0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejchutnější suvenýry

nakládaná rajčata
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Co si přivézt z letní dovolené? Tady jsou naši favorité, které vozíme z prázdninových cest svým blízkým i sobě.

Španělsko

Sobrasada: Svítivě červená měkká klobása z Mallorky se natírá na pečivo, je ochucená paprikou, muškátem a citronem. Z uzenin si zamilujete také šunku jamón ibérico.

Francie

Hořčice: Nejlepší je ta od firmy Maille, na rozdíl od zbytku světa tu najdete úžasné příchutě fíků, jahod, vína a dalších surovin. Z Provence si přivezte růžové víno a levandulový med.

Bulharsko

Pliska: Brandy, jež zraje v dubových sudech. Za zmínku stojí také koření čubrica, růžová voda a fíky naložené v cukrovém sirupu.

Řecko

Olivový olej: Nejdříve ho na místě ochutnáte, pak za slušný peníz přivezete. Proslulé jsou také řecké ořechy v karamelu a anýzový likér ouzo.

Egypt

Karkade: Čaj ze sušených květů ibišku, které stačí zalít, osladit, a hlavně vychladit. Jeho nakyslá chuť báječně osvěží. Poohlédněte se také po dezertu lokum s růžovou vodou, oříšky, mandlemi a kokosem.

Chorvatsko

Lanýže: Pasta z lanýžů, takzvaná tartufata, zvedne obyčejné těstoviny do gastronomických výšin. Nedosahují sice takových kvalit jako lanýže z Francie nebo Itálie, ale i tak potěší. Z Chorvatska si přivezte také místní pálenku rakiji.

Turecko

Za’atar: Směs oregana, bazalky, tymiánu a saturejky smíchané se sezamem, která dá každému orientálnímu jídlu autentickou chuť. Neobvyklým dárkem pro přátele bude marmeláda z růží, fíků nebo lilku.

Itálie

Bottarga: Nasolené a slisované jikry tuňáka, jakési rybí lanýže, které se pro svou velmi intenzivní chuť jen strouhají na hotové pokrmy. Z Itálie se vyplatí přivézt také šafrán a panenský olivový olej s ochrannou známkou původu DOP.

Co si ze svých cest vozíte domů vy? Sdílejte s námi svá kulinářská dobrodružství na Facebooku.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit