Do 30 minut
Snadné
Za řadu let své existence získal tatarák mnoho podob. Ten pravý tatarský biftek je samozřejmě z hovězího, ale ‚tatarákem‘ nazýváme také chuťovky, které ocení i vegetariáni a vegani. Tatarák může být z lososa, avokáda, hub a neobvyklý není ani tvarůžkový tatarák! Inspirujte se naším výběrem a připravte si ho dle vašeho gusta!
Tatarský biftek se poprvé objevil na přelomu 19. a 20. století ve Francii, konkrétně v Paříži. Tehdy místní obyvatelé smíchali syrové maso s kapary, cibulí a žloutkem, později přidali dijonskou hořčici. Takto se připravuje francouzský tatarák dodnes.
Proč se ale pokrmu říká tatarský? Název vznikl, když se lidé snažili nahradit vaječný žloutek tatarkou. Ačkoliv žloutek nakonec nad tatarkou zvítězil, název zůstal.
Spousta lidí nemá rádo, když se názvy tradičních pokrmů používají jako označení pro jídla se stejnou konzistencí, ale složením odlišná. Příkladem je vegetariánská paella nebo veganský burger. Přiznáme se, že nám to nevadí.
Skvělou obměnou klasického tataráku, je například ten rybí. Nejčastěji připravují z čerstvého nebo uzeného lososa či z tuňáka.
A že syrovému masu ani rybě neholdujete? Nezoufejte. I pro vás máme pár tipů na přípravu luxusní pochoutky. Je libo tatarák z avokáda, hub či tvarůžků?
Ideální surovinou pro přípravu pokrmu z najemno nakrájené ingredience je všestranně využitelné avokádo. Když ho zkombinujete se zeleným chřestem, rajčátky, bylinkami, šalotkou a kapary a dochutíte zálivkou z olivového oleje, octa a pár kapek tabasca, získáte nevšední chuťový požitek, který ocení i masožrouti!
Houbám se kdysi říkalo maso chudých. V těžkých časech zachránily nejeden hladový krk. Dnes jsou ale ceněnou delikatesou, ze které se dají připravit opravdu luxusní pokrmy. Jedním z nich může být i houbový tatarák.
Na závěr pro vás máme chuťově i aromaticky velmi výraznou obdobu tataráku – z olomouckých tvarůžků. Na romantickou večeři ho raději nepřipravujte, ale k orosenému půllitru piva přijde vždy vhod. Jste-li milovníky tohoto aromatického sýru, obzvlášť si pochutnáte!
Zdroj informací: časopis Apetit