0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

zapecene brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené brambory se špenátem a bešamelem

3.4 / 5. Počet hodnocení: 41
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2332 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 235 g
Tuky 110 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V omáčce je máslo nahrazeno olejem, čímž vznikne ,zdravější‘ verze – ale výsledkek je stejně lahodný!

Suroviny

brambory 1 kg
omyté, na silné plátky
cibule 2 ks
oloupané, jemně nakrájené
rostlinný olej 1 PL
jemný typ
mouka pšeničná hladká 0.5 PL
smetana na vaření 300 ml
muškátový oříšek 1 špetka
špenát 250 g
mražené nebo čerstvé listy
česnek 1 stroužky
nasekaný
sýr ementál 200 g
nastrouhaný
sůl
pepř

1 Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Plátky brambor zhruba deset minut předvařte v mírně osolené vodě. V pánvi na oleji osmažte cibuli, ale jen krátce, aby nechytla barvu. Zaprašte moukou, osmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte; omáčka trochu zhoustne.

2 Do zapékací formy naskládejte polovinu brambor a zalijte je půlkou omáčky. Špenát propláchněte, nechte odkapat a pak položte na vrstvu brambor. Osolte, opepřete, postrouhněte muškátovým oříškem a posypte česnekem.

3 Navrstvěte zbylé brambory, všechno přelijte omáčkou a dvacet pět až třicet minut zapékejte. Zhruba pět minut před koncem pečení jídlo ještě pospyte strouhaným sýrem.


Opojný oříšek
S muškátovým oříškem raději opatrně – strouhněte ho vždycky jenom špetku. Ve velkém totiž může být halucinogenní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Recept jsem zkoušela, je fantastický !!! Pokud použijete mražené špenátové listy (Bonduelle) Nechte pořádně vykapat vodu nebo je lehce rukou vyždímejte.

Anonym

urcite vyzkousejte! Ja osobne davam trosku muskatoveho orisku a vegetu i do besamelu .. tento recept jsem zaradila mezi sve oblibene :)!

Anonym

mnam, trochu ochutit bešamel a je to výborný

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit