Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na jaře: dejte si špenát

špenát
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zelené lístky evokují svěžest a zdraví.

Proč jíst špenát?

Je to skvělý zdroj vitaminů – hlavně A, K – a kyseliny listové. Je v něm hodně vápníku a železa, bohužel ve formě, v níž je lidské tělo těžko využívá. Může za to obsažená kyselina šťavelová. Proto se špenát nehodí pro lidi trpící tvorbou kamenů a je dobré ho doplňovat mléčnými výrobky.

V jakém množství?

Špenát vařením ztrácí na objemu, na porci je třeba přes 200 g, zasyrova stačí i méně než polovina.

Jak ho upravovat?

Nejdůležitější je ho nepřevařit. Vařte ho v páře či ve vodě jen tak dlouho, aby zavadl a zůstal jasně zelený. Slijte ho a vyždímejte. Mladší stačí jen spařit na cedníku vařící vodou. V tuhle chvíli se vám bude dobře krájet. Syrový je lepší stříhat nůžkami.

Kam s ním?

Spařený špenát můžete přidat do polévek, omáček, k dušenému masu, použít jako náplň do slaných koláčů či palačinek, na pizzu nebo těstoviny. Hodí se i jako příloha, kromě klasiky s vejcem nebo česnekem třeba v asijském stylu: spařený špenát zatepla smíchejte se zálivkou ze sójové omáčky, rýžového vína, nastrouhaného čerstvého zázvoru, medu a opražených sezamových semínek semletých nebo rozdrcených v hmoždíři.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč