0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Země, která dala světu jogurt: Odhalte kouzlo bulharské kuchyně!

šopský salát
ZDROJ: Anestiev/ Pixabay
sdílet:

Chystáte se letos na dovolenou do Bulharska? Jestli už se nemůžete dočkat, pojďte si s námi připomenout typické bulharské pokrmy. Některé z nich určitě zvládnete uvařit i doma nebo už je dokonce dávno vaříte. 

 

Bulharskou kuchyni, podobně jako třeba řeckou či část turecké, řadíme pod tzv. balkánskou odnož evropské gastronomie. Díky úrodné půdě a mnoha slunečným teplým dnům i přístupu k moři najdeme v bulharské kuchyni spoustu zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, ale i masa a ryb. V buharské kuchyni se projevují také vlivy Blízkého východu a Persie, se kterými byla země spojena obchodními cestami. 

Lactobacillus bulgaricus

Jogurt, kterému místní říkají „kyselo mljako“ byl popsán v roce 1905 mikrobiologem S. Grigorovem v Bulharsku. Ne náhodou se tak i mléčná bakterie odpovědná za tvorbu jogurtu nazývá Lactobacillus bulgaricus.

  • Mléčné výrobky obecně jsou mezi obyvateli Bulharska velmi oblíbené, ať už se jedná o osvěžující slaný jogurtový nápoj ayran, který si do bulharské kuchyně našel cestu přes tureckou menšinu, nebo o typické místní sýry.
  • K nejznámějším patří pařený sýr kaškaval a čerstvý sirene.
  • Kaškaval mají v Bulharsku obdobně jako my, rádi smažený (kaškaval pane). Vyrábí se i z ovčího mléka nebo z kombinace kravského a ovčího, čímž se může od našich tvrdých sýrů odlišovat.
  • Sirene je pak obdobou řecké fety a předobrazem našeho balkánského sýra. Jedná se tedy o mladý čerstvý sýr ve slaném nálevu, který se vyrábí z kozího, ovčího i kravského sýra. Bulhaři jej jedí takřka ke všemu.

Šopák z lázní Družba

Sirene využijete při přípravě ikonického šopského salátu, který se po právu stal dokonce bulharským národním jídlem.

  • Jeho kouzlo je v jednoduchosti. Podobně jako v kuchyni italské, jsou pro chuť salátu nejdůležitější chutné na slunci vyzrálé plodiny. 
  • Zeleniny mají v Bulharsku díky příznivému podnebí opravdu dostatek. Na slunci dozrálá rajčata, papriky, okurky a cibuli stačí pokrájet, promíchat se sýrem sirene a zalít olejem s kakpkou citronové šťávy.
  • Recept na tzv. šopák spatřil světlo světa údajně kolem roku 1955 v bulharském letovisku Družba (dnes Sv. Konstantin a Helena), které se nachází nedaleko Varny. Tyto lázně byly za socialismu vyhlášené a svou přízeň jim turisté projevují dodnes.

Místo burku banica

U mléčných výrobků ještě chvíli zůstaneme. Na Balkáně mají rádi plněné pečivo z taženého těsta tzv. burek. Pro Bulharsko je však ještě typičtější tzv. banica.

  • Jedná se rovněž o pečivo, v tomto případě slaný koláč z filo těsta.
  • Banicu můžete podávat teplou, výborná je i za studena.
  • Hodí se na snídani, k obědu, večeři i jako předkrm.
  • Tradiční náplň se skládá z vajec, sýra sirene a jogurtu, ale setkat se můžete i s banicou plněnou zelím, špenátem, pórkem nebo dýní (tzv. tikvenik). Výjimkou není ani banica připravená nasladko.

Bulharská polévka na sedm: Tarator

Ačkoli Bulhaři by za svou národní polévku asi označili i tzv. bob čorba, pikantní fazolačku ochucenou saturejkou a mátou nebo obdobu naší dršťkové polévky tzv. škembe čorba, většina z nás si ve spojení s Bulharskem vybaví spíše tzv. tarator.

  • Možná je to tím, že s bulharskou gastronomií koketujeme hlavně v letních měsících, kdy je potřeba se spíš zchladit nežli zahřát. 
  • Základ této studené polévky tvoří jogurt či kefír a okurky.
  • Na první dojem vás určitě napadne srovnání s řeckými tzatziki. Shodné jsou totiž i další ingredience jako česnek a kopr. Tarator svou řidší konzistencí však více připomíná polévku.
  • Přidávat do ní můžete vlašské ořechy.

Čubrica a džodžen

Kopr však není jedinou bylinkou, kterou v Bulharsku milují a najdete ji v mnoha místních pokrmech.

  • Bylinou číslo jedna je totiž tzv. čubrica u nás častěji známá pod názvem saturejka.
  • Bez nadsázky lze říct, že chuť saturejky můžete najít v Bulharsku téměř ve všem od pomazánek, přes polévky až po grilovaná masa i zeleninu.
  • Jako čubrica se pak označuje také kořenící směs, která kromě saturejky často obsahuje ještě pískavici, libeček, chilli, petržel, celer nebo sladkou červenou papriku.
  • Druhou původně bulharskou směsí koření je Šarena sol neboli barevná sůl. Opět v ní najdeme saturejku v kombinaci například s mateřídouškou, pískavicí či sladkou červenou paprikou. Bulhaři si ji dopřávají jen tak na chlebu s máslem nebo na okořenění drůbežího masa.
  • Neméně využívanou bylinou je i máta, které se v Bulharsku přezdívá džodžen.

V hlavní roli mleté maso

Pro bulharskou potažmo balkánskou kuchyni je typické velké množství pokrmů založených na mletém mase.

  • V případě bulharských specialit se z pravidla jedná o maso vepřové nebo o jeho kombinace s hovězím či telecím.
  • Setkat se můžete s tzv. kjufte na způsob našich karbanátků, které se někdy i plní sýrem, nebo třeba s kebapči, do nichž se přidává cibule, mají tvar válečků a přirovnat je lze k čevapčiči.
  • V Bulharsku je oblíbená i musaka, podobná té, kterou známe z kuchyně řecké. Neobsahuje však většinou lilky ani cuketu, zato se do ní přidávají brambory.
  • Zapomenout nesmíme ani na vinné či zelné závitky sarma plněné mletým masem a rýží.
  • Džuveč je bulharská dušená masovo-zeleninová směs, připravovaná v keramických nádobách, která má původ v Turecku. 

Garaš pro všechny čokoholiky

V přehledu bulharských dezertů najdete rovněž všechny klasiky spojené s balkánskou kuchyní.

  • Na tomto seznamu se nachází baklava, nám již známé filo těsto plněné medem a vlašskými ořechy nebo jí příbuzný kadaif, klubko z nitkového filo těsta zalité sladkým sirupem.
  • Určitě už jste se někdy setkali i s tzv. lokum, ochuceným želé obaleným v cukru, a ani chalvu asi nemusíme nikomu nijak zvlášť představovat.
  • Snad jediným původním a zajímavým dezertem je dort Garaš. Tento ořechovo-čokoládový dort najdete téměř v každé bulharské cukrárně. Korpus na něj se vyrábí z vlašských ořechů a vaječných bílků, krájí se na tenké pláty a promazává čokoládovým krémem. Celý dort je hořkou čokoládou i polévaný.

Autorský článek
Zdroj informací: Chasing the Donkey, Taste Atlas, The Broke Backpacker

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč