Zlatavý med je nejen božsky sladký, ale především přírodní a plný zdraví prospěšných látek. To všechno jsou vlastnosti, díky kterým med vykouzlí i z obyčejného chleba s máslem úžasnou lahůdku.
Jak nakupovat med?
Kvalita medu se nedá posuzovat podle jeho zabarvení. Například akátový med je velmi světlý a průsvitný, zatímco jiné medy mohou být velmi tmavé a zdánlivě zakalené.
- Při nákupu nezapomínejte, že med je nejen sezonní, ale také lokální surovina, upřednostňujte proto produkty od českých včelařů z oblasti, ve které žijete.
- Nevíte, kde hledat osvědčené včelaře? Dobrým průvodcem vám budou například stránky www.vcelarstvi.cz nebo www.ceskymed.eu, kde najdete seznamy dodavatelů sdružených v Českém svazu včelařů.
Když med zkrystalizuje
Pokud med časem zkrystalizuje, opatrně ho rozehřejte ve vodní lázni. Nezahřívejte ho na víc než 45 °C. Ztratili byste většinu zdraví prospěšných látek. Ze stejného důvodu je nejlepší med konzumovat studený, i když není pochyb, že i ve vařených či pečených jídlech chutná skvěle.
Sladký med i do slaných jídel
Nejlépe si čerstvý med vychutnáte hned první zimu po sběru a zastudena.
- Dejte si ho na chlebu s máslem, přislaďte jím jogurt nebo dochuťte ovesné vločky či kukuřičné lupínky.
- Je také báječný do salátových zálivek, jako součást studených omáček k sýrovým terinám i jako hlavní přísada medovo-skořicového másla na lívanečky či tousty.