Nečekejte na vlašské ořechy, až dozrají!

nezralé vlašské ořechy
ZDROJ: Willfried Wende/Pixabay
sdílet:

Máte rádi vlašské ořechy? Pak pro vás máme dobrou zprávu. S jejich sběrem nemusíte čekat až do podzimu. Z těch zelených, ještě nezralých, také vykouzlíte dobroty. Vyzkoušejte s námi výtečnou ořechovku nebo kompot.  

Nezralé vlašské ořechy se podle tradice sbírají na svatého Jana, tedy 24. června. Dle pověry mají právě v tento den nejvíce síly. Zda je nezralý ořech v tom správném stádiu, zjistíte s pomocí špendlíku. Když hladce projede ořechem, máte vyhráno. Pokud se však špendlík zarazí, vzniká už uvnitř skořápka a na sběr je pozdě. Ořech by měl být uvnitř měkký a mazlavý.  

Tip: Ořechy sbírejte v rukavicích. Slupka pouští barvivo, které na vzduchu oxiduje a kůži barví do hněda. Navíc jde velmi špatně umýt.  

Síla nezralých vlašáků 

Obsahují nezralé ořechy zdraví prospěšné látky? Ano. 

  • Jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Kromě toho jsou bohaté na minerály jako například železo, jód, vápník, draslík či hořčík, obsahují také antioxidanty. 
  • Díky všem výše zmíněným látkám posilují imunitu, zbavují tělo těžkých kovů, čistí krev, mají antibiotické a antibakteriální účinky.
  • Příznivě působí na trávení a také působí proti únavě, stresu a depresím
  • Používají se k výrobě exencí a tinktur. Obklady z tinktury ze zelených ořechů se používají například při bolestech kloubů. 

Oblíbeným způsobem, jak využít nezralé ořechy, je výroba likéru nebo kompotu. Je třeba mít na paměti, že tato ořechová podoba jakkoli lahodná zdravotní přínos nezralých ořechů významně snižuje. Stojí za tím zejména alkohol, cukr a tepelná úprava

Domácí dobroty z nezralých vlašských ořechů 

Nezralé vlašské ořechy se v různých podobách konzumují nejen kvůli blahodárným účinkům, ale i pro svou ojedinělou chuť. Vyzkoušejte domácí ořechovku nebo ořechový kompot

Svatojánská ořechovka 

  • Na svatojánskou ořechovku si připravte: 30 nezralých vlašských ořechů, 1 litr minimálně 40% alkoholu, 2 citrony, kousek celé skořice, 8 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, lžíci nastrouhaného zázvoru, ¾ kg cukru 
  • Postup: Ořechy důkladně omyjte, rozpulte a dejte do zavařovací sklenice. Zalijte alkoholem, přidejte kůru z citronů, skořici, hřebíček, nové koření a zázvor. Sklenici přikryjte a postavte na slunné místo alespoň na čtyři týdny. Každý den protřepte. Po čtyřech týdnech smíchejte výluh s cukrovým rozvarem (3/4 kg cukru svařeným s 250 ml vody), sceďte přes jemné plátno a rozlijte do lahví. 

Ořechovka údajně pomáhá s trávením, chutí k jídlu a účinně působí i na zácpu. Proto se doporučuje dát si panáka ořechovky po jídle.  

Ořechový kompot 

  • Na ořechový kompot si připravte: 1 kg nezralých vlašských ořechů, 800 g cukru, hřebíček, celou skořici 
  • Postup: Ořechy hustě propíchejte jehlicí a dejte do studené vody na deset dní. Každý den vodu vyměňujte. Po této době ořechy sceďte, nechte okapat a uvařte v čisté vodě doměkka. Ořechy sceďte, zalijte cukrovým rozvarem (svařte 800 g cukru s 1 litrem vody), přikryjte a nechte stát do druhého dne. Další den ořechy znovu sceďte a zachycenou tekutinu povařte do zhoustnutí. Okapané ořechy narovnejte do zavařovacích sklenic, přelijte horkou vodou, přidejte hřebíček, skořici a uzavřete. Sterilujte cca 20 až 40 minut při teplotě 90 °C. 

Ořechy z kompotu se používají jako ozdoba moučníků, kterým navíc dodají ojedinělou chuť. 

Související články

Obchod Apetit