Zapečená ryba se šafránovým bešamelem

Zapečená ryba se šafránovým bešamelem

4 / 5. Počet hodnocení: 8
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1017 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 45 g
Tuky 71 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Zapečení dodá rybě s bešamelovou omáčkou dokonalost. Rybu i bešamel můžete samozřejmě dochutit také podle vlastní fantazie.

Suroviny

olivový olej 2 PL
citron 0.5 ks
šťáva a kůra
skořice 0.5 ČL
pepř mletý 0.25 ČL
koriandr mletý 0.25 ČL
bílá ryba 400 g
čerstvé, bez kůže
cibule 1 ks
na kolečka
parmazán 80 g
strouhaný
Na bešamelovou omáčku
máslo 20 g
mouka pšeničná hladká 20 g
mléko 250 ml
ohřáté
sůl
pepř
šafrán 0.5 ČL
1 Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Postupně do ní vešlehejte mléko. Míchejte, aby byla směs hladká a mírně zhoustla, asi 6 minut. Osolte, opepřete a přidejte šafrán. Zvyšte plamen a pár minut za stálého míchání povařte. Je-li třeba, dochuťte. Odložte.

2 V mělké zapékací nádobě smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, skořicí, pepřem a koriandrem. Přidejte filety a obalte je ve směsi. Navrch nasypte cibuli a nádobu přetáhněte plastovou fólií. Dejte na hodinu odležet do chladničky.

3 Zahřejte troubu na 200 °C. Rybu rovnoměrně zalijte bešamelem a posypte sýrem. Pečte 15–20 minut, aby se ryba propekla.

NĚCO NAVÍC
Zkuste parmo, specialitu ze severovýchodní Anglie: řízek (kuřecí, vepřový či telecí) obalte v těstíčku z vejce a strouhanky, usmažte, potřete hustým bešamelem, posypte parmazánem nebo čedarem a zapečte při vysoké teplotě.

ŠKOLA VAŘENÍ

Prozradíme vám všechny triky, jak připravit dokonalou bešamelovou omáčku.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit