Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky, bílkoviny, vitaminy sk. B, D, C, K, minerály (měď, železo, jód, selen a zinek). Vláknina pomáhá odvádět z těla škodliviny a cholesterol. Hlíva také zlepšuje obranyschopnost organismu a pomáhá předcházet některým druhům rakoviny. To je jen několik z důvodů, proč by se hlívový guláš měl objevit i na vašem stole. Krom toho, jak báječně chutná...
Suroviny
Postup
Ve větším hrnci na oleji opečte cibuli doměkka a dosklovita, bude to trvat asi 5 minut.
Přidejte všechno koření a krátce ho opečte, aby se rozvonělo – pozor, paprika má tendenci se připalovat a hořknout, tak to s opékáním nepřežeňte.
Potom přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte česnek, zalijte vývarem nebo vodou, osolte a opepřete a promíchejte.
Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá – pokud se odvařilo příliš velké množství tekutiny, zřeďte guláš trochou vody.
Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí a podávejte s chlebem jako přílohou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- Guláš pro každého: z masa, brambor, hub i ryb(24 receptů)