0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3153 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 204 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V ovocných košíčcích spolu všechny chutě ladí přímo ukázkově, ale jemný tvarohový krém s borůvkami je i sám o sobě výborným lehkým dezertem. Můžete si ušetřit práci tím, že si koupíte hotové košíčky a jen je naplníte, ale křehké oříškové těsto (hodí se i na výrobu sušenek) je opravdu vynikající. Košíčky můžete upéci den předem.

Suroviny

máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 120 g
lískové oříšky 100 g
jemně umleté
tuk
na vymazáni formiček
mascarpone 250 g
lze nahradit jemným tvarohem či žervé
mléko 3 PL
citronová štáva
moučkový cukr 3 PL
borůvky 250 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dvanáct formiček na košíčky o průměru cca 6 cm lehce vymastěte (u nepřilnavých nebo silikonových formiček to není třeba).

2

100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.

3

Do každé formičky dejte lžíci těsta. Pečte deset minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky.

4

Nechte pět minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky – mají v sobě hodně másla.

5

Práškový cukr svařte se lžící vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí.

6

Pak plamen zvyšte a nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět. Vsypte borůvky a opatrně je promíchejte, aby se obalily sirupem a přitom se nerozmačkaly. Nechte je vychladnout.

7

Mascarpone nebo tvaroh utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou. Lžící směs naneste do každého košíčku a navrch dejte lžíci borůvek v lesklém sirupu. Hotovo!

Tip Apetitu:
Krém je tak úžasný, že bude mít úspěch i jako jako samostatný dezert. Rozdělte borůvky na polovinu. Jednu ještě krátce povařte a rozmačkejte. Rozetřete s krémem a podávejte v miskách nebo skleničkách, ozdobené celými borůvkami. Mňam!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit