Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kotrč, hlíva, sírovec a další: Kde je najít a jak je využít v kuchyni?

Kotrč
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Hříbek, žampion či bedlu měl už na talíři snad každý milovník hub. Co však takovou šupinovku, Jidášovo ucho, kotrč nebo sírovec? Řeč je o jedlých dřevokazných houbách. Vypadají trochu jako z jiného světa, ale jejich konzumace se vůbec bát nemusíte. Po chuťové stránce si strčí do kapsy leckteré české houbové klasiky!

Dřevokazné houby v kuchyni

  • Dřevokazné houby (saprofitické) se tvoří na odumřelých kmenech, větvích, pařezech i kořenech a pomáhají dřevo rozkládat. Podílejí se tak na přirozeném koloběhu lesa.
  • Některé druhy dřevokazných hub (parazitické) sice napadají i živé stromy a keře, ale zpravidla takové, které jeví známky oslabení.

Pro nás je zajímavá především informace, že mezi dřevokaznými houbami najdeme i jedlé druhy. Pokud jste milovníky hub nebo vášniví houbaři (či obojí), zpozorněte!

Příklady jedlých dřevokazných hub:

  • boltcovitka ucho Jidášovo
  • hlíva ústřičná
  • kotrč kadeřavý
  • václavka obecná
  • sírovec žlutooranžový
  • šupinovka kostrbatá
  • penízovka sametonohá
  • korálovec jedlový

Jedlé dřevokazné houby využijete tepelně upravené, lze je nasušit na zimu, zamrazit i zavařit. Výborně doplní omáčky, rizota, polévky, přílohy, saláty, aj.

Skryt pre seznam
Jidášovo ucho
ZDROJ: Wikipedia
Skryt pre seznam

Boltcovitka ucho Jidášovo

Boltcovitka připomíná svým tvarem ušní boltec, odtud si vysloužila svůj název. Ke sběru jsou vhodné čerstvé i suché houby. Plodnice porostlé řasami už ale ke konzumaci vhodné nejsou. Boltcovitka je vhodná k sušení. V kuchyni ji můžete využít čerstvou i tepelně upravenou.

Sušené houby je vhodné před použitím povařit. Jidášovo ucho využijete do polévek, salátů nebo do rizota. Boltcovitka se hojně využívá v čínské a japonské kuchyni. Jidášovo ucho má své místo i v lidovém léčitelství.

  • Jidášovo ucho můžete sbírat celoročně.
  • Roste na odumřelích keřích (pařezech, větvích) bezu černého.

Skryt pre seznam
Hlíva ústřičná
ZDROJ: Pxhere
Skryt pre seznam

Hlíva ústřičná

Hlívu v přírodě naleznete na pařezech a kmenech listnatých stromů. Hodí se do omáček, salátů a k nakládání do sladko-kyselého nálevu, sušení a uzení. Hlíva je známá pro svou schopnost posilovat imunitní systém. V kuchyni se používají většinou pouze klobouky, třeně se suší a melou na houbový prášek, který slouží jako houbové koření.

  • Hlívu můžete sbírat od léta do zimy.
  • Roste na listnatých stromech.

Skryt pre seznam
Kotrč
ZDROJ: Karolína Waberová
Skryt pre seznam

Kotrč kadeřavý

Chorošovitou houbu kotrč kadeřavý nemůžete přehlédnout. Je podobný mořské houbě. Kotrč využijete k sušení, nakládání, do polévek, omáček, gulášů i ke smažení. Má příjemnou oříškovou chuť, kterou si nejvíce užijete, když kotrč připravíte jako smaženici. Sušit lze celou plodnici zavěšenou za provázek nebo rozřezat na menší kusy. Občas se mu povede vyrůst v písku, a potom bývá pořádně znečištěný. V každém případě je potřeba členitý kotrč pořádně proprat.

  • Sběr je možný od léta do podzimu.
  • Kotrč roste na kořenech borovic.

Skryt pre seznam
Václavky
ZDROJ: Olga Šlesingrová
Skryt pre seznam

Václavka obecná

Václavka obecná patří mezi dřevokazné houby, které je třeba vždy tepelně upravit. V syrovém stavu je mírně jedovatá. Po tepelné úpravě však získáte surovinu jedinečné chuti, která je vhodná do polévek, omáček i k naložení do sladkokyselých nálevů.

  • Sběr václavek je možný od září až do listopadu.
  • Roste v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích.

Skryt pre seznam
Sírovec
ZDROJ: Wikipedia/fotíme Česko
Skryt pre seznam

Sírovec žlutooranžový

Sírovec nepřehlédnete. Září do dáli díky své pronikavě žlutí barvě plodnic. Hledat jej můžete na živých i odumřelých stromech. V kuchyni se používá sírovec pouze mladý. Je vhodné jej před použitím nakrájet a louhovat ve vodě, aby se vyplavila jeho nakyslá chuť. Sírovec lze obalit v trojobalu jako řízek a smažit, marinovat nebo upravit na kari.

  • Sírovec můžete najít od května do listopadu.
  • Roste listnatých a ovocných stromech.
Skryt pre seznam
Šupinovka kostrbatá
ZDROJ: Wikipedia
Skryt pre seznam

Šupinovka kostrbatá

Tato dřevokazná houba roste v trsech. Konzumují se mladé kloboučky. Šupinovka je vhodná do polévek, omáček, gulášů i k naložení do sladkokyselých nálevů. Podobá se václavkám, ale chuťově je o něco tužší.

  • Houbu můžete sbírat od srpna do listopadu.
  • Šupinovka roste na živém i odumřelém dřevě jehličnanů i listnáčů.

Skryt pre seznam
Penízovka
ZDROJ: Wikipedia
Skryt pre seznam

Penízovka sametonohá

Penízovka, nebo-li vánoční houba, v Japonsku enoki, roste většinou na odumřelých stromech. Vytváří trsy malých hub, které rostou i v zimě. Pokud mrazy klesnou pod -10 °C, přestane růst a jakmile teplota stoupne, penízovka v růstu pokračuje. Pro kulinářské účely se sbírají pouze kloboučky, a to do polévek, zeleninových, nudlových a kuřecích pokrmů. Lze ji smažit i restovat. Penízovka nevyžaduje delší tepelnou úpravu než tři minuty.

  • Penízovka roste od října do prosince.
  • Roste na listnatých stromech.

Skryt pre seznam

Zdroje infomrací: Na houby, Houby rostou, Myko

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...