Sladkokyselé osvěžení v podobě rybízové šťávy si snadno připravíte i doma. Uchováte tak lahodný rybíz i na zimní měsíce. Rybízový sirup se skvěle hodí do limonád, ale můžete ho využít i při přípravě pohárú, či krémových dezertů.
Suroviny
Postup
Omytý a otrhaný rybíz rozmačkejte, dejte do vysokého kameninového hrnce a zasypte ho 100–200g krupicového cukru. Hrnec zakryjte kusem plátýnka a stáhněte ho provázkem. Nechte v chladu odležet 3–4 dny; zhruba 2x denně promíchejte.
Šťávu nechte překapat přes plátno do hrnce. Rybíz vymačkejte, ale dejte pozor, abyste neprotrhli plátýnko.
Šťávu postavte na plotnu, přidejte 3–4kg cukru a zahřívejte takřka do bodu varu. Míchejte a sbírejte pěnu. Hotovou šťávu slijte do sklenic a uzavřete. Při podávání nařeďte vodou.