0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6457 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 429 g
Tuky 484 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr mascarpone. Alkohol v krému můžete obměnit vanilkou (2 lžičky cukru nahraďte vanilkovým), ale dort tím přijde o část svého kouzla.

Suroviny

vlašské ořechy 50 g
mouka pšeničná hladká 200 g
+ hrubá mouka na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.25 ČL
máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
velká
mléko 80 ml
káva 3 PL
silné espresso – lze nahradit velmi silnou černou kávou
kakao
na poprášení
NA KRÉM
mascarpone 500 g
dobře vychlazené
smetana ke šlehání 375 ml
minimálně 33%, ale nejlépe 40%, dobře vychlazená
krupicový cukr 60 g
koňak 2 PL
ararat (arménská obdoba koňaku), koňak nebo kvalitní brandy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Vysokou dortovou formu o průměru 16cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (přebytečnou mouku jemně vyklepněte).

2

V robotu nebo sekáčku na potraviny rozsekejte ořechy najemno. Odložte je.

3

Hladkou mouku důkladně promíchejte v misce s kypřicím práškem a solí.

4

Ve šlehací míse ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem do bledého nadýchaného krému. Po jednom vešlehejte vejce, druhé přidejte, až bude první úplně zapracované.

5

Mléko smíchejte s kávou. Pak při nízkých otáčkách přístroje vešlehávejte střídavě připravenou mouku a tekutinu do máslovo-vaječného krému.

6

Všechno by mělo být dobře promíšené. Nakonec do směsi opatrně zapracujte nasekané ořechy. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně zarovnejte povrch.

7

Pečte cca 40–50 minut, až se bude korpus vracet do původního tvaru, když se ho lehce dotknete prstem (tj. bude pružit). Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

8

Nechte chladnout ve formě na mřížce 10 minut. Pak korpus opatrně vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Potom korpus třikrát prokrojte, aby vznikly čtyři placky.

9

Mezitím připravte krém. V robotu s metlou nebo ručním elektrickým šlehačem prošlehejte při středních otáčkách mascarpone, smetanu a cukr dohladka. Pak vlijte ararat a zvyšte otáčky na střední až vysoké. Šlehejte, až bude krém držet pevné špičky, asi 30–60 sekund. Nepřešlehejte, aby směs neztratila lesk.

10

Korpus promažte krémem a uhlaďte po stranách, pak naneste krém i na vršek dortu (viz foto). Dort dejte na 2–3 hodiny chladit. Před podáváním ho podle chuti poprašte kakaem.  

Související články

Upečte dokonalý narozeninový dort
  • Zajímavosti

Upečte dokonalý narozeninový dort

Šéfcukrář Lukáš Pohl vám na kurzu prozradí, jak na nadýchaný mechový korpus i šlehaný francouzský krém a jeho obměny. Naučíte se připravit dekorace z čokolády a potáhnout dort pravým marcipánem nebo čokoládovou glazurou. Dort, který na...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit