Klíčovým trikem u tohoto pokrmu je povaření poloviny špenátu v polévce. Chuť tím, obrazně řečeno, získá na hloubce.
Suroviny
máslo
50
g
cibule
1
ks
středně velká, nasekaná najemno
česnek
2
stroužky
jemné nasekaný
brambory
1
ks
oloupaná, rozkrájená na kusy
vývar kuřecí
450
ml
nebo zeleninový
mléko
600
ml
špenát
450
g
čerstvý, nahrubo
z poloviny citronu
muškátový oříšek
na dochucení, čerstvě nastrouhaný
smetana ke šlehání
3
PL
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Postup
1
Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli s česnekem a pomalu smažte pět až šest minut.
2
Přidejte bramboru a po minutě i vývar. Vařte, dokud brambora nezměkne (trvá to osm až deset minut).
3
Přilijte mléko, přiveďte znovu k varu a přisypte polovinu špenátu s citronovou kůrou. Přikryjte, duste čtvrt hodiny a pak nechte polévku pět minut chladnout.
4
Přelijte do mixéru a přidejte zbytek špenátu; polévka tím získá krásně svěží barvu i chuť. Rozmixujte dohladka a pak vraťte do hrnce.
5
Ohřejte a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Jestli chcete, můžete polévku naředit vývarem. Rozdělte do misek a zakápněte trochou smetany.
Komentáře
31.08.2007 11:51
Apetit 3/05