0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hlívový guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 125
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1085 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 130 g
Tuky 34 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny. To je jen několik z důvodů, proč by se hlívový guláš měl objevit i na vašem stole. Krom toho, jak báječně chutná... 

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
cibule 400 g
nakrájená nadrobno
paprika mletá sladká 2 PL
kmín 1 špetka
mletý
paprika mletá pálivá 1 špetka
hlíva 500 g
na větší kousky
česnek 2 stroužky
podrcený
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika kapie 2 ks
na proužky
chleba tmavý 2 plátky
bez kůrky, nadrobený, + na podávání
majoránka (drhnutá)
rozemnutá, podle chuti

Postup

1

Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.

2

Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.

3

Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte.

4

Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.

5

Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody.

6

Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč