Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hlívový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 204
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1085 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 130 g
Tuky 34 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky. 

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 400 g
kmín 1 špetka
mletý
paprika mletá pálivá 1 špetka
hlíva 500 g
česnek 2 stroužky
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba tmavý 2 plátky
bez kůrky, nadrobený + k podávání
majoránka (drhnutá)

Postup

1

Ve větším hrnci na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.

2

Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.

3

Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte prolisovaný česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte.

4

Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.

5

Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody.

6

Nakonec přidejte majoránku podle chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín