Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Košíčky s krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3153 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 204 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V ovocných košíčcích spolu všechny chutě ladí přímo ukázkově, ale jemný tvarohový krém s borůvkami je i sám o sobě výborným lehkým dezertem. Můžete si ušetřit práci tím, že si koupíte hotové košíčky a jen je naplníte, ale křehké oříškové těsto (hodí se i na výrobu sušenek) je opravdu vynikající. Košíčky můžete upéci den předem.

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
změklé
lískové oříšky 100 g
jemně umleté
tuk
na vymazáni formiček
lze nahradit jemným tvarohem či žervé

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dvanáct formiček na košíčky o průměru cca 6 cm lehce vymastěte (u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není třeba).

2

100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.

3

Do každé formičky dejte lžíci těsta. Pečte deset minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky.

4

Nechte pět minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky – mají v sobě hodně másla.

5

Práškový cukr svařte se lžící vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí.

6

Pak plamen zvyšte a nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět. Vsypte borůvky a opatrně je promíchejte, aby se obalily sirupem a přitom se nerozmačkaly. Nechte je vychladnout.

7

Mascarpone nebo tvaroh utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou. Lžící směs naneste do každého košíčku a navrch dejte lžíci borůvek v lesklém sirupu. Hotovo!

Tip Apetitu:
Krém je tak úžasný, že bude mít úspěch i jako jako samostatný dezert. Rozdělte borůvky na polovinu. Jednu ještě krátce povařte a rozmačkejte. Rozetřete s krémem a podávejte v miskách nebo skleničkách, ozdobené celými borůvkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

30.08.2007 08:18
Recept se nachází v č.8/04, str.29

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...