Zelené lístky evokují svěžest a zdraví.
Proč jíst špenát?
Je to skvělý zdroj vitaminů – hlavně A, K – a kyseliny listové. Je v něm hodně vápníku a železa, bohužel ve formě, v níž je lidské tělo těžko využívá. Může za to obsažená kyselina šťavelová. Proto se špenát nehodí pro lidi trpící tvorbou kamenů a je dobré ho doplňovat mléčnými výrobky.
V jakém množství?
Špenát vařením ztrácí na objemu, na porci je třeba přes 200 g, zasyrova stačí i méně než polovina.
Jak ho upravovat?
Nejdůležitější je ho nepřevařit. Vařte ho v páře či ve vodě jen tak dlouho, aby zavadl a zůstal jasně zelený. Slijte ho a vyždímejte. Mladší stačí jen spařit na cedníku vařící vodou. V tuhle chvíli se vám bude dobře krájet. Syrový je lepší stříhat nůžkami.
Kam s ním?
Spařený špenát můžete přidat do polévek, omáček, k dušenému masu, použít jako náplň do slaných koláčů či palačinek, na pizzu nebo těstoviny. Hodí se i jako příloha, kromě klasiky s vejcem nebo česnekem třeba v asijském stylu: spařený špenát zatepla smíchejte se zálivkou ze sójové omáčky, rýžového vína, nastrouhaného čerstvého zázvoru, medu a opražených sezamových semínek semletých nebo rozdrcených v hmoždíři.