Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sezona: Dejte si med!

Med
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Zlatavý med je nejen božsky sladký, ale především přírodní a plný zdraví prospěšných látek. To všechno jsou vlastnosti, díky kterým med vykouzlí i z obyčejného chleba s máslem úžasnou lahůdku.

Jak nakupovat med?

Kvalita medu se nedá posuzovat podle jeho zabarvení. Například akátový med je velmi světlý a průsvitný, zatímco jiné medy mohou být velmi tmavé a zdánlivě zakalené.

  • Při nákupu nezapomínejte, že med je nejen sezonní, ale také lokální surovina, upřednostňujte proto produkty od českých včelařů z oblasti, ve které žijete.
  • Nevíte, kde hledat osvědčené včelaře? Dobrým průvodcem vám budou například stránky www.vcelarstvi.cz nebo www.ceskymed.eu, kde najdete seznamy dodavatelů sdružených v Českém svazu včelařů.

Když med zkrystalizuje

Pokud med časem zkrystalizuje, opatrně ho rozehřejte ve vodní lázni. Nezahřívejte ho na víc než 45 °C. Ztratili byste většinu zdraví prospěšných látek. Ze stejného důvodu je nejlepší med konzumovat studený, i když není pochyb, že i ve vařených či pečených jídlech chutná skvěle.

Sladký med i do slaných jídel

Nejlépe si čerstvý med vychutnáte hned první zimu po sběru a zastudena.

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín