Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit domácí sirup, kolik cukru do něj potřebujete a jaké množství ovoce je potřeba

sirup
ZDROJ: pixabay.com/silviarita
sdílet:

Domácí sirup se výborně k přípravě letních limonád, přelivů na dezerty a v zimě příjemně ochutí čaje. Může se zdát, že výroba domácích sirupů je zdlouhavá a složitá, ale nenechte se odradit, s námi to zvládnete.

Můžete zužitkovat vše, co zahrádka v sezóně nabízí.

  • Z ovoce zužitkujete například jahody, rybíz, ostružiny, třešně, višně, meruňky, borůvky, ale také zralé bezinky, rakytník nebo šípky.
  • Lahodně chutnají i sirupy bylinkové. Nebojte se sáhnout po mátě, meduňce, květu černého bezu, levanduli, šalvěji, tymiánu i fialkách.
  • A když dojdou sezónní zásoby, vyrobte si sirup ze zázvoru, skořice nebo citrusů.

Podomácku vyrobené šťávy mají oproti kupovaným výhodu v tom, že víte, kolik kterého ovoce obsahují.

Co budete potřebovat:

  • ovoce, byliny, cukr, citron a kyselin citronové
  • velký hrnec, vařečku, sítko, plátno
  • čisté láhve a sklenice s víčky na hotový sirup
  • zavařovací hrnec

Základní příprava sirupu za studena

Existují dva způsoby, jak připravit sirup. Obojí má své výhody a nevýhody. Sirup vyrobený na plotně vařením nebude mít tolik chuti a vitamínů jako sirup vyrobený za studena,  ale zase se můžete spolehnout, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup vydrží déle.

Protože šťáva neprojde varem, zachová si cenné vitaminy a další tělu prospěšné látky, které ovoce přirozeně obsahuje. Jejich doba skladování je kratší, vhodné je temné a chladné místo, kde vydrží asi 14 dní. V ledničce až dva měsíce.

Ovocný sirup

  • Vylisujete 1 litr šťávy, ve které rozpustíte 1,5 kg cukru.
  • Aby byl sirup výraznější a prodloužili jste jeho trvanlivost a rozjasnili jeho barvu, přidejte 5 až 17 gramů kyseliny citrónové.
  • Hotovou šťávu vlijte do čistých sklenic a zavíčkujte

Bylinný sirup

  • Tři hrsti omytých a pokrájených bylinek vložte do litru převařené zchladlé vody.
  • Přidejte dobře omytý, na plátky nakrájený citrón a nechte na temném a chladném místě (můžete i v ledničce) 24–48 hodin macerovat.
  • Po uplynutí doby výluh přeceďte přes plátno a ve vzniklé tekutině rozpusťte 250 g cukru.
  • Nakonec přidejte šťávu z jednoho citrónu a půl lžičky kyseliny citrónové. Vše pečlivě zamíchejte a naplňte do lahví.

Tip: Pokud jste si udělali velkou zásobu a máte strach, že ji nespotřebujete, za studena vyrobený sirup sterilizujte 30 minut při teplotě 85 °C. Tím jeho životnost prodloužíte.

Základní příprava sirupu za studena

Tepelným zpracováním sice sirupy ztratí některé cenné látky, ale  budou trvanlivější a vydrží na 6 až 12 měsíců. Tento způsob je vhodný, pokud šťávu chcete uskladnit.

  • Při přípravě sirupů postupujete stejně jako u studené varianty, jen s tím rozdílem, že do přecezeného výluhu nebo vylisované šťávy přisypte cukr, lžičku kyseliny citronové a pět minut vařte
  • Čisté a suché lahve plňte ještě horkým sirupem. Trvanlivost podpoříte sterilizací.

Na co si dát pozor

  • Ovoce dobře omyjte, nesmí být plesnivé, ani nahnilé, jinak by mohl sirup zkazit.
  • Citrón je nejlepší používat v bio kvalitě. Kůra konvenčně pěstovaných citrusů se ošetřuje pesticidy. I přes pečlivé umytí není vyloučeno, že v kůře něco zůstane. 
  • Lahve musí být čistě umyté, ideálně sterilizované nebo alespoň vypláchnuté vroucí vodou. Vysoké teploty ničí mikgroorganismy, které by se ve sladkém prostředí začaly rychle množit a sirup tak zkazit.
  • Sirup plňte do lahví ještě horký a ihned zavíčkujte

Jak sterilizovat lahve a víčka

V troubě

  • dokonale čisté lahve a víčka srovnejte na plech nebo mřížku
  • vložte do trouby předehřáté na 100 °C
  • za 15 minut troubu vypněte
  • lahve a víčka nevyndávejte, aby byly ještě teplé až je budete plnit

Ve vodě

  • do velkého hrnce vložte lahve dnem dolu, vedle nich nasypejte víčka
  • hrnec napusťte vodou tak, aby byla asi 2 cm nad okrajem lahví
  • dejte naplno vařit po dobu 10–15 minut
  • vařič vypněte a lahve s víčky opatrně vyndejte kleštěmi na čistou utěrku
  • otřete je utěrkou, popřípadě nechte oschnout
  • plňte je ještě teplé a okamžitě zavíčkujte

Co kupovaný sirup?

Koupíte-li si v obchodě výrobek, který nese název sirup, pak musí obsahovat minimálně 50% podíl cukru. Výrobcům tuto povinnost ukládá česká vyhláška 248/2018 Sb., čímž je prakticky vyloučeno, abyste v kupovaném sirupu narazili na náhradní sladidla (aspartam, acesulfam K, apod.). 

Minimální obsah ovoce ovšem česká potravinářská legislativa nespecifikuje, proto po něm pátrejte v informacích na obalu. Liší se výrobce od výrobce a velmi významně.

Zdroj informací: časopis Apetit, dTest, ZákonyProLidi, BezpečnostPotravin

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Katka Vávrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč