Chystáte se letos na dovolenou do Bulharska? Jestli už se nemůžete dočkat, pojďte si s námi připomenout typické bulharské pokrmy. Některé z nich určitě zvládnete uvařit i doma nebo už je dokonce dávno vaříte.
Bulharskou kuchyni, podobně jako třeba řeckou či část turecké, řadíme pod tzv. balkánskou odnož evropské gastronomie. Díky úrodné půdě a mnoha slunečným teplým dnům i přístupu k moři najdeme v bulharské kuchyni spoustu zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, ale i masa a ryb. V buharské kuchyni se projevují také vlivy Blízkého východu a Persie, se kterými byla země spojena obchodními cestami.
Lactobacillus bulgaricus
Jogurt, kterému místní říkají „kyselo mljako“ byl popsán v roce 1905 mikrobiologem S. Grigorovem v Bulharsku. Ne náhodou se tak i mléčná bakterie odpovědná za tvorbu jogurtu nazývá Lactobacillus bulgaricus.
- Mléčné výrobky obecně jsou mezi obyvateli Bulharska velmi oblíbené, ať už se jedná o osvěžující slaný jogurtový nápoj ayran, který si do bulharské kuchyně našel cestu přes tureckou menšinu, nebo o typické místní sýry.
- K nejznámějším patří pařený sýr kaškaval a čerstvý sirene.
- Kaškaval mají v Bulharsku obdobně jako my, rádi smažený (kaškaval pane). Vyrábí se i z ovčího mléka nebo z kombinace kravského a ovčího, čímž se může od našich tvrdých sýrů odlišovat.
- Sirene je pak obdobou řecké fety a předobrazem našeho balkánského sýra. Jedná se tedy o mladý čerstvý sýr ve slaném nálevu, který se vyrábí z kozího, ovčího i kravského sýra. Bulhaři jej jedí takřka ke všemu.
Šopák z lázní Družba
Sirene využijete při přípravě ikonického šopského salátu, který se po právu stal dokonce bulharským národním jídlem.
- Jeho kouzlo je v jednoduchosti. Podobně jako v kuchyni italské, jsou pro chuť salátu nejdůležitější chutné na slunci vyzrálé plodiny.
- Zeleniny mají v Bulharsku díky příznivému podnebí opravdu dostatek. Na slunci dozrálá rajčata, papriky, okurky a cibuli stačí pokrájet, promíchat se sýrem sirene a zalít olejem s kakpkou citronové šťávy.
- Recept na tzv. šopák spatřil světlo světa údajně kolem roku 1955 v bulharském letovisku Družba (dnes Sv. Konstantin a Helena), které se nachází nedaleko Varny. Tyto lázně byly za socialismu vyhlášené a svou přízeň jim turisté projevují dodnes.
Místo burku banica
U mléčných výrobků ještě chvíli zůstaneme. Na Balkáně mají rádi plněné pečivo z taženého těsta tzv. burek. Pro Bulharsko je však ještě typičtější tzv. banica.
- Jedná se rovněž o pečivo, v tomto případě slaný koláč z filo těsta.
- Banicu můžete podávat teplou, výborná je i za studena.
- Hodí se na snídani, k obědu, večeři i jako předkrm.
- Tradiční náplň se skládá z vajec, sýra sirene a jogurtu, ale setkat se můžete i s banicou plněnou zelím, špenátem, pórkem nebo dýní (tzv. tikvenik). Výjimkou není ani banica připravená nasladko.
Bulharská polévka na sedm: Tarator
Ačkoli Bulhaři by za svou národní polévku asi označili i tzv. bob čorba, pikantní fazolačku ochucenou saturejkou a mátou nebo obdobu naší dršťkové polévky tzv. škembe čorba, většina z nás si ve spojení s Bulharskem vybaví spíše tzv. tarator.
- Možná je to tím, že s bulharskou gastronomií koketujeme hlavně v letních měsících, kdy je potřeba se spíš zchladit nežli zahřát.
- Základ této studené polévky tvoří jogurt či kefír a okurky.
- Na první dojem vás určitě napadne srovnání s řeckými tzatziki. Shodné jsou totiž i další ingredience jako česnek a kopr. Tarator svou řidší konzistencí však více připomíná polévku.
- Přidávat do ní můžete vlašské ořechy.
Čubrica a džodžen
Kopr však není jedinou bylinkou, kterou v Bulharsku milují a najdete ji v mnoha místních pokrmech.
- Bylinou číslo jedna je totiž tzv. čubrica u nás častěji známá pod názvem saturejka.
- Bez nadsázky lze říct, že chuť saturejky můžete najít v Bulharsku téměř ve všem od pomazánek, přes polévky až po grilovaná masa i zeleninu.
- Jako čubrica se pak označuje také kořenící směs, která kromě saturejky často obsahuje ještě pískavici, libeček, chilli, petržel, celer nebo sladkou červenou papriku.
- Druhou původně bulharskou směsí koření je Šarena sol neboli barevná sůl. Opět v ní najdeme saturejku v kombinaci například s mateřídouškou, pískavicí či sladkou červenou paprikou. Bulhaři si ji dopřávají jen tak na chlebu s máslem nebo na okořenění drůbežího masa.
- Neméně využívanou bylinou je i máta, které se v Bulharsku přezdívá džodžen.
V hlavní roli mleté maso
Pro bulharskou potažmo balkánskou kuchyni je typické velké množství pokrmů založených na mletém mase.
- V případě bulharských specialit se z pravidla jedná o maso vepřové nebo o jeho kombinace s hovězím či telecím.
- Setkat se můžete s tzv. kjufte na způsob našich karbanátků, které se někdy i plní sýrem, nebo třeba s kebapči, do nichž se přidává cibule, mají tvar válečků a přirovnat je lze k čevapčiči.
- V Bulharsku je oblíbená i musaka, podobná té, kterou známe z kuchyně řecké. Neobsahuje však většinou lilky ani cuketu, zato se do ní přidávají brambory.
- Zapomenout nesmíme ani na vinné či zelné závitky sarma plněné mletým masem a rýží.
- Džuveč je bulharská dušená masovo-zeleninová směs, připravovaná v keramických nádobách, která má původ v Turecku.
Garaš pro všechny čokoholiky
V přehledu bulharských dezertů najdete rovněž všechny klasiky spojené s balkánskou kuchyní.
- Na tomto seznamu se nachází baklava, nám již známé filo těsto plněné medem a vlašskými ořechy nebo jí příbuzný kadaif, klubko z nitkového filo těsta zalité sladkým sirupem.
- Určitě už jste se někdy setkali i s tzv. lokum, ochuceným želé obaleným v cukru, a ani chalvu asi nemusíme nikomu nijak zvlášť představovat.
- Snad jediným původním a zajímavým dezertem je dort Garaš. Tento ořechovo-čokoládový dort najdete téměř v každé bulharské cukrárně. Korpus na něj se vyrábí z vlašských ořechů a vaječných bílků, krájí se na tenké pláty a promazává čokoládovým krémem. Celý dort je hořkou čokoládou i polévaný.
Zdroj informací: ChasingTheDonkey, TasteAtlas, TheBrokeBackpacker