
Unsplash.com
Naučte se s námi ty nejlepší omáčky!
Základní recept doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný omáčkový doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.
DOKONALÝ ZÁKLAD
Nejlepší je, pokud můžete jako základ na omáčku použít šťávu vypečenou z masa nebo drůbeže. Omáčka tak získá skvělou chuť. Poradíme vám, jak na to:
- Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v chladu. Vypečenou šťávu vlijte do džbánku s deseti až dvanácti kostkami ledu a nechte ztuhnout tuk. Seberte jednu lžíci ztuhlého tuku a vraťte ji do pekáče postaveného na sporák na střední plamen. Zbývající tuk odstraňte, ale šťávu uchovejte.
- Dolijte ji vývarem nebo vínem na půl litru. K tuku přidejte na pekáč dvě lžíce hladké mouky a opékejte ji pět až sedm minut dozlatova a do pískovitého vzhledu. Postupně vešlehejte směs s vypečenou šťávou a vařte ještě deset minut, do zhoustnutí.
- Zelenina dodá šťávě chuť. Zkuste upéct drůbež nadívanou zeleninou. A hovězí, vepřovou, jehněčí nebo skopovou pečínku usaďte na zeleninové lůžko.
- Pozor, ne všechny pekáče se hodí také k vaření na plotně nebo na plynu. Pokud máte nevhodný pekáč nebo nejste-li si jistí, zahustěte vypečenou šťávu raději v hluboké pánvi.
DALŠÍ NÁPADY
- Zbylá omáčka je skvělá k domácím hranolkům. Když základní omáčku přelijete přes horké hranolky posypané kousky mozzarelly či strouhaným čedarem, získáte obdobu poutine, klasického kanadského jídla oblíbeného nejen v Quebecu.
- Omáčky si také můžete vychutnat přelité přes některou z krémových zeleninových kaší.
- Omáčka s červeným vínem se skvěle hodí také k masu pečenému pod pokličkou z bramborové kaše.