Listová zelenina a bílkovinová bomba v podobě vajec představují dokonalý pár. Pokud chcete jíst sytě, zdravě a současně se dostat do formy, je to kombinace přesně pro vás. Navíc vejce ani špenát nevyžadují dlouhý pobyt na pánvi. Mnohdy tak můžete jíst dřív, než stihnete prostřít stůl.
Míchaná vejce se špenátem
Blesková snídaně, lehký oběd i večeře. Míchaná vejce jsou klasika všech klasik. Skvěle se k nim hodí restovaný špenát.
- Špenátové listy nejprve krátce orestujte na másle nebo olivovém oleji, pak přimíchejte vejce a upravte, jak máte rádi.
- Čerstvě mletý pepř a sůl jsou základ.
- Během restování můžete ke špenátu přidat také žampiony nebo hlívu, jídlo bude vydatnější a chuťově ještě bohatší.
Italská omeleta se špenátem
Další snadná variace na téma špenát a vejce. S frittatou si můžete opravdu vyhrát a pokud nemáte zrovna náladu na omeletu se špenátovými listy, je báječná i s hrstí čerstvých bylinek.
- Fritatta chutná skvěle s pečivem, opečenými brambůrkami nebo s křupavým salátem.
Špenátová polévka s vařenými vejci
Quiche se špenátem a klobásou
Slané koláče k nám doputovaly z Francie. Křehký máslový korpus nese bohatou smetanovo-vaječnou náplň, do které se před upečením přidávají chuťově výrazné suroviny spolu se sýrem. Pečením náplň ztuhne a po krátkém odpočinku slaného koláče mimo troubu se můžete pustit do krájení.
- Quiche se špenátem kombinujte s česnekem a houbami, pokud chcete vegetariánskou verzi. Jinak v něm také udělá velkou parádu pikantní klobása nebo opečená anglická slanina.
- Skvěle k němu ladí sklenička vychlazeného bílého vína.
Zapečený špenát s pošírovaným vejcem
Tuhle pochoutku si můžete dopřát jako snídani, ale protože příprava zabere víc než deset minut (a ráno času není nazbyt), doporučujeme si s ní spíše pohrát k večeři. Křupavé krutonky, vláčné vejce a špenát dochucený parmazánem si určitě zaslouží opakování.
Špenát jako příloha zahuštěná vejci
Takhle špenát připravují michelinští šéfkuchaři. Místo mouky zahušťují horký špenát v závěru dušení rozšlehanými vejci. Aby se nesrazila, ale špenát krásně krémově zahustila, musí stát rendlík se špenátem mimo zdroj tepla. Vejce v horkém špenátu dojdou.
A co s ním? Samozřejmě jako příloha k české klasice pečenému masu na česneku a bramborovým knedlíkům.
Plněné pohankové placky jménem galletes
Další pozdrav z Francie. Slané pohankové palačinky můžete plnit čímkoliv, co milujete. Spojení špenátu s vejcem patří k nejoblíbenějším a nejsnazším náplním.
Vejce Benedikt
Královská snídaně nebo svačina, která provází naše rána údajně již od roku 1894. Udělejte si na ni někdy čas, kombinace pošírovaného vejce s holandskou omáčkou je senzační. Špenát do původního receptu nepatří, celému jídlu však dodá ten správný jarní švih.