Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
malinovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7107 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 579 g
Tuky 443 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Není to nejsnadnější recept na světě. Ale stojí za to – a pokud postupujete rozvážně krok za krokem, nemůže se vám nepovést!

Související recepty

Suroviny

Na korpus
lze nahradit polohrubou moukou
máslo 140 g
nakrájené na kousky
z jednoho citronu
sůl špetka
vanilka špetka
mletá, lze nahradit vanilkovým cukrem
Na žloutkový krém
škrob 1 PL
kukuřičný
mléko 250 ml
jemně nastrouhaná kůra i šťáva
Na mandlovou směs frangipane
pokojové teploty
hnědý cukr 80 g
jemně mleté
jemně nastrouhaná z jednoho citronu
vejce 1 ks
Na ozdobu
maliny 600 g
marmeláda 5 PL
lze nahradit třešňovicí

Postup

1

Mouku a máslo v míse zpracujte pomocí prstů na hrudky. Přidejte cukr, citronovou kůru, špetku soli a lehce promíchejte. Se žloutkem a vanilkou vypracujte hladké těsto. Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a aspoň hodinu chlaďte.

2

Žloutky a cukr na krém šlehejte v míse metlou minutu až dvě, až směs zesvětlá. Přidejte mouku, škrob a znovu promíchejte. Mléko svařte s citronovou kůrou a mírně zchladlé za stálého míchání přilévejte ke žloutkům, až vznikne hladký krém.

3

Krém přelijte do hrnce a na středním ohni za stálého míchání asi dvě minuty povařte do zhoustnutí. Hrnec sundejte z ohně; přimíchejte citronovou šťávu a máslo. Krém poté přemístěte do mísy. Překryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup. 

4

Všechny ingredience na mandlovou směs neboli ­frangipane pečlivě promíchejte v míse. (Směs vydrží v chladu až čtyři dny, můžete si ji tedy klidně připravit předem.)

5

Na pomoučené ploše vyválejte těsto na tloušťku dvacetikorunové mince a pak jím vyložte formu o průměru 25 cm. Těsto přehrňte přes okraje formy a trochu seřízněte ostrým nožíkem. Korpus dejte znovu minimálně na hodinu chladit.

6

Na prostřední mřížku v troubě položte pečicí plech. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Vyjměte korpus z ledničky. Stěrkou promíchejte krém, oddělte z něj tři čtvrtiny a těmi těsto pokryjte.

7

Mandlovou směs dejte pomocí lžíce do cukrářského sáčku s menší hubičkou nebo do pevného plastového pytlíku, kterému odstřihnete roh. Naneste ji v podobě jakýchsi řádků na žloutkový krém – pečením se všechno krásně spojí.

8

Formu položte na rozpálený plech a pečte 30–40 minut, až těsto zezlátne. Mandlový krém při pečení ,vyběhne‘. Hotový koláč vyjměte z trouby, seřízněte okraje a nechte dokonale vychladnout na drátěné mřížce. Pak ho širokým nožem uvolněte z formy.

9

Smetanu lehce prošlehejte v míse, aby byla do polotuha (když zvednete metlu, ‚vlnky‘ smetany se ohýbají dolů). Stěrkou do ní jemně vmíchejte zbylý žloutkový krém a směs pak rovnoměrně naneste na upečený koláč.

10

Maliny naklaďte hustě, nejlépe v soustředných kruzích na koláč ,špičkami‘ nahoru. Džem a likér za občasného míchání svařte, dokud se směs nezačne lepit na lžíci. Glazurou pak s citem potřete maliny, nejlépe pomocí štětečku.

Jak správně ochočit křehké těsto

  • Dostat těsto až do krajů formy vám nejlépe pomůže pomoučená kulička přebytečného těsta, kterou plát těsta roztlačíte.
  • Těsto je velmi křehké; pokud se trhá, stačí před chlazením zalepit trhliny zbytky těsta. Při pečení se ‚záplaty‘ spojí s těstem.
  • Těsto vždycky nechte trochu přečnívat přes okraj formy – v horké troubě se totiž ,stáhne‘. I po upečení jde seříznout.
  • Než začnete plnit cukrářský nebo plastový sáček, postavte ho do vyšší sklenice nebo hrnku – nebude se pak kácet. Sáček nejlépe naplníte pomocí lžíce.

Křehké tipy a triky:

  • Máte-li voňavé lusky pravé vanilky, vložte je přímo do uzavíratelné nádoby s cukrem. Do krémů lusk rozřízněte a povařte s mlékem; po usušení lze použít znovu. 
  • Velmi vydatné mleté vanilky stačí na ochucení jen tři nebo čtyři zrnka. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

12.04.2008 11:14
Poměrně náročný (čas, suroviny, přesnost), ale výsledek je nádherný! za námahu rozhodně stojí!
07.10.2007 07:17
Pracný, ale fantastický. Možná nejlepší koláč, jaký jsem kdy měla tu čest vyrobit.
30.08.2007 08:22
Recept se nachází v č.8/04, str.54
05.04.2007 16:19
Ještě nevím jak to bude chutnat ale doufám že to oslavencům udělá radost a příjde k chuti. PS: kremy jsem málem snědla ještě než jsem je dala na koláč!!! :o)))
22.04.2007 17:58
Dělala jsem ho několik krát, poprvé se strachem, že není nejsnadnější...ale povedl se a každou sezonu, až mám na zakrádce maliny, je tenhle šampion první, kdo se s nimi zdobí :)
17.05.2007 11:45
pekla jsem několikrát, vždy vzbudil nadšení. Moje sestra si nepřeje jiný dort k narozeninám než tento.
12.10.2007 16:41
chci se jen zeptat zda je mozne pouzit i mrazene maliny.dekuji za odpoved

Apetit magazín