Houbaření zrovna neholdujete a na houby raději než do lesa zajdete na trh či do obchodu? Poradíme vám, jaké koupit a jak je upravit, aby si pochutnal opravdu každý.
Hlíva ústřičná
Bývá po celý rok k dostání ve většině supermarketů. Hlavním producentem je Čína, ale na farmářských trzích koupíte i hlívu z Česka. Je skvělá do omáček, polévek, guláše, asijských jídel i na nakládání a sušení. My ji upekli s česnekem a bylinkami a k ní uvařili kaši z brambor a celeru. Božské! Recept najdete tady.
Enoki
Bílé houby nás neskutečně baví, jsou totiž svěží, šťavnaté, křupavé a na talíři jim to jednoduše sluší. Enoki pocházejí z japonských pěstíren. Koupit se dají v dobře zásobených obchodech a na internetu. Nejlépe chutnají syrové v salátech s jednoduchou zálivkou nebo krátce povařené v polévkách či orestované se zeleninou. My jsme enoki v našem receptu doplnili čočkou, špenátem a nahořklou čekankou.
Portobello
Na steakové krémové žampiony nejčastěji narazíte v dobrém obchodě se zeleninou, v tržnici či na farmářském trhu. Portobello se skvěle hodí na gril jako vegetariánská obdoba burgeru. Můžete ho také opékat na másle, obalovat, grilovat, zapékat a přidávat do těstovin. Díky velké široké hlavičce přímo vybízí k plnění nejrůznějšími nádivkami. My ho naplnili bílou grilovací klobáskou. Když zapečené portobello nakrájíte na čtvrtky, získáte efektní chuťovku na party. Recept najdete zde.