Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak zminimalizovat odpad v kuchyni, přitom mít talíř plný skvělého jídla.
Nechceme vás vyděsit. Víme, jak představa, že byste už v životě nesměli nic vyhodit, může spíše zastrašit než povzbudit. Cílem zero waste, tedy bezodpadového života s minimem plýtvání, ale není dostat vás do stresu, že jste koupili mléko v krabici nebo sýr v plastovém obalu.
Co znamená zero waste a jak na to?
- Je to životní styl, který se snaží používat takové produkty, které se znovu použijí nebo zpracují, namísto toho, aby se vyhodily.
- Spíš než konkrétní postup krok za krokem je to způsob, jak přemýšlet o spotřebě a životním stylu.
- Zero waste se uplatňuje v mnoha oblastech lidského života. Aplikovat ho můžete i ve své kuchyni.
- Zero waste přístup podporuje životní styl, který je dlouhodobě udržitelný, soběstačný a bere ohled na životní prostředí.
- Stačí drobné krůčky, jeden za druhým, den po dni, abyste zjistili, že plýtvat méně je vlastně velmi snadné a co víc – užitečné.
1. Nakupujte v bezobalových obchodech
Bezobalové obchody už nejsou raritou jako v minulosti. Dají se najít téměř v každém větším městě a své bezobalové sekce zařazují i některé obchody, především prodejny zdravé výživy.
- Nakoupit tak můžete nejen potraviny, ale i drogerii a kosmetiku.
- Bez obalu ale můžete nakoupit například i váženou uzeninu nebo lahůdky (saláty, pomazánky, zavináče, antipasti, olivy), když si přinesete svoji krabičku.
2. Mějte s sebou vždy svou tašku
- Složená látková taška je malá a vejde se i do kapsy. Při nečekaném nákupu nebudete muset kupovat tašku novou.
- Stejně tak můžete znovu využít už jednou použité mikrotenové pytlíky na zeleninu, případně si pořídit textilní.
3. Všechno nemusí být v pytlíku!
Mnohé supermarkety ani menší obchody nemají žádný problém s vážením nezabaleného zboží. Spoustu sáčků ušetříte, když se bez nich obejdete u plodin, které se loupou.
- Banány nebo avokádo balit nepotřebují. Stejně tak ovoce, které kupujeme po jednom kuse či dvou, jako jsou pomeranč, květák, cukety, dýně.
- Některé obchody také nabízejí vlastní znovupoužitelné pytlíky na ovoce a zeleninu.
4. Starší zelenina patří do polévky, seschlé ovoce do kompotu
Pokud se na vás z lednice mračí zelenina, která v salátu už moc nezazáří, určitě ji nevyhazujte.
- Své místo najde v polévce, rizotu, kari nebo ji napěchujte do hrnce, co se do něj vejde, a uvařte silný vývar.
- Podobně můžete využít přezrálé nebo seschlé ovoce. Bude skvělé v kompotu nebo ho rozvařte a rozmixujte na pyré.
- Pyré se hodí do kaší, pohárů nebo jen tak na mlsání.
- Z nehezkých jablek si můžete připravit také domácí jablečný ocet.
5. Recyklujte jídlo, vařte ze zbytků
- Zbylé maso je skvělé do rýže nebo jím můžete naplnit sendviče, těstoviny i zapečené brambory.
- Ze zbylé bramborové kaše můžete vyrobit krokety, z rýže zase vykouzlíte nasi goreng nebo arancini.
- Vařené brambory, které už nikdo nechce a zůstaly na ocet, skvěle zahustí polévku.
- Staré pečivo se dá zapéct jako žemlovka nebo nákyp, připravit z něj topinky nebo využít ve vaječné omeletě. Zapojte fantazii – pochutnáte si a nevyhodíte ani drobeček.
6. Obaly na svačinu používejte opakovaně
Nabídka krabiček i sáčků na svačinu je široká, stačí si vybrat svůj oblíbený design. Koupit si však můžete také povoskované opakovaně použitelné ubrousky nebo si vyrobte vlastní. Díky včelímu vosku nepropustí žádnou mastnotu.
7. Vlastní take-away nádoby
Jedna z nejsnazších cest, jak omezit množství obalů, je nechat si kávu z oblíbené kavárny připravit do vlastního přenostného hrnku. To samé můžete praktikovat i s jídlem, které si chcete odnést z restaurace a sníst doma nebo v práci.
- Cestovní hrnek nebo kelímek na kávu se vejde do každé tašky, používat ho můžete opakovaně.
- Svůj vlastní plastový půllitrový kelímek na pivo nebo limonádu oceníte na festivalech, trzích a jiných venkovních akcích.
- Do vlastní krabičky ochotně prodá oběd i mnoho restaurací či bister.
Za zmínku stojí služba REkrabička, která sdružuje podniky ochotné zabalit jídlo do vratné krabičky. Až se najíte, na sběrném místě ji pošlete zpět do oběhu.
8. Kompostujte
Je to odpad, nebo ne? Když vyhodíte organické zbytky (slupky, skořápky, odřezky zeleniny a ovoce, pečivo, logr, čajové pytlíky) do kompostéru, postupně se rozloží. Výslednou směs můžete použít k přihnojování záhonů. Organické zbytky se tak rychle vrátí zpátky do přírody.
- Do kompostu by neměly přijít kosti a zbytky masa, tuky a oleje, případně zbytky pokrmů, které je obsahují.
- Kompostovat můžete i papírové ubrousky, kapesníčky nebo utěrky.
9. Kávový lógr patří do kytek
Až dopijete svou ranní kávu, podělte se o kávové zbytky se svými pokojovkami. Sedlinu stačí lehce zahrabat do půdy. Kytky vám poděkují.
10. Používejte ekologické čisticí prostředky
Ocet, jedlá soda, kyselina citronová – účinné trio do každé zero waste domácnosti. Možná vás překvapí, že mnohé čisticí pomocníky máte už doma ve spíži.
11. Minimalizujte
Zero waste začíná u nákupu. Zvažte, co potřebujete, a co už ne. Ať už při nákupu jídla, nádobí, pomocníků i spotřebičů. Možná zjistíte, že si vystačíte s málem. A to je ten správný směr, jak vykročit k zero waste.
Zdroj: Apetit