0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

4.4/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 lidí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6457 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 429 g
Tuky 484 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr mascarpone. Alkohol v krému můžete obměnit vanilkou (2 lžičky cukru nahraďte vanilkovým), ale dort tím přijde o část svého kouzla.

Suroviny

vlašské ořechy 50 g
mouka pšeničná hladká 200 g
+ hrubá mouka na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ¼ ČL
máslo 120 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
velká
mléko 80 ml
káva 3 PL
silné espresso – lze nahradit velmi silnou černou kávou
kakao
na poprášení
NA KRÉM
dobře vychlazené
minimálně 33%, ale nejlépe 40%, dobře vychlazená
krupicový cukr 60 g
ararat (arménská obdoba koňaku), koňak nebo kvalitní brandy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Vysokou dortovou formu o průměru 16cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (přebytečnou mouku jemně vyklepněte).

2

V robotu nebo sekáčku na potraviny rozsekejte ořechy najemno. Odložte je.

3

Hladkou mouku důkladně promíchejte v misce s kypřicím práškem a solí.

4

Ve šlehací míse ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem do bledého nadýchaného krému. Po jednom vešlehejte vejce, druhé přidejte, až bude první úplně zapracované.

5

Mléko smíchejte s kávou. Pak při nízkých otáčkách přístroje vešlehávejte střídavě připravenou mouku a tekutinu do máslovo-vaječného krému.

6

Všechno by mělo být dobře promíšené. Nakonec do směsi opatrně zapracujte nasekané ořechy. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně zarovnejte povrch.

7

Pečte cca 40–50 minut, až se bude korpus vracet do původního tvaru, když se ho lehce dotknete prstem (tj. bude pružit). Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.

8

Nechte chladnout ve formě na mřížce 10 minut. Pak korpus opatrně vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Potom korpus třikrát prokrojte, aby vznikly čtyři placky.

9

Mezitím připravte krém. V robotu s metlou nebo ručním elektrickým šlehačem prošlehejte při středních otáčkách mascarpone, smetanu a cukr dohladka. Pak vlijte ararat a zvyšte otáčky na střední až vysoké. Šlehejte, až bude krém držet pevné špičky, asi 30–60 sekund. Nepřešlehejte, aby směs neztratila lesk.

10

Korpus promažte krémem a uhlaďte po stranách, pak naneste krém i na vršek dortu (viz foto). Dort dejte na 2–3 hodiny chladit. Před podáváním ho podle chuti poprašte kakaem.  

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč