0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká baklava

Sladká baklava
sdílet:
Na dovolenou v Turecku, Blízkém Východě nebo na Balkáně nemusíte vzpomínat jen s rodinným albem fotografií. Provoňte vaši kuchyň tímto sladkým dezertem Osmanské říše.

Baklavu si nárokuje řada národů

Původ tohoto dezertu nelze jednoznačně určit. Každá ze zemí, kde je baklava velice oblíbenou sladkostí, si také nárokuje zásluhy na jejím objevení. Dá se však říci, že má svůj původ u Turkotatarů ze Střední Asie. Podobu, jakou známe dnes, poprvé upekly v sultánských kuchyní paláce Topkapi v Istanbulu. Ořechy a medem vonící dezert si můžete dopřát kromě výše zmíněných zemí také v Íránu, Afghánistánu, na Kavkaze či v Řecku. V roce 2008 turecký patentový úřad registroval geografické označení Antep Baklavu. S tímto certifikátem můžete ochutnat baklavu, jenž byla připravena v tureckém městě Gaziantep, které se považuje za kolébku této sladkosti.

Co je třeba na přípravu

Základ tvoří těsto filo, velice tenké plátky těsta připomínající naše linecké. Podobnost nebude náhodná, do Rakouska-Uherska se baklava dostala jen o chvilku dříve, než byl upečen první štrúdl. Těsto filo se vrství do pekáčku vymazaného máslem. Každý plát se máslem taktéž promaže. Oříšková náplň tvořící strukturu i chuť, se plní doprostřed všech vrstev. Použít můžete všechny druhy ořechů, v Arábii se setkáte s pistáciemi, ty však můžou nahradit mandle či vlašské ořechy. Chutnat vám bude také směs několika druhů, kterými zrovna disponujete. A pak se vrství, maže máslem, vrství, maže máslem, až je pekáček či forma plná.

Dejte ji čas na uležení

Ještě před dáním do trouby je třeba baklavu nakrájet. V Afghanistánu vytváří trojúhelníkové tvary a vršek sypou pistáciovými ořechy. V Bosně na náplni vůbec nešetří. V Íránu se můžete setkat se sušenou verzí, která je ve tvaru kosočtverce a chutí připomíná růžovou vodu. Po půl hodinovém pečení je třeba baklavu zalít sladkým sirupem. Základem by měl být med, citronová šťáva a cukr. Můžete přidat i plátky citronu, pomeranče, skořici nebo badyán. Ještě horký sirup naneste na upečenou baklavu a nechte vychladnout. Nejlépe uděláte, pokud ji budete podávat ke kávě až druhý den. Získá dostatek času na proležení v sirupu, jen tak se do všech vrstev těsta, a že jich je opravdu hodně, dostane typická sladká medová chuť.

Slovo baklava pochází z turečtiny a je spojeno s arabským výrazem pro fazoli. Lepší souvislost s výsledným dezertem nacházíme u slova z mongolského kořene bayla, které označuje slovesa jako zabalit, navršit nebo vázat. Ať už je původ dezertu i slova, pod kterým jej známe jakýkoli, nechte se okouzlit sladkou chutí medu, křehkostí těsta, lepkavým sirupem, který zaplaví celý talíř a vůni oříšků. Dá se servírovat s vanilkovou zmrzlinou, kávou, nejlépe také tureckou, ale i čajem.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč