Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Baklava: Jak si připravit ořechovou sladkost z Východu a která země má nejlepší recept

Tradiční baklava
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Na dovolenou v Turecku, na Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s albem fotek. Přivezte si filo těsto jako suvenýr a připravte si dezert z Osmanské říše, baklavu! 

Původ tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední Asie. Dezert s ořechy a medem si můžete dopřát také v Íránu, Afghánistánu, na Kavkaze či v Řecku.

  • Podobu baklavy, jak ji známe dnes, poprvé upekli v sultánských kuchyních paláce Topkapi v Istanbulu.
  • V roce 2008 turecký patentový úřad registroval geografické označení Antep Baklavu. S tímto certifikátem můžete ochutnat baklavu připravovanou v tureckém městě Gaziantep, kolébce baklavy.

Co je třeba na přípravu baklavy

Základ tvoří těsto filo složené z velmi tenkých plátků těsta, které trochu připomíná těsto listové. Podobnost nebude náhodná, do Rakouska-Uherska se baklava dostala jen o chvilku dříve, než spatřil světli světa první štrúdl.

  • Těsto filo se vrství do pekáčku vymazaného rozpuštěným máslem. Každý plát se máslem taktéž promaže.
  • Oříšková náplň tvořící strukturu i chuť, se plní mezi vrstvy doprostřed. Použít můžete všechny druhy ořechů, v Arábii se setkáte s pistáciemi, ty však můžou nahradit mandle či vlašské ořechy. Chutnat vám bude i směs druhů, které máte zrovna po ruce.
  • A pak se vrství, maže máslem, vrství, maže máslem, až jsou pekáček či forma plné.

Dejte jí čas na uležení

Ještě před vložením do trouby je třeba baklavu nakrájet. V Afghanistánu vytváří trojúhelníkové tvary a vršek sypou pistáciovými ořechy. V Bosně na náplni vůbec nešetří. V Íránu se můžete setkat se sušenou verzí, která je ve tvaru kosočtverce a chutná po růžové vodě.

  • Po půl hodinovém pečení je třeba baklavu zalít sladkým sirupem. Základem by měl být med, citronová šťáva a cukr. Můžete přidat i plátky citronu, pomeranče, skořici nebo badyán.
  • Ještě horký sirup nalijte na upečenou baklavu a nechte vychladnout. Nejlépe uděláte, pokud ji budete podávat ke kávě až druhý den. Získá dostatek času na proležení v sirupu, jen tak se do všech vrstev těsta dostane typická sladká medová chuť.

Slovo baklava pochází z turečtiny a je spojeno s arabským výrazem pro fazoli. Lepší souvislost s výsledným dezertem nacházíme u slova z mongolského kořene bayla, které označuje slovesa jako zabalit, navršit nebo vázat. Ať už je původ dezertu i slova, pod kterým jej známe, jakýkoli, nechte se okouzlit sladkou chutí medu, křehkostí těsta, lepkavým sirupem, který zaplaví celý talíř a vůni oříšků.

  • Servírovat baklavu můžete například s vanilkovou zmrzlinou, kávou, nejlépe také tureckou, ale i čajem.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...