Sirup z bezinkových květů

Sirup z bezinkových květů

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6036 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1506 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Británii milují ‚elderflower cordial‘ pro jemnou a zároveň citrusově ostrou chuť. Díky tomu se hodí jak do osvěžujících šťáv, tak do různých koktejlů (výborně si rozumí s ginem). S úspěchem ho ale můžete použít i do nákypů, pudinků, zapékaných dezertů, krémů, želé… i z omáčky k masu učiní pár kapek naprostý originál!

Suroviny

bezinkový květ 20 ks
citron 1 ks
na plátky
2 ČL
kyselina citronová
krupicový cukr 1.5 kg
voda 1.2 l

1Vodu svařte v konvici. Všechny ingredience dejte do velké mísy, třeba polévkové, a zalijte  vroucí vodou. Promíchejte a pěnu seberte děrovanou naběračkou. Nádobu přikryjte utěrkou.

2Nechte na chladnějším místě pět dnů stát, přičemž směs dvakrát denně promíchejte. Pak ji sceďte přes velmi jemný cedník, případně přes látku. Nalijte do lahví, které jste vysterilizovali horkou vodou, a uložte do chladničky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

Anonym

Jsem asi trošku zmatená, ale bezinky - tím je myšlen bez černý?

Anonym

Bezinky jsou černé plody "bezu černého". Sirup (vynikajícííí) je z jeho květů, kterým se u nás na Hané říká KOZIČKY ;-) a u nás ještě kvetou. Včera jsem zakládala další várku :)

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit