Slaný koláč se špenátem a ančovičkami

spenatovy quiche
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Slaný koláč se špenátem a ančovičkami

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4565 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 177 g
Tuky 297 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z čerstvého špenátu a ančoviček

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
nakrájené na kousky
vejce 1 ks
sůl 1 ČL
Na náplň
brambory 150 g
malé, pevné, neloupané
špenát 230 g
mražené, např. Bonduelle
smetana 280 ml
12%
vejce 2 ks
velká
parmazán 50 g
strouhaný
ryba 10 ks
filátka z ančoviček
sůl
pepř

Postup

1

Základní těsto:
Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenk

2

u. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé.

3

Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

4

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech.

5

Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

6

Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

7

Náplň:
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

8

Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a 6 minut povařte. Vlijte na cedník a ochlaďte proudem studené vody z kohoutku, pak nakrájejte na tenké plátky. Špenátové lístky nechte ‚zavadnout‘ buď v mikrovlnce (dvě a půl minuty při nejvyšším výkonu), nebo na pánvi, zakápnuté lžící vody.

9

Smetanu prošlehejte s 50 g sýra a vejci ve větší misce. Přisypte plátky brambor, polovinu usekaných ančoviček a špenát. Hojně opepřete a vlijte do předpečené těstové ,misky‘. Povrch posypte zbylými celými ančovičkami a sýrem. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, až povrch zezlátne a zpevní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit