0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: bezlepkové cukroví

muffiny s krémem a malinami
ZDROJ: Rawpixel.com
sdílet:

Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.

Dělte potraviny i kuchyňské náčiní

Stejně jako máte jiné prkénko na zeleninu a jiné na maso, měli byste mít i rozdílné pomůcky na jídla s lepkem a bez lepku. Připravené bezlepkové cukroví pak skladujte ve zvláštní krabici odděleně od sladkostí s lepkem, jinak bude vaše snažení zbytečné.

Nehřešte

Bezlepková dieta má svá pravidla, v hlídání přítomnosti lepku v jídle byste neměli polevit. Prohřešky se nemusejí projevit hned, ale tělo je sčítá a jednou vám je spočítá, třeba ve formě jiné přidružené nemoci.

Mějte trpělivost

Bezlepkové těsto má svá specifika – hůř drží pohromadě, hodně se trhá a potřebuje čas. Před pečením ho proto nechte klidně dva dny uležet v chladu, aby se suroviny spojily. Bude se vám s ním lépe pracovat.

Pozor, křehké!

Bezlepkové cukroví je křehčí a více se láme. Po upečení ho proto nechte na plechu zcela vychladnout a teprve potom ho sundávejte. Práci vám usnadní také pečicí papír. Pokud se vám upečené cukroví i přes veškerou snahu drolí, máme pro vás jednoduchou radu: drobky promíchejte s kakaem, mletými ořechy, rozpuštěným máslem a rumem. Z kompaktní hmoty vytvarujte kuličky, obalte je v kokosu nebo oříšcích, a máte další druh cukroví bez lepku!

UPEČTE SI BEZ LEPKU

Něco navíc

Na pečení vánočního cukroví se vám budou hodit silikonové formy. Těsto se v nich nepřipaluje a lze ho snadno vyklopit. Můžete do nich také odlévat čokoládové figurky.

Související články

Rychlé bezlepkové kaše ke snídani
  • Tipy a triky

Rychlé bezlepkové kaše ke snídani

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá vám dostatek energie pro příjemný zbytek dne. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli máte rádi. Ráno není času...
5 luxusních přirozeně bezlepkových dezertů
  • Tipy a triky

5 luxusních přirozeně bezlepkových dezertů

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit