Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3153 kcal
Bílkoviny 26 g
Cukr 204 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

V ovocných košíčcích spolu všechny chutě ladí přímo ukázkově, ale jemný tvarohový krém s borůvkami je i sám o sobě výborným lehkým dezertem. Můžete si ušetřit práci tím, že si koupíte hotové košíčky a jen je naplníte, ale křehké oříškové těsto (hodí se i na výrobu sušenek) je opravdu vynikající. Košíčky můžete upéci den předem.

Suroviny

máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 120 g
lískové oříšky 100 g
jemně umleté
tuk
na vymazáni formiček
mascarpone 250 g
lze nahradit jemným tvarohem či žervé
mléko 3 PL
citronová štáva
moučkový cukr 3 PL
borůvky 250 g

1Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dvanáct formiček na košíčky o průměru cca 6 cm lehce vymastěte (u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není třeba). 100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.

2Do každé formičky dejte lžíci těsta. Pečte deset minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky. Nechte pět minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky – mají v sobě hodně másla.

3Práškový cukr svařte se lžící vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí. Pak plamen zvyšte a nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět. Vsypte borůvky a opatrně je promíchejte, aby se obalily sirupem a přitom se nerozmačkaly. Nechte je vychladnout.

4Mascarpone nebo tvaroh utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou. Lžící směs naneste do každého košíčku a navrch dejte lžíci borůvek v lesklém sirupu. Hotovo!

Tip Apetitu:
Krém je tak úžasný, že bude mít úspěch i jako jako samostatný dezert. Rozdělte borůvky na polovinu. Jednu ještě krátce povařte a rozmačkejte. Rozetřete s krémem a podávejte v miskách nebo skleničkách, ozdobené celými borůvkami. Mňam!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit