0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
sdílet:
Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé domácnosti. Do našeho jídelníčku je zařazujeme od pradávna, čemuž odpovídá i množství tolika druhů. Podívejte se s námi na sýry dlouho zrající a vychutnejte si jedinečnou chuť zralé goudy, parmezánu nebo třeba pecorina.

Jak poznat zralý sýr

Pojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v chuti. Zralé sýry bývají na rozdíl od těch čerstvých tvrdé, v ideálních podmínkách nám v lednici dlouho vydrží a nepodléhají zkáze. Doba zrání tvrdých a extra tvrdých sýrů se liší dle typu, pohybuje se od 6 do 24 měsíců, ale i déle. Zralé sýry se často vyrábí v praktických kolech či blocích, balené ve voskovém obalu. Uložené ve správné teplotě mají ideální podmínky pro správné zrání.

Oblíbené zralé sýry, které stojí za to ochutnat 

Mezi nejznámější zralé sýry patří sýr Parmigiano Reggiano, který obecně označujeme jako parmezán či parmazán. Výroba tohoto sýru podléhá přísným pravidlům, která vznikla přímo v oblasti jeho zrodu. Pravý parmezán se vyrábí pouze v Itálii v blízkosti města Parma. Procesem výroby i chutí jsou parmezánu podobné sýry Grana Padano a Gran Moravia, které nepodléhají tak přísným pravidlům výroby.

Další oblíbenou sýrovou delikatesou je zralá gouda. Chuťově výrazný a zároveň jemný sýr pocházející z Holandska se těší velké oblibě všech milovníků sýrových delikates. Gouda se vyznačuje výrazně žlutou barvou a vysokým obsahem tuku v sušině. Pod název gouda řadíme také sýry, které spojuje stejný proces výroby, patří mezi ně například sýr Old Amsterdam. Tento sýr se ve správné zralosti projevuje lahodnými krystalky soli. V případě goudy jsou k sehnání i různé příchutě tohoto sýra, například chilli, pesto, pepř nebo různé druhy bylinek.

Neméně známým typem zralého sýra je sýr pecorino, který se na rozdíl od dvou předchozích druhů sýra vyrábí z ovčího mléka (gouda a parmezán jsou produkty z kravského mléka). Původ a výrobu pecorina najdeme opět v Itálii a jedná se o sýr velmi slaný s výraznou chutí. Podle původu jej dělíme ještě na Pecorino Siciliano, Romano, Sardo, Toscano a Pecorino di Filiano.

Vyšperkujte svůj oblíbený pokrm díky zralým sýrům

Dlouho zrající sýry patří mezi skutečné delikatesy. Díky své výrazné chuti se skvěle hodí jako součást sýrového prkénka. Zkuste si k tomu připravit domácí čerstvé pečivo, které dokonale podtrhuje výraznou sýrovou chuť a skvěle ladí k různé sýrové kombinaci. Tvrdé zralé sýry však můžete použít také jako součást teplých pokrmů. Připravte si sýrové hody a vyzkoušejte náš recept na jednoduché těstoviny se sýrem a pepřem nebo si připravte lahodný sýrový sendvič. Různé druhy sýrů se dají v pokrmech kombinovat a kdo sýrové chuti propadl, tomu přinesou ten pravý sýrový požitek ravioly se čtyřmi sýry. Mezi oblíbenými recepty pak doma rozhodně nesmí chybět sýrová omáčka vhodná také k zapékání.    

Související články

Velká sýrová nakládačka
  • Zajímavosti

Velká sýrová nakládačka

Naložený hermelín musí být správně ochucený, ne moc pikantní ani mdlý. A hlavně musí být uvnitř krásně vláčný a krémový. A přesně takový už posedmé hledají organizátoři Velké sýrové nakládačky, soutěže o nejlepší nakládaný hermelín. ...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako chuťovku na party. ...
Sýr jako dezert
  • Tipy a triky

Sýr jako dezert

Svěřte roli dezertu s klidným srdcem sýru. Svoji úlohu zahraje skvěle! ...
JAK NA TO: parmazánové placičky
  • Tipy a triky

JAK NA TO: parmazánové placičky

Někdo jim poeticky říká sýrová krajka – tenounké křupavé placičky z parmazánu jsou ozdobou předkrmů, salátů i hlavních chodů. ...
Sýrová večeře s víny
  • Zajímavosti

Sýrová večeře s víny

Co: Degustace vína, speciální menuKdy: 24. 8. 2010Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1Za kolik: 790 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Sýrová večeře o pěti chodech
  • Zajímavosti

Sýrová večeře o pěti chodech

Co: Večeře, degustace vína Kdy: 27. 7. 2010 od 19 hodin Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1 Za kolik: 790 Kč Info: www.uzavoje.cz   ...
Nakládané cibulky
  • Tipy a triky

Nakládané cibulky

Nejen okurky, ale i drobounké cibulky jsou skvělé ve sladkokyselém nálevu. Nečekejte na léto a zavařujte i v zimě. Získáte skvělou chuťovku i přílohu, například k masovým pečínkám.   ...
Za vůní sýrů: na skok v sýrových velmocích
  • Zajímavosti

Za vůní sýrů: na skok v sýrových velmocích

Sýry z Francie a Švýcarska jsou zárukou kvality. Aby také ne, jedná se o největší sýrové producenty, ale také konzumenty. Připravili jsme pro vás přehled sýrů z těchto zemí, jejich specifik i zajímavostí. Vydejte se s námi za vůní, někdy...
Český sýr: delikatesa světové chuti
  • Tipy a triky

Český sýr: delikatesa světové chuti

Když se řekne sýr, mnoho lidí si představí sýrové velmoci jako je Itálie, Francie nebo třeba Holandsko. Málokdo však ví, že tradice výroby sýrů se v Čechách dochovala a stále se zdokonaluje již celá staletí. Čerstvé sýry jsou pro české...
Fondue: sýrové nebe
  • Tipy a triky

Fondue: sýrové nebe

Představte si lahodný sýr v jedné z jeho nejlepších podob – jemné sýrové omáčce rozpouštějící se na jazyku. Fondue dává jídlu nový rozměr. Vybírejte z oblíbených sýrů a připravte si nevšední večeři dle své chuti. Sýrové fondue si nejlépe...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Jak podávat sýr
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou příliš tvrdé? Co si počít se zbytky sýrů v kuchyni? ...

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit