Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Baklava: Jak si připravit ořechovou sladkost z Východu

baklava
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s albem fotek. Provoňte vaši kuchyň tímto sladkým dezertem Osmanské říše a připravte si baklavu! Provedeme vás.

Původ tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední Asie. Ořechy a medem vonící dezert si můžete dopřát kromě výše zmíněných zemí také v Íránu, Afghánistánu, na Kavkaze či v Řecku.

  • Podobu baklavy, jak ji známe dnes, poprvé upekli v sultánských kuchyních paláce Topkapi v Istanbulu.
  • V roce 2008 turecký patentový úřad registroval geografické označení Antep Baklavu. S tímto certifikátem můžete ochutnat baklavu připravovanou v tureckém městě Gaziantep, kolébce baklavy.

Co je třeba na přípravu baklavy

Základ tvoří těsto filo, velice tenké plátky těsta připomínající naše listové. Podobnost nebude náhodná, do Rakouska-Uherska se baklava dostala jen o chvilku dříve, než spatřil světli světa první štrúdl.

  • Těsto filo se vrství do pekáčku vymazaného rozpuštěným máslem. Každý plát se máslem taktéž promaže.
  • Oříšková náplň tvořící strukturu i chuť, se plní doprostřed všech vrstev. Použít můžete všechny druhy ořechů, v Arábii se setkáte s pistáciemi, ty však můžou nahradit mandle či vlašské ořechy. Chutnat vám bude také směs několika druhů, které máte zrovna po ruce.
  • A pak se vrství, maže máslem, vrství, maže máslem, až jsou pekáček či forma plné.

Dejte jí čas na uležení

Ještě před vložením do trouby je třeba baklavu nakrájet. V Afghanistánu vytváří trojúhelníkové tvary a vršek sypou pistáciovými ořechy. V Bosně na náplni vůbec nešetří. V Íránu se můžete setkat se sušenou verzí, která je ve tvaru kosočtverce a chutná po růžové vodě.

  • Po půl hodinovém pečení je třeba baklavu zalít sladkým sirupem. Základem by měl být med, citronová šťáva a cukr. Můžete přidat i plátky citronu, pomeranče, skořici nebo badyán.
  • Ještě horký sirup naneste na upečenou baklavu a nechte vychladnout. Nejlépe uděláte, pokud ji budete podávat ke kávě až druhý den. Získá dostatek času na proležení v sirupu, jen tak se do všech vrstev těsta dostane typická sladká medová chuť.

Slovo baklava pochází z turečtiny a je spojeno s arabským výrazem pro fazoli. Lepší souvislost s výsledným dezertem nacházíme u slova z mongolského kořene bayla, které označuje slovesa jako zabalit, navršit nebo vázat. Ať už je původ dezertu i slova, pod kterým jej známe, jakýkoli, nechte se okouzlit sladkou chutí medu, křehkostí těsta, lepkavým sirupem, který zaplaví celý talíř a vůni oříšků.

  • Servírovat baklavu můžete například s vanilkovou zmrzlinou, kávou, nejlépe také tureckou, ale i čajem.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč