
Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem
Dort navazuje na moučníky ze starých kuchařek. Jen jsme do něj místo másla do krému použili italský sýr mascarpone. Alkohol v krému můžete obměnit vanilkou (2 lžičky cukru nahraďte vanilkovým), ale dort tím přijde o část svého kouzla.
Ingredience
- 50 g vlašských ořechů
- 200 g hladké mouky + hrubá mouka na vysypání formy
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
- 120 g másla, změklého + na vymazání formy
- 200 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 80 ml mléka
- 3 lžíce silného espressa nebo velmi silné černé kávy
- kakao na poprášení
- 500 g mascarpone, dobře vychlazeného
- 375 ml smetany ke šlehání (minimálně 33%, ale nejlépe 40%), dobře vychlazené
- 60 g krupicového cukru
- 2 lžíce araratu (arménské obdoby koňaku), koňaku nebo kvalitní brandy
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Vysokou dortovou formu o průměru 16cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (přebytečnou mouku jemně vyklepněte).
2 V robotu nebo sekáčku na potraviny rozsekejte ořechy najemno. Odložte je.
3 Hladkou mouku důkladně promíchejte v misce s kypřicím práškem a solí.
4 Ve šlehací míse ručním elektrickým šlehačem nebo v robotu prošlehejte změklé máslo s cukrem do bledého nadýchaného krému. Po jednom vešlehejte vejce, druhé přidejte, až bude první úplně zapracované.
5 Mléko smíchejte s kávou. Pak při nízkých otáčkách přístroje vešlehávejte střídavě připravenou mouku a tekutinu do máslovo-vaječného krému.
6 Všechno by mělo být dobře promíšené. Nakonec do směsi opatrně zapracujte nasekané ořechy. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně zarovnejte povrch.
7 Pečte cca 40–50 minut, až se bude korpus vracet do původního tvaru, když se ho lehce dotknete prstem (tj. bude pružit). Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
8 Nechte chladnout ve formě na mřížce 10 minut. Pak korpus opatrně vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout. Potom korpus třikrát prokrojte, aby vznikly čtyři placky.
9 Mezitím připravte krém. V robotu s metlou nebo ručním elektrickým šlehačem prošlehejte při středních otáčkách mascarpone, smetanu a cukr dohladka. Pak vlijte ararat a zvyšte otáčky na střední až vysoké. Šlehejte, až bude krém držet pevné špičky, asi 30–60 sekund. Nepřešlehejte, aby směs neztratila lesk.
10 Korpus promažte krémem a uhlaďte po stranách, pak naneste krém i na vršek dortu (viz foto). Dort dejte na 2–3 hodiny chladit. Před podáváním ho podle chuti poprašte kakaem.
Přidat komentář