0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Jak jednoduše připravit dokonalý bešamel

Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. Patří mezi pět základních francouzských omáček a neobejde se bez špetky muškátového oříšku.  A hlavně – je překvapivě snadná.

Mléko & jíška

  • Dříve se doporučovalo zalévat jíšku kompletně studeným mlékem, my se kloníme k mléku ohřátému.
  • Při ohřívání můžete do mléka přidat ochucující přísady; ty v celku – třeba černý i bílý pepř, bobkový list nebo cibuli se zapíchaným hřebíčkem – následně vyjmete. Můžete je také povařit v houstnoucí omáčce (a vyndat!).
  • Jíška má být světlá, ale bez chuti syrové mouky. Po dopražení ji můžete nechat 15 minut odpočinout.

Tipy & triky

  • Pokud se v omáčce objeví hrudky, protřete je přes sítko nebo omáčku promixujte. A nestyďte se za to – omáčku ,pro jistotu‘ pasíruje klasik Escoffier, mixuje šéf Pohlreich.
  • Jestli se vám omáčka přichytí, přelijte ji bez odškrabování do jiného rendlíku a vařte dál.
  • Pokud vás děsí škraloup, zpracujte omáčku po dovaření co nejrychleji nebo na ni dejte zatepla kousek másla a/nebo ji na povrchu přetáhněte fólií.
Příprava bešamelu
ZDROJ: ImageProfessionals

Dolaďte chuť

  • Bešamelová omáčka se sama o sobě nebo dochucená hodí k jemné zelenině (květák, chřest, černý kořen), k rybě, plodům moře a těstovinám (i zapékaným), k rýži, na croque-monsieur, do lasagní, slaných suflé i quichů.
  • K dochucení omáčky se hodí například sýr (parmazán, gruyère; omáčka Mornay), smetana, máslo, raci, krevety, humr, ústřice, kari, bylinky, nasekaná cibule zesládlá v másle, sladká paprika, rajčatové pyré, muškátový oříšek či květ, šunka na kostičky a opečené žampiony.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč