0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrušky naslano i nasladko: přidejte je ke kotletám nebo uvařte hrušková povidla

Hrušky naslano i nasladko: přidejte je ke kotletám nebo uvařte hrušková povidla
sdílet:

Homér v Odyssee hrušky nazývá „Božským darem“. A není daleko od pravdy. Existuje jen málo lidí, kteří odolají vůni hruškového koláče. Toto lahodné ovoce můžete však využít na tísíce způsobů. Lze z něj uvařit povidla, hodí se k sýrům, do salátu i k masu. Na pošírovaných hruškách si zase rádi smlsnou děti i dospělí. Už víte, co s letošní úrodou? My ano!

Hrušky a smetana

Geniálně jednoduchý koláč, který si musíte na podzim upéct alespoň jednou. Doporučujeme nepodceňovat přípravu a nechat hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to! Pokud si chcete vyzkoušet pošírování, jděte do receptu na cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou!

Originální povidla

Povidla se nejčasteji připravují ze švestek. Originální varinatou jsou povidla hrušková! Příprava není náročná, jen trochu dlouhá. Stačí očistit 2,5 kg hrušek a pak už jen vařit několik hodin do zhoustnutí. Výsledná voňavá dobrota se ale ničemu nevyrovná. Těžko říct, pro kolik je osob...

Zapečené hrušky

Asi by bylo pěkné jíst tuhle dobrotu lehce vychladlou a elegantně – dezertní vidličkou. Ve skutečnosti si na to po prvním přivonění vezmete velkou lžíci a budete každé sousto foukat, abyste si nepopálili pusu.

Podzim na talíři

Podzim na talíři, tak by se mohl jmenovat salát, ve kterém najdete vlašské ořechy i hrušky. Pro milovníky sladko-slané chutě hotová poezie. Nemusíte se přesně držet našeho receptu, zkuste trochu improvizovat. Místo zálivky můžete salát pokapat jen olivovým olejem a balzamikovým octem!

Hrušky se sýrem

Vynikající předkrm nebo chuťovka na party. Spojení pikantního sýra s lahodnou hruškou je přímo delikátní! A hlavně je velmi rychle hotový. Hrušky není potřeba tepelně upravovat, stačí je jen oloupat, podélně rozpůlit a vykrojit jádřince. Trochu dužiny pak utřete s sýrem. 

Hrušky a švestky

Potřebujete zpracovat nejen hrušky a švestky? Tak to se vám bude hodit na švestkovo-hruškový krambl. Drobenka na povrchu každého dostane, ale pokud chcete, můžete ji ještě vylepšit třeba nadrcenými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Švestky a vepřové

Šťavnaté maso a slaďoučké hrušky jsou překvapivě sehrané duo, které na talíři vytvoří hotovou symfonii. Stačí přidat vařené, pečené či šťouchané brambory a dokonalá hostina může začít!

Zajímavosti o hruškách:

  • Evropská hrušeň pochází z jihovýchodní Asie a v Evropě byla poprvé vypěstována kolem roku 1000 př. n. l.
  • Asijské druhy hrušní se pěstovaly v Číně již v roce 1134 př. n. l. 
  • V Americe byla první hrušeň vysazena až v roce 1620.
  • Na světě se pěstuje více než 3000 odrůd hrušek. 
  • Hrušky jsou plné vlákniny a obsahují vitamíny C, K, B2, B3, B6 a minerální látky – vápník, hořčík, draslík, měď a mangan.  

Související články

7 tipů, jak zužitkovat přebytky hrušek
  • Jak na to

7 tipů, jak zužitkovat přebytky hrušek

Pokud nepřezrálé hrušky správně uskladníte, mohou vám čerstvé dělat radost i v průběhu zimy. Snadno je však podle našich tipů můžete zpracovat a vybavit si tak spíž až do další sezóny. Vyzkoušejte třeba příjemně sladká hrušková povidla nebo...
Víte, jak na pošírované hrušky? Hodí se do dezertu i k masu
  • Poradna

Víte, jak na pošírované hrušky? Hodí se do dezertu i k masu

Hrušky jsou ideálním druhem ovoce k pošírování. Díky této šetrné přípravě se stanou skutečnou podzimní lahůdkou. Stačí si jen dát pozor na výběr hrušek a udržovat správnou teplotu vody. Kromě toho, že se s nimi plní sladké koláče, také...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...

Obchod Apetit