0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3153 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 204 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V ovocných košíčcích spolu všechny chutě ladí přímo ukázkově, ale jemný tvarohový krém s borůvkami je i sám o sobě výborným lehkým dezertem. Můžete si ušetřit práci tím, že si koupíte hotové košíčky a jen je naplníte, ale křehké oříškové těsto (hodí se i na výrobu sušenek) je opravdu vynikající. Košíčky můžete upéci den předem.

Suroviny

máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 120 g
lískové oříšky 100 g
jemně umleté
tuk
na vymazáni formiček
lze nahradit jemným tvarohem či žervé
mléko 3 PL
citronová šťáva
moučkový cukr 3 PL

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dvanáct formiček na košíčky o průměru cca 6 cm lehce vymastěte (u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není třeba).

2

100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.

3

Do každé formičky dejte lžíci těsta. Pečte deset minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky.

4

Nechte pět minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky – mají v sobě hodně másla.

5

Práškový cukr svařte se lžící vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí.

6

Pak plamen zvyšte a nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět. Vsypte borůvky a opatrně je promíchejte, aby se obalily sirupem a přitom se nerozmačkaly. Nechte je vychladnout.

7

Mascarpone nebo tvaroh utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou. Lžící směs naneste do každého košíčku a navrch dejte lžíci borůvek v lesklém sirupu. Hotovo!

Tip Apetitu:
Krém je tak úžasný, že bude mít úspěch i jako jako samostatný dezert. Rozdělte borůvky na polovinu. Jednu ještě krátce povařte a rozmačkejte. Rozetřete s krémem a podávejte v miskách nebo skleničkách, ozdobené celými borůvkami. Mňam!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.8/04, str.29

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč