Krémová polévka

Krémová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1207 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 98 g
Tuky 69 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klíčovým trikem u tohoto pokrmu je povaření poloviny špenátu v polévce. Chuť tím, obrazně řečeno, získá na hloubce.

Suroviny

máslo 50 g
cibule 1 ks
středně velká, nasekaná najemno
česnek 2 stroužky
jemné nasekaný
brambory 1 ks
oloupaná, rozkrájená na kusy
vývar kuřecí 450 ml
lze nahradit zeleninovým
mléko 600 ml
špenát 450 g
čerstvý, umytý a nahrubo nasekaný
citronová kůra
z poloviny citronu
muškátový oříšek
na dochucení, čerstvě nastrouhaný
smetana ke šlehání 3 PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli s česnekem a pomalu smažte pět až šest minut. Přidejte bramboru a po minutě i vývar. Vařte, dokud brambora nezměkne (trvá to osm až deset minut). Přilijte mléko, přiveďte znovu k varu a přisypte polovinu špenátu s citronovou kůrou. Přikryjte, duste čtvrt hodiny a pak nechte polévku pět minut chladnout.

2. Přelijte do mixéru a přidejte zbytek špenátu; polévka tím získá krásně svěží barvu i chuť. Rozmixujte dohladka a pak vraťte do hrnce. Ohřejte a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Jestli chcete, můžete polévku naředit vývarem. Rozdělte do misek a zakápněte trochou smetany.

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit