Dokonalá souhra chutí a vůní
Suroviny
jedlá soda
1
špetka
libeček
25
g
lístky
30
g
piniová semena
česnek
2
stroužek
pepř
čerstvě mletý
sůl
olivový olej
50
ml
170
g
olomoucké tvarůžky
170
g
třešňová rajčátka
90
g
směs salátových listů polníček, rukola, řepné lístky, endivie apod.
citronová šťáva
z jednoho citronu, lze nahradit 50 ml bílého balzamikového octa
1 Přiveďte k varu vodu, přidejte špetku sody a vhoďte listy libečku. Jakmile začne voda vřít, slijte je a zchlaďte v ledové vodě. Sceďte, osušte a v mixéru nebo hmoždíři rozdrťte s opraženými piniemi, česnekem, troškou soli a pepře a s většinou oleje.
2 Nakrájejte tvarůžky a rajčátka na stejně velké kousky a vložte do mísy. Saláty operte, osušte a natrhejte na menší kusy. Tvarůžky s rajčátky zlehka promíchejte s pestem tak, aby byly pestem obaleny.
3 Saláty ochuťte octem nebo citronovou šťávou, zbylým olivovým olejem, solí a pepřem. Do skleniček či misek naaranžujte ochucené listy salátu, na ně posaďte porci tvarůžků s rajčátky a ozdobte libečkovým listem, trochou pesta a kouskem rajčete.