Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
sdílet:
Sýry patří mezi oblíbené delikatesy a díky svému širokému využití jsou důležitou součástí obsahu lednice každé domácnosti. Do našeho jídelníčku je zařazujeme od pradávna, čemuž odpovídá i množství tolika druhů. Podívejte se s námi na sýry dlouho zrající a vychutnejte si jedinečnou chuť zralé goudy, parmezánu nebo třeba pecorina.

Jak poznat zralý sýr

Pojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v chuti. Zralé sýry bývají na rozdíl od těch čerstvých tvrdé, v ideálních podmínkách nám v lednici dlouho vydrží a nepodléhají zkáze. Doba zrání tvrdých a extra tvrdých sýrů se liší dle typu, pohybuje se od 6 do 24 měsíců, ale i déle. Zralé sýry se často vyrábí v praktických kolech či blocích, balené ve voskovém obalu. Uložené ve správné teplotě mají ideální podmínky pro správné zrání.

Oblíbené zralé sýry, které stojí za to ochutnat 

Mezi nejznámější zralé sýry patří sýr Parmigiano Reggiano, který obecně označujeme jako parmezán či parmazán. Výroba tohoto sýru podléhá přísným pravidlům, která vznikla přímo v oblasti jeho zrodu. Pravý parmezán se vyrábí pouze v Itálii v blízkosti města Parma. Procesem výroby i chutí jsou parmezánu podobné sýry Grana Padano a Gran Moravia, které nepodléhají tak přísným pravidlům výroby.

Další oblíbenou sýrovou delikatesou je zralá gouda. Chuťově výrazný a zároveň jemný sýr pocházející z Holandska se těší velké oblibě všech milovníků sýrových delikates. Gouda se vyznačuje výrazně žlutou barvou a vysokým obsahem tuku v sušině. Pod název gouda řadíme také sýry, které spojuje stejný proces výroby, patří mezi ně například sýr Old Amsterdam. Tento sýr se ve správné zralosti projevuje lahodnými krystalky soli. V případě goudy jsou k sehnání i různé příchutě tohoto sýra, například chilli, pesto, pepř nebo různé druhy bylinek.

Neméně známým typem zralého sýra je sýr pecorino, který se na rozdíl od dvou předchozích druhů sýra vyrábí z ovčího mléka (gouda a parmezán jsou produkty z kravského mléka). Původ a výrobu pecorina najdeme opět v Itálii a jedná se o sýr velmi slaný s výraznou chutí. Podle původu jej dělíme ještě na Pecorino Siciliano, Romano, Sardo, Toscano a Pecorino di Filiano.

Vyšperkujte svůj oblíbený pokrm díky zralým sýrům

Dlouho zrající sýry patří mezi skutečné delikatesy. Díky své výrazné chuti se skvěle hodí jako součást sýrového prkénka. Zkuste si k tomu připravit domácí čerstvé pečivo, které dokonale podtrhuje výraznou sýrovou chuť a skvěle ladí k různé sýrové kombinaci. Tvrdé zralé sýry však můžete použít také jako součást teplých pokrmů. Připravte si sýrové hody a vyzkoušejte náš recept na jednoduché těstoviny se sýrem a pepřem nebo si připravte lahodný sýrový sendvič. Různé druhy sýrů se dají v pokrmech kombinovat a kdo sýrové chuti propadl, tomu přinesou ten pravý sýrový požitek ravioly se čtyřmi sýry. Mezi oblíbenými recepty pak doma rozhodně nesmí chybět sýrová omáčka vhodná také k zapékání.    

Související články

Velká sýrová nakládačka
  • Zajímavosti

Velká sýrová nakládačka

Naložený hermelín musí být správně ochucený, ne moc pikantní ani mdlý. A hlavně musí být uvnitř krásně vláčný a krémový. A přesně takový už posedmé hledají organizátoři Velké sýrové nakládačky, soutěže o nejlepší nakládaný hermelín. ...
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi
  • Tipy a triky

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Připravit sýrové prkénko znamená vynaložit minimum námahy s maximálním efektem. Kupte tři až čtyři  druhy sýrů podle chuti a sortimentu v obchodě, od každého tak 150 g. Doporučujeme vzít po jednom z kategorií uvedených níže. Doplňte hrstí...
Sýr jako dezert
  • Tipy a triky

Sýr jako dezert

Všimli jste si při večeři v restauraci, že v nabídce dezertů se objevuje také výběr sýrů? Zvyk zakončit menu dobrým sýrem pochází z Francie. Na talířku či prkénku se obvykle objevují čtyři základní druhy sýra: tvrdý, čerstvý, plísňový a...
JAK NA TO: parmazánové placičky
  • Tipy a triky

JAK NA TO: parmazánové placičky

Někdo jim poeticky říká sýrová krajka – tenounké křupavé placičky z parmazánu jsou ozdobou předkrmů, salátů i hlavních chodů. ...
Sýrová večeře s víny
  • Zajímavosti

Sýrová večeře s víny

Co: Degustace vína, speciální menuKdy: 24. 8. 2010Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1Za kolik: 790 KčInfo: www.uzavoje.cz ...
Sýrová večeře o pěti chodech
  • Zajímavosti

Sýrová večeře o pěti chodech

Co: Večeře, degustace vína Kdy: 27. 7. 2010 od 19 hodin Kde: Dům vína U Závoje, Havelská 25, Praha 1 Za kolik: 790 Kč Info: www.uzavoje.cz   ...
Nakládané cibulky
  • Tipy a triky

Nakládané cibulky

Jak na to 1 Kilo cibulek zalijte v míse vroucí vodou. Nechte pět minut stát, slijte a prolijte studenou vodou. Cibule oloupejte a dejte do mísy se zhruba 200 g mořské soli, zalijte studenou vodou a nechte 24 hodin stát. Pak je slijte a...
Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí
  • Zajímavosti

Za vůní sýrů: na skok u sýrových velmocí

ŠvýcarskoNejvětším vývozním artiklem země s 8 miliony obyvatel jsou právě sýry. Ve Švýcarsku se vyrábí přes 400 druhů sýrů, je tedy opravdu z čeho vybírat. Historicky se na území Švýcarska vyráběly sýry již za vlády Římanů. Po...
Český sýr: delikatesa světové chuti
  • Tipy a triky

Český sýr: delikatesa světové chuti

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme...
Fondue: sýrové nebe
  • Tipy a triky

Fondue: sýrové nebe

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně...
Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr
  • Zajímavosti

Sýr halloumi vás svou chutí přenese na ostrov Kypr

Byzantská historieSýr halloumi poprvé připravili na ostrově Kypr již byzantském období (395-1191 n.l.) místní pastevci. Pro kyperské vesničany halloumi tvořil nenahraditelný zdroj bílkovin, vyráběn byl tedy ve velkém množství a stal se...
Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
  • Tipy a triky

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních...
Jak podávat sýr
  • Tipy a triky

Jak podávat sýr

Na sýry existuje mnoho fíglů. Jaká teplota je pro podávání nejvhodnější? Kdy sýry strouháme a co s nimi, když jsou příliš tvrdé? Co si počít se zbytky sýrů v kuchyni? ...

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit