V ovocných košíčcích spolu všechny chutě ladí přímo ukázkově, ale jemný tvarohový krém s borůvkami je i sám o sobě výborným lehkým dezertem. Můžete si ušetřit práci tím, že si koupíte hotové košíčky a jen je naplníte, ale křehké oříškové těsto (hodí se i na výrobu sušenek) je opravdu vynikající. Košíčky můžete upéci den předem.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dvanáct formiček na košíčky o průměru cca 6 cm lehce vymastěte (u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není třeba).
100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.
Do každé formičky dejte lžíci těsta. Pečte deset minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky.
Nechte pět minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky – mají v sobě hodně másla.
Práškový cukr svařte se lžící vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí.
Pak plamen zvyšte a nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět. Vsypte borůvky a opatrně je promíchejte, aby se obalily sirupem a přitom se nerozmačkaly. Nechte je vychladnout.
Mascarpone nebo tvaroh utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou. Lžící směs naneste do každého košíčku a navrch dejte lžíci borůvek v lesklém sirupu. Hotovo!
Tip Apetitu:
Krém je tak úžasný, že bude mít úspěch i jako jako samostatný dezert. Rozdělte borůvky na polovinu. Jednu ještě krátce povařte a rozmačkejte. Rozetřete s krémem a podávejte v miskách nebo skleničkách, ozdobené celými borůvkami. Mňam!
Komentáře
Anonym
30.08.2007 08:18
Apetit 8/04