Brambory v sýrovém bešamelu

Brambory v sýrovém bešamelu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2433 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 291 g
Tuky 104 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá a hříšně sytá příloha či hlavní jídlo – podle dávkování. V každém případě lze doplnit listovým salátem.

Suroviny

brambory 1.2 kg
varný typ B
máslo 60 g
a trocha na vymazání
mouka pšeničná hladká 40 g
mléko 650 ml
sýr 200 g
strouhaný (čedar, gouda, ementál, baťácké zlato…)
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka
čerstvá, k podávání

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu 24x24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné ploše nebo více menších misek vymažte máslem.

2 Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchání opékejte asi 2 minuty. Odstavte. Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň, míchejte a zahřívejte, až se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až se rozpustí. Odstavte.

3 Do zapékací mísy či misek vyskládejte třetinu plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3 sýrové omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit