0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S chutí tradice: olomoucké tvarůžky

olomoucké tvarůžky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Už jste někdy ochutnali tvarůžkový tatarák nebo s tvarůžky zapečená jablíčka?

Olomoucké tvarůžky nebo také syrečky jsou známým zrajícím sýrem s nezaměnitelným aromatem, které se mění podle stupně zralosti. Podle znalců jsou nejlepší, když mají týden do doporučené doby spotřeby.

Jídlo s tradicí

V Lošticích na Olomoucku je vyrábějí už od roku 1876. Dělají je tam tradičně jen z nízkotučného tvarohu a soli, proto jsou ideální pro ty, kdo si hlídají množství kalorií. V roce 2010 tvarůžky získaly od Evropské unie známku Chráněné zeměpisné označení. Zaručuje, že tradiční výrobek se vyrábí tradičním postupem v místě původu a v prověřené kvalitě. Více o tvarůžcích na www.tvaruzky.cz

Aromatické recepty

Gurmán si tvarůžky vychutná jen tak na chlebu s máslem. Oblíbené jsou smažené, v kombinaci s bramborami a v pomazánkách. Božskou manou jsou nakládané v oleji spolu s chilli papričkami a cibulí.

My pro vás máme dva recepty na pochoutky z tvarůžků. Tvarůžkový tatarák (recept) nejspíš nebude součástí romantické večeře, ale přesvědčí vás, že i z obyčejného moravského sýra se dá vykouzlit elegantní pochoutka. Tvarůžková jablíčka (recept) kombinují chuť uzeného masa, výrazného sýra a sladkého ovoce. Okouzlí vás stejně jako nás.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč