Nejlepší ovocný sirup je domácí nebo z trhu od poctivých výrobců. Jak koupit dobrý i v běžné maloobchodní síti?
Dobrá zpráva – kvalitní ovocný sirup, který dobře chutná i bez zbytečné chemie, najdete také v regálech supermarketů, chce to však strávit chvíli nad etiketami a projít si složení. V sirupu se nezbytně musejí objevit jen dvě ingredience, a to ovoce, které mu dodává chuť, a cukr, který sladí a konzervuje.
Chuť ovoce
Při výběru toho nej hraje roli nejen složení, ale také hustota a barva, vůně, a hlavně chuť! Ta by měla být svěží, příjemná, jemně ovocná, nakyslá. Některé sirupy vám slepí pusu, jiné vás zase budou štípat v krku. Od těch dejte ruce pryč.
Bez konzervantů a sladidel
Ideální sirup by měl být pěkně hustý. Měl by vonět a chutnat po ovoci, které slibuje na etiketě. O kvalitě bohužel moc nevypovídá barva, která se dá snadno dohnat barvivy. Dívejte se proto hlavně na složení, ve kterém by neměla být umělá sladidla (pokud nechcete sirup pro diabetiky) a stejně tak v něm nemají co dělat konzervanty, protože sirup je již dostatečně konzervován cukrem, popřípadě kyselinou citronovou.
Domácí třešňový sirup
Nenechte se zlákat nízkou cenou a hledejte kvalitu. Najdete ji v supermarketu stejně jako na farmářském trhu. Dobrý ovocný sirup hravě vyrobíte i doma. Mrkněte se na náš recept na letní malinový.