Jednoduchá a hříšně sytá příloha či hlavní jídlo – podle dávkování. V každém případě lze doplnit listovým salátem. Brambory v sýrovém bešamelu jsou jednoduchý recept, který ve vaší rodinné kuchařce rozhodně nesmí chybět.
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací mísu 24 x 24 cm, hlubokou cca 6 cm, obdélníkovou o stejné ploše nebo více menších misek vymažte máslem.
Máslo rozehřejte v rendlíku s těžkým dnem na středním ohni. Vsypte mouku. Za stálého míchání opékejte asi 2 minuty. Odstavte. Pomalu přilévejte mléko a přitom stále míchejte, aby byla směs hladká. Vraťte na oheň, míchejte a zahřívejte, až se omáčka začne vařit. Vsypte 3/4 (150 g) sýra, míchejte, až se rozpustí. Odstavte.
Do zapékací mísy či misek vyskládejte třetinu plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly, osolte a opepřete, potřete 1/3 sýrové omáčky. Dvakrát zopakujte. Povrch posypte zbývajícím sýrem. Pečte asi hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Tmavne-li vršek moc rychle, zakryjte ho alobalem. Podávejte s petrželkou.