Škola vaření: Bešamel

bešamel
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bešamelová omáčka má staletou historii a bohaté využití. A hlavně je překvapivě snadná.

suroviny na Bešamel

MLÉKO & JÍŠKA

  • Dříve se doporučovalo zalévat jíšku kompletně studeným mlékem, my se kloníme k variantě s mlékem ohřátým.
  • Při ohřívání můžete do mléka přidat ochucující přísady; ty v celku – třeba černý i bílý pepř, bobkový list nebo cibuli se zapíchaným hřebíčkem – následně vyjmete. Můžete je také povařit v houstnoucí omáčce (a vyndat!).
  • Jíška má být světlá, ale bez chuti syrové mouky. Po dopražení ji můžete nechat 15 minut odpočinout.

TIPY & TRIKY

  • Pokud se v omáčce objeví hrudky, protřete je přes sítko nebo omáčku promixujte. A nestyďte se za to – omáčku ,pro jistotu‘ pasíruje klasik Escoffier, mixuje šéf Pohlreich.
  • Jestli se vám omáčka přichytí, přelijte ji bez odškrabování do jiného rendlíku a vařte dál.
  • Pokud vás děsí škraloup, zpracujte omáčku po dovaření co nejrychleji nebo na ni dejte zatepla kousek másla a/nebo ji na povrchu přetáhněte fólií.

DOLAĎTE CHUŤ

suroviny na ochucený bešamel

  • Bešamelová omáčka se sama o sobě nebo dochucená hodí k jemné zelenině (květák, chřest, černý kořen), k rybě, plodům moře a těstovinám (i zapékaným), k rýži, na croque-monsieur, do lasagní, slaných suflé i quichů.
  • K dochucení omáčky se hodí například sýr (parmazán, gruyère; omáčka Mornay), smetana, máslo, raci, krevety, humr, ústřice, kari, bylinky, nasekaná cibule zesládlá v másle, sladká paprika, rajčatové pyré, muškátový oříšek či květ, šunka na kostičky a opečené žampiony.
Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit