Receptů na zapečené brambory není nikdy dost. Jejich příprava je rychlá, snadná, zvládnou ji i začátečníci a tato se špenátem a bešamelem navíc neuvěřitelně lahodná. Rozhodně ji ocení i vegetariáni. V omáčce je máslo nahrazeno olejem, čímž vznikne ,zdravější‘ verze – ale výsledkek je stejně lahodný!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Plátky brambor zhruba deset minut předvařte v mírně osolené vodě. V pánvi na oleji osmažte cibuli, ale jen krátce, aby nechytla barvu. Zaprašte moukou, osmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte; omáčka trochu zhoustne.
Do zapékací formy naskládejte polovinu brambor a zalijte je půlkou omáčky. Špenát propláchněte, nechte odkapat a pak položte na vrstvu brambor. Osolte, opepřete, postrouhněte muškátovým oříškem a posypte česnekem.
Navrstvěte zbylé brambory, všechno přelijte omáčkou a dvacet pět až třicet minut zapékejte. Zhruba pět minut před koncem pečení jídlo ještě pospyte strouhaným sýrem.
Opojný oříšek
S muškátovým oříškem raději opatrně – strouhněte ho vždycky jenom špetku. Ve velkém totiž může být halucinogenní.
Komentáře