Brambory v sýrovém bešamelu

Brambory v sýrovém bešamelu

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2433 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 291 g
Tuky 104 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá a hříšně sytá příloha či hlavní jídlo – podle dávkování. V každém případě lze doplnit listovým salátem.

Suroviny

brambory 1.2 kg
varný typ B
máslo 60 g
a trocha na vymazání
mouka pšeničná hladká 40 g
mléko 650 ml
sýr 200 g
strouhaný (čedar, gouda, ementál, baťácké zlato…)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
čerstvá, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné ploše nebo více menších misek vymažte máslem.

2 Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchání opékejte asi 2 minuty. Odstavte. Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň, míchejte a zahřívejte, až se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až se rozpustí. Odstavte.

3 Do zapékací mísy či misek vyskládejte třetinu plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3 sýrové omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit