Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte z nich však dezerty hodné mistra cukráře.
Ať už chcete potěšit celiaka nebo zkusit upéct zákusek bez mouky, vyzkoušet dezerty bez lepku je zajímavá příležitost. Mnohé recepty na bezlepkové dezerty však využívají jako základ různé náhražky pšeničné mouky a předem připravené směsi na pečení, které obsahují zbytečně mnoho, často nepříliš hodnotných surovin a přídatných látek. Čím méně surovin jídlo obsahuje, tím lépe pro lidské tělo.
Možná by vás nenapadlo, kolik slavných dezertů připravíte bez mouky, aniž byste museli řešit její náhražky a podobné speciální přísady. Mezi světově proslulé sladkosti, které se přirozeně bez lepku obejdou, patří třeba křehké a pestrobarevné makronky, sametová panna cotta nebo zmrzlina utopená v kávě Italy nazývaná affogato.
Máme pro vás výběr pěti slavných dezertů. Ať si vyberete kterýkoliv, pokaždé dostanete bezlepkový dezert plný přirozených ingrediencí, které navíc nemusíte nikde obtížně shánět.
1. Makronky
Makronky nikdy nevyjdou z módy. V době instagramové jim nahrává i jejich fotogeničnost. I když korpus nadýchaných koleček tvoří pouze cukr, mandle a vaječný bílek, jejich správné provedení patří ke složitějším. S postupem a triky zkušené cukrářky Zuzany Dvořákové se do nich můžete odvážně pustit i vy.
2. Panna cotta
Lahodný dezert, který je protipólem francouzských makronek. Vařenou smetanu, jak zní doslovný překlad italské sladkosti, připravíte snadno a rychle během čtvrthodinky. Jedinou obtíž může představovat čas, který smetanová směs potřebuje, aby ztuhla. Uvaří ji i naprostý začátečník.
3. Affogato
Zmrzlina utopená v dvojí lahodě – v likérovém vínu a silném espressu – patří do zlatého fondu italských dezertů. Jaké víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba
- španělské sherry fino
- italské vin santo
- grecale
- zibibbo
- malvasia nebo
- chorvatský prošek.
Zmrzlinové poháry obecně jsou skvělou skladkou volbou, pokud hostíte celiaky. Pozornost věnujte surovinám, kterými zmrzlinu doplníte. Pro bezlepkáře jsou ideální sněhové pusinky a sezónní či kompotované ovoce. Vyhněte se naopak sušenkám, piškotu a oplatkám upečeným z pšeničné mouky.
4. Pavlova
Pro nadýchnutý korpus se využívá stejného principu jako u makronek: lehkost bílkového sněhu vyšlehaného s cukrem. Mouka (ani lepek) do ní nepatří. Směs v Pavlově může namísto mandlové mouky zpevňovat kukuřičný škrob. Doplňte ji šlehanou smetanou a ovocem podle sezony a dostanete jednoduchý dezert, který oslní.
5. Trifle
Britové netroškaří a místo malých single pohárků navrství jeden velký pro všechny. Trifle tvoří vrstva korpusu, krému, smetany a dalších přísad jako ovoce, oříšky či čokoláda. Výsledná varianta je jen na vás, jen dbejte na to, abyste jako základ nepoužili piškoty, ale sněhové pusinky.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food