0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 luxusních přirozeně bezlepkových dezertů

macarons
ZDROJ: Serghei Savchiuc/Unsplash
sdílet:

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte z nich však dezerty hodné mistra cukráře. 

Ať už chcete potěšit celiaka nebo zkusit upéct zákusek bez mouky, vyzkoušet dezerty bez lepku je zajímavá příležitost. Mnohé recepty na bezlepkové dezerty však využívají jako základ různé náhražky pšeničné mouky a předem připravené směsi na pečení, které obsahují zbytečně mnoho, často nepříliš hodnotných surovin a přídatných látek. Čím méně surovin jídlo obsahuje, tím lépe pro lidské tělo.

Možná by vás nenapadlo, kolik slavných dezertů připravíte bez mouky, aniž byste museli řešit její náhražky a podobné speciální přísady. Mezi světově proslulé sladkosti, které se přirozeně bez lepku obejdou, patří třeba křehké a pestrobarevné makronky, sametová panna cotta nebo zmrzlina utopená v kávě Italy nazývaná affogato.  

Máme pro vás výběr pěti slavných dezertů. Ať si vyberete kterýkoliv, pokaždé dostanete bezlepkový dezert plný přirozených ingrediencí, které navíc nemusíte nikde obtížně shánět.

1. Makronky

Makronky nikdy nevyjdou z módy. V době instagramové jim nahrává i jejich fotogeničnost. I když korpus nadýchaných koleček tvoří pouze cukr, mandle a vaječný bílek, jejich správné provedení patří ke složitějším. S postupem a triky zkušené cukrářky Zuzany Dvořákové se do nich můžete odvážně pustit i vy. 

2. Panna cotta

Lahodný dezert, který je protipólem francouzských makronek. Vařenou smetanu, jak zní doslovný překlad italské sladkosti, připravíte snadno a rychle během čtvrthodinky. Jedinou obtíž může představovat čas, který smetanová směs potřebuje, aby ztuhla. Uvaří ji i naprostý začátečník.

3. Affogato

Zmrzlina utopená v dvojí lahodě – v likérovém vínu a silném espressu – patří do zlatého fondu italských dezertů. Jaké víno zvolíte, záleží jen na vás. Může to být třeba

  • španělské sherry fino
  • italské vin santo
  • grecale
  • zibibbo
  • malvasia nebo
  • chorvatský prošek. 

Zmrzlinové poháry obecně jsou skvělou skladkou volbou, pokud hostíte celiaky. Pozornost věnujte surovinám, kterými zmrzlinu doplníte. Pro bezlepkáře jsou ideální sněhové pusinky a sezónní či kompotované ovoce. Vyhněte se naopak sušenkám, piškotu a oplatkám upečeným z pšeničné mouky.

4. Pavlova

Pro nadýchnutý korpus se využívá stejného principu jako u makronek: lehkost bílkového sněhu vyšlehaného s cukrem. Mouka (ani lepek) do ní nepatří. Směs v Pavlově může namísto mandlové mouky zpevňovat kukuřičný škrob. Doplňte ji šlehanou smetanou a ovocem podle sezony a dostanete jednoduchý dezert, který oslní. 

5. Trifle

Britové netroškaří a místo malých single pohárků navrství jeden velký pro všechny. Trifle tvoří vrstva korpusu, krému, smetany a dalších přísad jako ovoce, oříšky či čokoláda. Výsledná varianta je jen na vás, jen dbejte na to, abyste jako základ nepoužili piškoty, ale sněhové pusinky.

Související články

Život bez lepku: vaříme pro celiaky
  • Tipy a triky

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit