Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6457 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 429 g
Tuky 484 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr mascarpone. Alkohol v krému můžete obměnit vanilkou (2 lžičky cukru nahraďte vanilkovým), ale dort tím přijde o část svého kouzla.

Suroviny

vlašské ořechy 50 g
mouka pšeničná hladká 200 g
+ hrubá mouka na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.25 ČL
máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
velká
mléko 80 ml
káva 3 PL
silné espresso – lze nahradit velmi silnou černou kávou
kakao
na poprášení
NA KRÉM
mascarpone 500 g
dobře vychlazené
smetana ke šlehání 375 ml
minimálně 33%, ale nejlépe 40%, dobře vychlazená
krupicový cukr 60 g
koňak 2 PL
ararat (arménská obdoba koňaku), koňak nebo kvalitní brandy

1 Troubu předehřejte na 180°C. Vysokou dortovou formu o průměru 16cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (přebytečnou mouku jemně vyklepněte).

2 V robotu nebo sekáčku na potraviny rozsekejte ořechy najemno. Odložte je.

3 Hladkou mouku důkladně promíchejte v misce s kypřicím práškem a solí.

4 Ve šlehací míse ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem do bledého nadýchaného krému. Po jednom vešlehejte vejce, druhé přidejte, až bude první úplně zapracované.

5 Mléko smíchejte s kávou. Pak při nízkých otáčkách přístroje vešlehávejte střídavě připravenou mouku a tekutinu do máslovo-vaječného krému.

6 Všechno by mělo být dobře promíšené. Nakonec do směsi opatrně zapracujte nasekané ořechy. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně zarovnejte povrch.

7 Pečte cca 40–50 minut, až se bude korpus vracet do původního tvaru, když se ho lehce dotknete prstem (tj. bude pružit). Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

8 Nechte chladnout ve formě na mřížce 10 minut. Pak korpus opatrně vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Potom korpus třikrát prokrojte, aby vznikly čtyři placky.

9 Mezitím připravte krém. V robotu s metlou nebo ručním elektrickým šlehačem prošlehejte při středních otáčkách mascarpone, smetanu a cukr dohladka. Pak vlijte ararat a zvyšte otáčky na střední až vysoké. Šlehejte, až bude krém držet pevné špičky, asi 30–60 sekund. Nepřešlehejte, aby směs neztratila lesk.

10 Korpus promažte krémem a uhlaďte po stranách, pak naneste krém i na vršek dortu (viz foto). Dort dejte na 2–3 hodiny chladit. Před podáváním ho podle chuti poprašte kakaem.  

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit