Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem
Ořechový dort s krémem z mascarpone
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

4.3/5 Počet hodnocení: 27
Do 75 minut Velmi snadné Pro 8–10 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6457 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 429 g
Tuky 484 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr mascarpone. Alkohol v krému můžete obměnit vanilkou (2 lžičky cukru nahraďte vanilkovým extraktem), ale dort tím přijde o část svého kouzla. Ovšem i tak recept stojí za vyzkoušení...

Související recepty

Suroviny

+ hrubá mouka na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
vejce 2 ks
velká
mléko 80 ml
káva 3 PL
silné espresso – lze nahradit velmi silnou černou kávou
na poprášení
NA KRÉM
dobře vychlazené
minimálně 33%, ale nejlépe 40%, dobře vychlazená
ararat (arménská obdoba koňaku), koňak nebo kvalitní brandy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Vysokou dortovou formu o průměru 16 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (přebytečnou mouku jemně vyklepněte).

2

V robotu nebo sekáčku na potraviny rozsekejte ořechy najemno. Odložte je.

3

Hladkou mouku důkladně promíchejte v misce s kypřicím práškem a solí.

4

Ve šlehací míse ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem do bledého nadýchaného krému. Po jednom vešlehejte vejce, druhé přidejte, až bude první úplně zapracované.

5

Mléko smíchejte s kávou. Pak při nízkých otáčkách přístroje vešlehávejte střídavě připravenou mouku a tekutinu do máslovo-vaječného krému.

6

Všechno by mělo být dobře promíšené. Nakonec do směsi opatrně zapracujte nasekané ořechy. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně zarovnejte povrch.

7

Pečte cca 40–50 minut, až se bude korpus vracet do původního tvaru, když se ho lehce dotknete prstem (tj. bude pružit). Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

8

Nechte chladnout ve formě na mřížce 10 minut. Pak korpus opatrně vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Potom korpus třikrát prokrojte, aby vznikly čtyři placky.

9

Mezitím připravte krém. V robotu s metlou nebo ručním elektrickým šlehačem prošlehejte při středních otáčkách mascarpone, smetanu a cukr dohladka. Pak vlijte ararat a zvyšte otáčky na střední až vysoké. Šlehejte, až bude krém držet pevné špičky, asi 30–60 sekund. Nepřešlehejte, aby směs neztratila lesk.

10

Korpus promažte krémem a uhlaďte po stranách, pak naneste krém i na vršek dortu (viz foto). Dort dejte na 2–3 hodiny chladit. Před podáváním ho podle chuti poprašte kakaem.  

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...