0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: omáčky k masu

Škola vaření: omáčky k masu
sdílet:
Naučte se s námi ty nejlepší omáčky!
Základní recept doplňte červeným vínem, křenem, hořčicí nebo povidly, a získáte pokaždé jiný omáčkový doprovod k pečenému masu nebo drůbeži.

DOKONALÝ ZÁKLAD


Nejlepší je, pokud můžete jako základ na omáčku použít šťávu vypečenou z masa nebo drůbeže. Omáčka tak získá skvělou chuť. Poradíme vám, jak na to:
+ Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v chladu. Vypečenou šťávu vlijte do džbánku s deseti až dvanácti kostkami ledu a nechte ztuhnout tuk. Seberte jednu lžíci ztuhlého tuku a vraťte ji do pekáče postaveného na sporák na střední plamen. Zbývající tuk odstraňte, ale šťávu uchovejte. Dolijte ji vývarem nebo vínem na půl litru. K tuku přidejte na pekáč dvě lžíce hladké mouky a opékejte ji pět až sedm minut dozlatova a do pískovitého vzhledu. Postupně vešlehejte směs s vypečenou šťávou a vařte ještě deset minut, do zhoustnutí.
+ Zelenina dodá šťávě chuť. Zkuste upéct drůbež nadívanou zeleninou. A hovězí, vepřovou, jehněčí nebo skopovou pečínku usaďte na zeleninové lůžko.
+ Pozor, ne všechny pekáče se hodí také k vaření na plotně nebo na plynu. Pokud máte nevhodný pekáč nebo nejste-li si jistí, zahustěte vypečenou šťávu raději v hluboké pánvi.

DALŠÍ NÁPADY


+ Zbylá omáčka je skvělá k domácím hranolkům.
Když základní omáčku přelijete přes horké hranolky posypané kousky mozzarelly či strouhaným čedarem, získáte obdobu poutine, klasického kanadského jídla oblíbeného nejen v Quebecu.
+ Omáčky si také můžete vychutnat přelité přes některou z krémových zeleninových kaší.
+ Omáčka s červeným vínem se skvěle hodí také k masu pečenému pod pokličkou z bramborové kaše.

Vyberte si některý z našich pěti receptů na omáčku:


[[nid:54]]
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit