S čím zaperlíte

sdílet:
Toužíte si připít šampaňským či kvalitním šumivým vínem a nevíte, po kterém sáhnout? Poradíme vám. Šumivá vína se totiž vyrábějí po celém světě v mnoha stylech a kategoriích.

Champagne


Nejlepší šumivá vína pocházejí z francouzského regionu Champagne v okolí měst Épernay a Remeš. Jsou vyrobena klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. Mají nenapodobitelnou chuť a vůni, která vychází z jedinečné kombinace klimatu, složení půdy a tří odrůd vinné révy. Vzájemné poměry odrůd si výrobci určují sami, čímž vznikají osobité styly jednotlivých domů. Pijte je vychlazená na 5–8 °C, ročníková na 9 °C. Žádné jiné šumivé víno mimo tuto oblast nesmí být označeno jako champagne.

Sekt, Crémant, Cava, Prosecco


Šumivá vína se vyrábějí z několika odrůd vinné révy, ale i jako vína jednoodrůdová, a to prvotním nebo druhotným kvašením. Sekt je název pro šumivá vína z jakostních hroznů a vyrobená klasickou metodou jako šampaňské. Ve Francii mají často označení Crémant. Většinou se hned za tímto označením uvádí oblast původu, např. Crémant D’Alsace, Crémant de Loire apod. Některá se kvalitou velice blíží šampaňskému a mají příznivější ceny. Ve Španělsku se stejným způsobem vyrobená vína značí jako Cava. Dává to jistou záruku kvality DO (dominancion controle). Italské šumivé víno je Prosecco z oblasti Prosecco di Valdobbiadene Conegliano v okolí Benátek. Nemusí být vždy suché.

Připravila Dana Obermajerová

Další tipy na silvestrovské přípitky najdete v novoročním vydání časopisu Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit