„Kyselé houby si můžete vychutnat i v případě, že v lese neroste vůbec nic… Hlíva se dá koupit v supermarketu nebo na trhu a salát z ní vykouzlíte jedna dvě,“ říká čtenářka Apetitu Kateřina Lukášová z Prahy, která nám recept poslala.
Suroviny
hlíva
600
g
očištěná
vývar
125
ml
hovězí
cibule
2
ks
menší, nadrobno
řepkový olej
4
PL
vinný ocet bílý
3
PL
víno bílé
125
ml
sójová omáčka
1
ČL
citronová štáva
z jednoho citronu
pepř bílý
0.5
ČL
cukr
1
ČL
lze nahradit medem
česnek
2
stroužek
sůl
0.5
ČL
petrželka
1
svazek
nasekaná
1 Houby propláchněte v osolené vodě, dejte na síto okapat, nakrájejte na plátky, navrstvěte do hrnce a zalijte vývarem, aby byly potopené. Zvolna vařte cca 5 minut a nechte vychladit v lednici.
2 Mezitím opečte v pánvi na oleji dosklovita cibuli. Přilijte sójovou omáčku, víno, ocet a šťávu z citronu a ihned sundejte z plotýnky. Ochuťte cukrem
a pepřem. Česnek protřete se solí a přidejte do omáčky. Omáčkou zalijte houby a nechte aspoň 30 minut marinovat. Před podáváním posypte petrželkou. Jezte s bagetou.