Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si olmoucké tvarůžky netradičně: jako tatarák, jablíčka nebo s pestem

Tvarůžková rozhuda
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Už jste někdy ochutnali tvarůžkový tatarák nebo zapečená jablíčka s tvarůžky? Možná je na čase zkusit syrečky trohu jinak než jen na chlebu s máslem.

Olomoucké tvarůžky nebo také syrečky jsou známým zrajícím sýrem s nezaměnitelným aromatem, které se mění podle stupně zralosti. Podle znalců jsou nejlepší, když mají týden do doporučené doby spotřeby.

Jídlo s tradicí

V Lošticích na Olomoucku je vyrábějí už od roku 1876. Dělají je tam tradičně jen z nízkotučného tvarohu a soli, proto jsou ideální pro ty, kdo si hlídají množství kalorií.

Jediný český původní sýr, jehož historie spadá až do 15. století, musel v poslední době čelit konkurenci syrečků z Německa a Rakouska nabízené některými hypermarkety a diskonty. Právě zástupci těchto dvou zemí komplikovali zapsání Olomouckých tvarůžků do registru chráněných označení původu a chráněných zeměpisných označení. Němci a Rakušané požadovali, aby právo vyrábět tento sýr měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí na území Německa a Rakouska.

  • Evropskou známku Chráněné zeměpisné označení získaly tvarůžky v roce 2010. Zaručuje, že tradiční výrobek se vyrábí tradičním postupem v místě původu a v prověřené kvalitě. 

Aromatické recepty z olomouckých tvarůžků

Gurmán si tvarůžky vychutná jen tak na chlebu s máslem. Oblíbené jsou smažené, v kombinaci s bramborami a v pomazánkách. Božskou manou jsou nakládané v oleji spolu s chilli papričkami a cibulí.

My pro vás máme dva recepty na pochoutky z tvarůžků.

Zdroj informací: časopis Apetit, Tvaruzky, SZPI

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín