Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky.
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.
Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.
Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte prolisovaný česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte.
Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody.
Nakonec přidejte majoránku podle chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )
- 33x jídlo z jednoho hrnce: Všechny světové kuchyně mají svůj „Eintopf“(33 receptů )
- Když houby nerostou: 50 receptů se žampiony, hlívou, shiitake, jidášovým uchem a s dalšími houbami, které koupíte v obchodě(50 receptů )