0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na jaře: dejte si špenát

špenát
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Zelené lístky evokují svěžest a zdraví.

Proč jíst špenát?

Je to skvělý zdroj vitaminů – hlavně A, K – a kyseliny listové. Je v něm hodně vápníku a železa, bohužel ve formě, v níž je lidské tělo těžko využívá. Může za to obsažená kyselina šťavelová. Proto se špenát nehodí pro lidi trpící tvorbou kamenů a je dobré ho doplňovat mléčnými výrobky.

V jakém množství?

Špenát vařením ztrácí na objemu, na porci je třeba přes 200 g, zasyrova stačí i méně než polovina.

Jak ho upravovat?

Nejdůležitější je ho nepřevařit. Vařte ho v páře či ve vodě jen tak dlouho, aby zavadl a zůstal jasně zelený. Slijte ho a vyždímejte. Mladší stačí jen spařit na cedníku vařící vodou. V tuhle chvíli se vám bude dobře krájet. Syrový je lepší stříhat nůžkami.

Kam s ním?

Spařený špenát můžete přidat do polévek, omáček, k dušenému masu, použít jako náplň do slaných koláčů či palačinek, na pizzu nebo těstoviny. Hodí se i jako příloha, kromě klasiky s vejcem nebo česnekem třeba v asijském stylu: spařený špenát zatepla smíchejte se zálivkou ze sójové omáčky, rýžového vína, nastrouhaného čerstvého zázvoru, medu a opražených sezamových semínek semletých nebo rozdrcených v hmoždíři.

Související články

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát
  • Tipy a triky

3 způsoby, jak tepelně upravit špenát

Pokud máte v oblibě jednoduchou a nekomplikovanou přípravu jídel, špenát by ve vaší lednici neměl chybět. Stačí mu jen pár minut na pánvi či v hrnci a máte skvělý základ k těstovinám, do brambor, na slané palačinky, k omeletám i do salátu....
Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření
  • Tipy a triky

Špenát a vejce: 7+1 jídlo pro jarní vaření

1 Míchaná vejce se špenátemBlesková snídaně, lehký oběd i večeře. Míchaná vejce jsou klasika všech klasik. Skvěle se k nim hodí restovaný špenát. Špenátové listy nejprve krátce orestujte na másle nebo olivovém oleji, pak přimíchejte vejce a...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit