Co si přivézt z letní dovolené? Tady jsou naši favorité, které vozíme z prázdninových cest svým blízkým i sobě.
Španělsko
Sobrasada: Svítivě červená měkká klobása z Mallorky se natírá na pečivo, je ochucená paprikou, muškátem a citronem. Z uzenin si zamilujete také šunku jamón ibérico.
Francie
Hořčice: Nejlepší je ta od firmy Maille, na rozdíl od zbytku světa tu najdete úžasné příchutě fíků, jahod, vína a dalších surovin. Z Provence si přivezte růžové víno a levandulový med.
Bulharsko
Pliska: Brandy, jež zraje v dubových sudech. Za zmínku stojí také koření čubrica, růžová voda a fíky naložené v cukrovém sirupu.
Řecko
Olivový olej: Nejdříve ho na místě ochutnáte, pak za slušný peníz přivezete. Proslulé jsou také řecké ořechy v karamelu a anýzový likér ouzo.
Egypt
Karkade: Čaj ze sušených květů ibišku, které stačí zalít, osladit, a hlavně vychladit. Jeho nakyslá chuť báječně osvěží. Poohlédněte se také po dezertu lokum s růžovou vodou, oříšky, mandlemi a kokosem.
Chorvatsko
Lanýže: Pasta z lanýžů, takzvaná tartufata, zvedne obyčejné těstoviny do gastronomických výšin. Nedosahují sice takových kvalit jako lanýže z Francie nebo Itálie, ale i tak potěší. Z Chorvatska si přivezte také místní pálenku rakiji.
Turecko
Za’atar: Směs oregana, bazalky, tymiánu a saturejky smíchané se sezamem, která dá každému orientálnímu jídlu autentickou chuť. Neobvyklým dárkem pro přátele bude marmeláda z růží, fíků nebo lilku.
Itálie
Bottarga: Nasolené a slisované jikry tuňáka, jakési rybí lanýže, které se pro svou velmi intenzivní chuť jen strouhají na hotové pokrmy. Z Itálie se vyplatí přivézt také šafrán a panenský olivový olej s ochrannou známkou původu DOP.
Co si ze svých cest vozíte domů vy? Sdílejte s námi svá kulinářská dobrodružství na Facebooku.