Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlovo-jahodový dort s pěnou ze sektu
mandlovo-jahodovy dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlovo-jahodový dort s pěnou ze sektu

3.9/5 Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5465 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 359 g
Tuky 335 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle krásný dort obsadil 1. místo ve Velké cukrářské výzvě! Díky šlehačce je krásně lehký, mandlový korpus perfektně ladí s marcipánem. A nadchlo nás originální zdobení fondánovými puntíky v našich barvách! 

Související recepty

Suroviny

Na mandlový korpus
vejce 2 ks
bílky, žlouty oddělené
olej 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 4 g
Na korpus z kukuřičných lupínků
med 2 PL
kukuřičné lupínky - cornflakes 70 g
(rozdrcené)
Na jahodovou vrstvu
jahody 250 g
čerstvé
Na pěnu ze sektu
plátková, celkem 20 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Na mandlový korpus ušlehejte z bílků a 2 lžic studené vody tuhý sníh. V druhé míse ušlehejte žloutky s cukrem a 2 lžícemi horké vody a do nich nakonec zapracujte olej. Sníh jemně vmíchejte do žloutkové směsi a pak zlehka zapracujte mouku, mandlovou mouku a prášek do pečiva. Těsto vlijte do formy o průměru 18cm, vyložené pečicím papírem, a pečte 20 minut.

2

Na korpus z kukuřičných lupínků dejte do žáruvzdorné misky čokoládu, máslo a med, misku posaďte na hrnec s vroucí vodou, ztlumte plamen a za občasného zamíchání nechte vše rozpustit. Kukuřičné lupínky vsypte do misky, přilijte k nim čokoládovou směs a promíchejte. Přesuňte do dortové formy o průměru 18cm vyložené pečicím papírem a uhlaďte. Dejte do lednice ztuhnout. 

3

Jahody rozmačkejte s cukrem, rozprostřete na dno dortové formy o průměru 18cm vyložené pečicím papírem a dejte zamrazit. 

4

Na pěnu vyšlehejte smetanu s cukrem dotuha, poté zašlehejte sekt. Želatinu vložte do kastrůlku s 10 lžícemi vody, nechte asi 10minut bobtnat a poté opatrně zahřívejte, až se želatina rozpustí. Přidejte k ní 2 lžíce ušlehané šlehačky, rozmíchejte a směs vmíchejte zpět do šlehačky.

5

Marcipán rozdělte na dvě části, jednu větší, jednu menší. Každou vyválejte na placku o průměru 18cm (jedna bude silnější, druhá tenčí)

6

Na sestavení dortu si připravte formu o průměru 23cm, obvod vyložte pruhem pečicího papíru (tím prodloužíte výšku formy). Na dno dejte doprostřed korpus z kukuřičných lupínků, na něj rozetřete zhruba 1/3 šlehačkové pěny – rozetřete ji až ke stěně dortové formy. Doprostřed posaďte mandlový korpus, na něj silnější kruh marcipánu a pak opět naneste šlehačkovou pěnu (také až ke krajům). Dejte na 30 minut chladit do lednice. Poté posaďte do středu mražené jahody, na ně položte druhý kruh z marcipánu a nahoru naneste zbytek pěny – opět ji rozetřete až ke stěnám dortové formy. Hotový dort dejte do lednice a nechte pořádně vychladit, nejlépe přes noc. Potom opatrně sejměte formu a sloupněte papír. 

7

Na dokončení rozválejte fondán na cca 3mm plát a potřete ho barvou tak, aby vzniklo pěkné mramorování (viz obr. 1), nechte zaschnout a pak vykrájejte kolečka o průměru 4–5cm (obr. 2). Opatrně (nejlépe pinzetou) je nalepte ve třech řadách po obvodu dortu (viz obr. 3). Pokud budete dort zdobit v předstihu, potřete jej po obvodu bílou čokoládou či jí potřete alespoň spodní stranu fondánu. Tak se vám fondán nebude na krému rozpouštět. Ale raději zdobte až před podáváním. Nakonec vršek dortu ozdobte čerstvým ovocem a pusinkami. Obr. 4 - nakrojený dort

výroba ozdob

zdobení dortu

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5