0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S čím zaperlíte

šampanské
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Toužíte si připít šampaňským či kvalitním šumivým vínem a nevíte, po kterém sáhnout? Poradíme vám. Šumivá vína se totiž vyrábějí po celém světě v mnoha stylech a kategoriích.

Champagne

Nejlepší šumivá vína pocházejí z francouzského regionu Champagne v okolí měst Épernay a Remeš. Jsou vyrobena klasickou metodou druhotného kvašení v lahvi. Mají nenapodobitelnou chuť a vůni, která vychází z jedinečné kombinace klimatu, složení půdy a tří odrůd vinné révy. Vzájemné poměry odrůd si výrobci určují sami, čímž vznikají osobité styly jednotlivých domů. Pijte je vychlazená na 5–8 °C, ročníková na 9 °C. Žádné jiné šumivé víno mimo tuto oblast nesmí být označeno jako champagne.

Sekt, Crémant, Cava, Prosecco

Šumivá vína se vyrábějí z několika odrůd vinné révy, ale i jako vína jednoodrůdová, a to prvotním nebo druhotným kvašením. Sekt je název pro šumivá vína z jakostních hroznů a vyrobená klasickou metodou jako šampaňské. Ve Francii mají často označení Crémant. Většinou se hned za tímto označením uvádí oblast původu, např. Crémant D’Alsace, Crémant de Loire apod. Některá se kvalitou velice blíží šampaňskému a mají příznivější ceny. Ve Španělsku se stejným způsobem vyrobená vína značí jako Cava. Dává to jistou záruku kvality DO (dominancion controle). Italské šumivé víno je Prosecco z oblasti Prosecco di Valdobbiadene Conegliano v okolí Benátek. Nemusí být vždy suché.

Další tipy na silvestrovské přípitky najdete v novoročním vydání časopisu Apetit.

Připravila Dana Obermajerová

 

Související články

Šampaňské a pralinky
  • Zajímavosti

Šampaňské a pralinky

Co: ŠampaňskéKdy: 24. 6. 2010 Kde: Champagne Boutique LR, Galerie Vín Le Bouchon a Auberge d’Escargot, V Celnici 10 Praha 1Za kolik: 150 KčInfo: www.lebouchon.cz ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit