Není to nejsnadnější recept na světě. Ale stojí za to – a pokud postupujete rozvážně krok za krokem, nemůže se vám nepovést!
Suroviny
Postup
Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.
Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.
Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup.
Všechny ingredience na mandlovou směs neboli frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)
Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.
Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.
Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.
Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.
Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, ‚vlnky‘ smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.
Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč ,špičkami‘ nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.
Jak správně ochočit křehké těsto
- Dostat těsto až do krajů formy vám nejlépe pomůže pomoučená kulička přebytečného těsta, kterou plát těsta roztlačíte.
- Těsto je velmi křehké; pokud se trhá, stačí před chlazením zalepit trhliny zbytky těsta. Při pečení se ‚záplaty‘ spojí s těstem.
- Těsto vždycky nechte trochu přečnívat přes okraj formy – v horké troubě se totiž ,stáhne‘. I po upečení jde seříznout.
- Než začnete plnit cukrářský nebo plastový sáček, postavte ho do vyšší sklenice nebo hrnku – nebude se pak kácet. Sáček nejlépe naplníte pomocí lžíce.
Křehké tipy a triky:
- Máte-li voňavé lusky pravé vanilky, vložte je přímo do uzavíratelné nádoby s cukrem. Do krémů lusk rozřízněte a povařte s mlékem; po usušení lze použít znovu.
- Velmi vydatné mleté vanilky stačí na ochucení jen tři nebo čtyři zrnka.
Komentáře