0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Hovězí maso
ZDROJ: Kyle Mackie/Unsplash
sdílet:

Hovězí maso je dalším oblíbeným druhem masa v české kuchyni. Věděli jste, že je skvělým zdrojem bílkovin a minerálů? Neměli bychom ho v jídelníčku opomíjet. Přinášíme vám přehled nejoblíbenějších částí hovězího masa a jak je zpracovat v kuchyni.

Hovězí svíčková

Začneme rovnou od toho nejlepšího. Kdo už někdy okusil pravou hovězí svíčkovou, ví, že lepší maso snad neexistuje.

  • Svíčková se řadí k zadnímu hovězímu, je umístěna pod nízkým roštěncem, má velmi jemná svalová vlákna a málo tuku. Proto je tak křehká a jemná.
  • Ze svíčkové můžete připravit ten nejlepší steak. Doporučujeme vyzkoušet také tzv. hovězí T-bone, což je steak uprostřed rozdělený kostí ve tvaru T. Na jedné straně kosti je svíčková, na druhé nízký roštěnec.

Hovězí plec

Hovězí plec je část masa nacházející se nad přední nohou pod vysokým roštěncem. Maso obsahuje málo tuku i vaziva.

  • Hovězí plec se dále dělí na tři části – plec kulatá (tzv. falešná svíčková), za ní se nachází vysoká plec a pod ní plec loupaná, ze které byla vyloupnuta lopatka. 
  • Části plece se hodí především na dušení a do omáček.

Hovězí kýta

Hovězí kýta je považována za nejhodnotnější část hovězího. Má velmi málo tuku i vaziva. Jedná se o zadní hovězí a dále se dělí na několik částí:

  • Ořech – Velmi libová část kýty, hodí se na dušení, na přípravu guláše a připravíte z ní i výtečnou pečínku.
  • Vrchní šál – Šťavnaté, křehké, libové maso vhodné ke grilování, pečení i dušení. Připravit si z něj můžete skvělý steak, roládu nebo ragú.
  • Spodní šál – Podobné vlastnosti i využití jako vrchní šál, ale spodní šál není vhodný ke grilování.
  • Květová špička – Jemné tukové žilkování a tukový okraj dodává masu jemnost. Steaky z této části masa můžete znát pod názvem „rumpsteak“. Kromě steaku můžete z květové špičky připravit také skvělé carpaccio nebo rostbíf. 

Hovězí líčka

Hovězí líčka jsou část masa pocházející z tváře skotu, což je možná důvodem, proč nepatří mezi nejvyužívanější části masa. Líčka jsou ale chuťově výborná, a přesto, že jsou libová, zachovávají si šťavnatost. Nejvhodnější úpravou této části masa je dušení. Hodí se pro přípravu guláše nebo líček na víně.

Hovězí krk

Hovězí krk se nachází za hlavou a vede až k vysokému roštěnci. Krk má poměrně silná vlákna, což způsobuje, že je maso tužší.

  • Je vhodné zejména k dušení a pečení, ale pokud ho namelete, uděláte z něj také skvělý hamburger.

Hovězí kližka

Kližka se nachází na předloktí nohy skotu. Dělíme ji tak dále na zadní a přední podle toho, z jaké nohy maso pochází.

  • Kližka obsahuje hodně vaziva, proto potřebuje delší dobu úpravy, aby zkřehla. Ideální je na přípravu guláše.

Hovězí pupek

Jak už název napovídá, hovězí pupek je část velmi chutného masa ze spodních břišních svalů skotu.

  • Hodí se na dušení i pečení.
  • Libovější část pupku je známá jako „flank steak“ a dají se z ní připravit skvělé minutky a steaky.

Vysoký a nízký roštěnec

  • Vysoký roštěnec – Nachází se za krkem skotu, mezi lopatkami. Maso je velmi křehké a šťavnaté, a to díky tuku, kterým je prorostlé. Z této části masa se připravuje tzv. „rib eye steak“, ale je vhodná i na pečení a dušení.

  • Nízký roštěnec – Je hned za vysokým roštěncem a je také libovější. Maso je křehké a je typické pro přípravu rostbífu. Hodí se ale i ke grilování a minutkové úpravě.

Související články

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

Milujete sekanou, karbanátky, burgery, boloňskou omáčku, chili, pljeskavicu, musaku, bifteki či masové kuličky? Mleté nebo mělněné maso je základem nespočtu populárních pokrmů kuchyní z celého světa.  ...
Maso na špejli: šašlik, ražniči, kebab nebo špíz?
  • Tipy a triky

Maso na špejli: šašlik, ražniči, kebab nebo špíz?

Variant, jak připravit jednoduché a přitom chutné maso na špejli, je hned několik. Dali byste si raději kebab, špíz, ražniči nebo šašlik? Každá ze zmíněných úprav masa pochází z jiné země, ale všechny stojí rozhodně za hřích. Jejich...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit