušení a do omáček.

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Hovězí loupaná plec v mrkvi

< 120 min
4.5(70x)
Přečíst recept

Hovězí kýta

Hovězí kýta je považována za nejhodnotnější část hovězího. Má velmi málo tuku i vaziva. Jedná se o zadní hovězí a dále se dělí na několik částí:

  • Ořech – Velmi libová část kýty, hodí se na dušení, na přípravu guláše a připravíte z ní i výtečnou pečínku.
  • Vrchní šál – Šťavnaté, křehké, libové maso vhodné ke grilování, pečení i dušení. Připravit si z něj můžete skvělý steak, roládu nebo ragú.
  • Spodní šál – Podobné vlastnosti i využití jako vrchní šál, ale spodní šál není vhodný ke grilování.
  • Květová špička – Jemné tukové žilkování a tukový okraj dodává masu jemnost. Steaky z této části masa můžete znát pod názvem „rumpsteak“. Kromě steaku můžete z květové špičky připravit také skvělé carpaccio nebo rostbíf. 

Klasická hovězí pečeně

Klasická hovězí pečeně

> 120 min
4.6(153x)
Přečíst recept

Hovězí líčka

Hovězí líčka jsou část masa pocházející z tváře skotu, což je možná důvodem, proč nepatří mezi nejvyužívanější části masa. Líčka jsou ale chuťově výborná, a přesto, že jsou libová, zachovávají si šťavnatost. Nejvhodnější úpravou této části masa je dušení. Hodí se pro přípravu guláše nebo líček na víně.

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

Dušená hovězí líčka na víně s bramborovou kaší

> 120 min
4.1(307x)
Přečíst recept

Hovězí krk

Hovězí krk se nachází za hlavou a vede až k vysokému roštěnci. Krk má poměrně silná vlákna, což způsobuje, že je maso tužší.

  • Je vhodné zejména k dušení a pečení, ale pokud ho namelete, uděláte z něj také skvělý hamburger.

Hamburgery s plísňovým sýrem

Hamburgery s plísňovým sýrem

< 30 min
5(9x)
Přečíst recept

Hovězí kližka

Kližka se nachází na předloktí nohy skotu. Dělíme ji tak dále na zadní a přední podle toho, z jaké nohy maso pochází.

  • Kližka obsahuje hodně vaziva, proto potřebuje delší dobu úpravy, aby zkřehla. Ideální je na přípravu guláše.

Guláš

Guláš

> 120 min
4.4(131x)
Přečíst recept

Hovězí pupek

Jak už název napovídá, hovězí pupek je část velmi chutného masa ze spodních břišních svalů skotu.

  • Hodí se na dušení i pečení.
  • Libovější část pupku je známá jako „flank steak“ a dají se z ní připravit skvělé minutky a steaky.

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

Hovězí pupek se žampionovou omáčkou

> 120 min
4.4(33x)
Přečíst recept

Vysoký a nízký roštěnec

  • Vysoký roštěnec – Nachází se za krkem skotu, mezi lopatkami. Maso je velmi křehké a šťavnaté, a to díky tuku, kterým je prorostlé. Z této části masa se připravuje tzv. „rib eye steak“, ale je vhodná i na pečení a dušení.

Steak z vysokého roštěnce

Steak z vysokého roštěnce

< 20 min
4.3(24x)
Přečíst recept

  • Nízký roštěnec – Je hned za vysokým roštěncem a je také libovější. Maso je křehké a je typické pro přípravu rostbífu. Hodí se ale i ke grilování a minutkové úpravě.

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

Anglická hovězí pečeně čili roastbeef

< 60 min
3.4(28x)
Přečíst recept

Sdílet článek

Související články