0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Anuše Kejřová žačky nenechala ochutnávat zadarmo. Legendární kuchařky psala s ohledem na rozpočet

Anuše Kejřová
ZDROJ: Anuše Kejřová
sdílet:

Nebyla jen vynikající kuchařkou, ale také zakladatelkou soukromé kuchařské školy. Stejně jako další významná autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová se věnovala výchově dívek a ve svých kuchařkách se zaměřovala i finanční stránkou pokrmů.

Anuše Kejřová se narodila v roce 1874 v Kralupech nad Vltavou. V roce 1909 založila soukromou kuchařskou školu, kterou vedla až do své smrti v roce 1926. Poté co zemřela, škola fungovala už jen pouhý rok a následně zanikla.

Vyučovala, jak správně vést domácnost

Kromě vedení soukromé kuchařské školy také vyučovala vaření na dívčí měšťanské škole a na dívčím lyceu v Hradci Králové. Také často pořádala kurzy vaření a správného hospodaření v domácnosti. Mimo to učila také jak sestavit jídelní lístky, jak mýt nádobí nebo jak pečovat o měděné formy na bábovky.

Škola Anuše Kejřové byla uspořádána tak, aby v ní nechyběla velká kuchyně s kachlovými kamny, přípravna ani salon, který sloužil k výuce stolování a domácího hospodářství. Její součástí byla také dílna, v níž se vyráběly prášky na praní, prostředky na mytí nádobí, prášky do pečiva nebo vanilkový cukr.

 

  • Na školu přijímala dívky ve věku od 17 do 20 let a vyučování začínalo v šest ráno.
  • Kejřová vždy žákyním oznámila, co se ten den bude vařit, pak dívky dostaly čas projít si recepty, které měla Kejřová sepsané ve svých knihách, a následně se pustily do vaření.
  • Po skončení vaření samozřejmě musely i správně jídlo naservírovat a vyskládat na stůl.
  • Když dívky chtěly výsledné pokrmy ochutnat, musely si za to připlatit. Jinak hotové pokrmy konzumovaly především členové rodiny Anuše Kejřové a služebné.

Její kuchařka se dočkala několika dotisků

Roku 1905 napsala svou první kuchařskou knihu, která nesla název Úsporná kuchařka – Zlatá kniha malé domácnosti. Díky tomu, že si ji oblíbily hospodyně všech věkových kategorií, dočkala se mnoha dotisků. Na úvod kuchařky Kejřová zmínila, co se z knihy dívky a ženy dozví.

  • První dochovaný exemplář Úsporné kuchařky pochází z roku 1912, ale ve skutečnosti jde o čtvrté vydání. V kuchařce se Anuše Kejřová zaměřuje na jednotlivé dny a recepty jsou poměrně podrobné.
  • V roce 1938 vyšlo dvanácté vydání této populární kuchařky Úsporná kuchařka s rozpočty: zlatá kniha malé domácnosti, která se, jak už název napovídá, zaměřuje na recepty s ohledem na rodinný rozpočet.
  • Zcela zásadní je podoba sepsaných receptů. Jde o první kuchařkou knihu, kde jsou jednotlivé ingredience vypsané před postupem. Tato forma se uchytila, ale samozřejmostí se stala až v 50. letech.

„Sestavila jsem pro mladé, nezkušené hospodyňky týdenní jídelní lístky pro 4–6 osob, v nichž s každým nepatrným zbytkem jest počítáno a vařeno pro malou domácnost. Uvedla jsem též, co který recept vydá, ať moučný nebo masitý, tak aby se špatně nehospodařilo, jídla nezbyla; a kdyby přece, uvedla jsem, kterak jich zužitkovati.“

Recepty pojmenovávala podle svých blízkých a městských částech

Kejřová napsala i další kuchařky, například Českou vegetariánskou kuchařku podle Anuše Kejřové (1933), České moučníky Anuše Kejřové (1935), Domácí lékárna (1910), neboť se zajímala také o zdravovědu a domácí léčitelství, Kalendář kuchařky (1923) nebo Knihu vzorné domácnosti (1916).

  • Každý recept, který vymyslela, pojmenovávala po svých blízkých nebo městských částech Hradce Králové. Proto v jejích kuchařkách můžeme narazit na recepty, jako jsou Anušin dort, Hradecké klobásy, Pouchovské kapustové karbanátky či Královehradecké řezy.
  • Významná je i Dělnická kuchařka Anuše Kejřové, v níž jsou recepty sestavené tak, aby byly co nejméně nákladné a odpovídaly tak nízkým rodinným rozpočtům. Kromě toho se u receptů objevovala i doba vaření, jež měla být co nejkratší.

 

Uvařte si podle Kejřové

Kuchařky Anuše Kejřové se staly pro českou gastronimii velkým přínosem. Některé se v posledních třiceti letech dočkaly nového vydání, například v roce 2012 byla vydaná Malá úsporná kuchařka zaměřená na méně početné rodiny a v roce 2017 vyšla kuchařka Obědy a večere narychlo. Po ostatních budete muset zapátrat v knihovnách či v antikvariátech. Inspiraci v nich najde každý, kdo pro své blízké a přátelé rád připravuje poctivou domácí stravu.

Uvařte si  třeba nudlovou polévku s hovězím masem z Úsporné kuchařky – zlatá kniha malé domácnosti. Recept zní doslova takto:

„Dáme pro 4–5 osob půl kg hovězího masa do třílitrového hrnce vody vařiti s osmaženou zeleninou. Tuto přidáme teprve, když polévka vře. Do přecezené uvařené polévky zavaříme nudle; maso vyndáme a kosti s přilitou vodou necháme znovu vařiti na jiný den.

Nudle. Z 1 vejce a vody (asi co obsáhne půl skořápky vaječné) zaděláme tuhé těsto z jemné mouky, hodně je vypracujeme a necháme pod hrncem půl hodiny odpočinouti. Pak je tence rozválíme a je-li suché, rozkrájíme na nudle. Tak máme nudle na dvakrát do polévky. Můžeme též z poloviny nakrájeti čtverečky (flíčky). (Jsou-li vejce laciná, uděláme si nudlí do zásoby, uložíme je do sklenice a zavážeme papírem, který vidličkou propícháme. Tak nám nudle vydrží dlouhý čas.)“

 

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit