Starobylá specialita z kraje Touraine v údolí Loiry oblétá i ty nejvyhlášenější restaurace. Leckde vám je podají jako předkrm s domácími houstičkami – ale dostane-li váš obdarovaný chuť na pravý český chleba se sádlem, rillettes téhle lahůdce jen dodají roztomilý francouzský přízvuk...
Suroviny
1 Maso nakrájejte na kousky velké asi jako hrací kostky, do velkého, nejlépe silnostěnného litinového kastrolu nalijte víno a vsypte maso. Na mírném plameni a za občasného promíchání škvařte, až se tuk úplně rozpustí. (Můžete využít troubu předehřátou na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C.)
2 Osolte, opepřete a ještě teplé vlijte do čistých uzavíratelných sklenic; buď škvarky necháte tak, jak jsou, nebo je rozemelete (ideálně na starém mlýnku na maso – robot je spíš vyšlehá do pěny). A pokud vám rillettes zachutnají tak, že hned zatoužíte po dalších, pak kastrol nemyjte, jen ho uchovejte v chladu – a máte základ na ještě lahodnější várku výpečků.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů)
Komentáře
Anonym
31.08.2007 08:05
Apetit 12/04