Už jste někdy ochutnali tvarůžkový tatarák nebo s tvarůžky zapečená jablíčka?
Olomoucké tvarůžky nebo také syrečky jsou známým zrajícím sýrem s nezaměnitelným aromatem, které se mění podle stupně zralosti. Podle znalců jsou nejlepší, když mají týden do doporučené doby spotřeby.
Jídlo s tradicí
V Lošticích na Olomoucku je vyrábějí už od roku 1876. Dělají je tam tradičně jen z nízkotučného tvarohu a soli, proto jsou ideální pro ty, kdo si hlídají množství kalorií. V roce 2010 tvarůžky získaly od Evropské unie známku Chráněné zeměpisné označení. Zaručuje, že tradiční výrobek se vyrábí tradičním postupem v místě původu a v prověřené kvalitě. Více o tvarůžcích na www.tvaruzky.cz
Aromatické recepty
Gurmán si tvarůžky vychutná jen tak na chlebu s máslem. Oblíbené jsou smažené, v kombinaci s bramborami a v pomazánkách. Božskou manou jsou nakládané v oleji spolu s chilli papričkami a cibulí.
My pro vás máme dva recepty na pochoutky z tvarůžků. Tvarůžkový tatarák (recept) nejspíš nebude součástí romantické večeře, ale přesvědčí vás, že i z obyčejného moravského sýra se dá vykouzlit elegantní pochoutka. Tvarůžková jablíčka (recept) kombinují chuť uzeného masa, výrazného sýra a sladkého ovoce. Okouzlí vás stejně jako nás.