0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká baklava

Sladká baklava
sdílet:
Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s rodinným albem fotografií. Provoňte vaši kuchyň tímto sladkým dezertem Osmanské říše.

Baklavu si nárokuje řada národů

Původ tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava velice oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední Asie. Podobu, jakou známe dnes, poprvé upekly v sultánských kuchyní paláce Topkapi v Istanbulu. Ořechy a medem vonící dezert si můžete dopřát kromě výše zmíněných zemí také v Íránu, Afghánistánu, na Kavkaze či v Řecku. V roce 2008 turecký patentový úřad registroval geografické označení Antep Baklavu. S tímto certifikátem můžete ochutnat baklavu, jenž byla připravena v tureckém městě Gaziantep, které se považuje za kolébku této sladkosti.

Co je třeba na přípravu

Základ tvoří těsto filo, velice tenké plátky těsta připomínající naše linecké. Podobnost nebude náhodná, do Rakouska-Uherska se baklava dostala jen o chvilku dříve, než byl upečen první štrúdl. Těsto filo se vrství do pekáčku vymazaného máslem. Každý plát se máslem taktéž promaže. Oříšková náplň tvořící strukturu i chuť, se plní doprostřed všech vrstev. Použít můžete všechny druhy ořechů, v Arábii se setkáte s pistáciemi, ty však můžou nahradit mandle či vlašské ořechy. Chutnat vám bude také směs několika druhů, kterými zrovna disponujete. A pak se vrství, maže máslem, vrství, maže máslem, až je pekáček či forma plná.

Dejte ji čas na uležení

Ještě před dáním do trouby je třeba baklavu nakrájet. V Afghanistánu vytváří trojúhelníkové tvary a vršek sypou pistáciovými ořechy. V Bosně na náplni vůbec nešetří. V Íránu se můžete setkat se sušenou verzí, která je ve tvaru kosočtverce a chutí připomíná růžovou vodu. Po půl hodinovém pečení je třeba baklavu zalít sladkým sirupem. Základem by měl být med, citronová šťáva a cukr. Můžete přidat i plátky citronu, pomeranče, skořici nebo badyán. Ještě horký sirup naneste na upečenou baklavu a nechte vychladnout. Nejlépe uděláte, pokud ji budete podávat ke kávě až druhý den. Získá dostatek času na proležení v sirupu, jen tak se do všech vrstev těsta, a že jich je opravdu hodně, dostane typická sladká medová chuť.

Slovo baklava pochází z turečtiny a je spojeno s arabským výrazem pro fazoli. Lepší souvislost s výsledným dezertem nacházíme u slova z mongolského kořene bayla, které označuje slovesa jako zabalit, navršit nebo vázat. Ať už je původ dezertu i slova, pod kterým jej známe jakýkoli, nechte se okouzlit sladkou chutí medu, křehkostí těsta, lepkavým sirupem, který zaplaví celý talíř a vůni oříšků. Dá se servírovat s vanilkovou zmrzlinou, kávou, nejlépe také tureckou, ale i čajem.

Související články

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?
  • Zajímavosti

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Řeč je o ořeších, důležitých plodech, na jejichž zázračnou moc spoléhali už naši předkové.  ...
Jak správně upražit ořechy?
  • Tipy a triky

Jak správně upražit ořechy?

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné aroma. Provoní celý byt, a navíc ztratí svou typickou hořkost. Poradíme, jak si upražit ořechy v domácích podmínkách. ...
Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet
  • Tipy a triky

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není se ovšem čeho bát. S našimi osvědčenými triky a radami je zvládnete na výbornou hned napoprvé. ...
5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Předpisů na ořechové náplně existuje bezpočet. Zkušené kuchařky mají oblíbený recept, za který by daly ruku do ohně. Pokud jste ještě ten svůj nenašli, vyzkoušejte některý z našich prověřených postupů. Třeba se vám trefíme do vkusu a vy tak...
Dezerty z francouzských kaváren
  • Zajímavosti

Dezerty z francouzských kaváren

Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o světových francouzských dezertech. Ačkoli se na první pohled zdá, že je jejich příprava určená pouze mistrům cukrářům, opak je pravdou. Většina...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit