Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brambory v sýrovém bešamelu
Brambory v sýrovém bešamelu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brambory v sýrovém bešamelu

4.3/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2433 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 291 g
Tuky 104 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na této jednoduchá a hříšně sytaé příloze či hlavním jídloe si dokonale pochutnáte.  V každém případě bramborám sluší salát ze zelených listů.

Suroviny

brambory 1,2 kg
varný typ B
+ na vymazání
mléko 650 ml
sýr 200 g
strouhaný (čedar, gouda, ementál, baťácké zlato…)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
čerstvá, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné ploše nebo více menších misek vymažte máslem.

2

Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchání opékejte asi 2 minuty. Odstavte. Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň, míchejte a zahřívejte, až se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až se rozpustí. Odstavte.

3

Do zapékací mísy či misek vyskládejte třetinu plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3 sýrové omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...